Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Rīgas festivālā skanēs Gēršvina Rapsodija

Latvijas Koncertu rīkotajā Rīgas festivālā būs iespēja dzirdēt Džordža Gēršvina Rapsodiju blūza stilā un Antonīna Dvoržāka Devīto simfoniju Liepājas simfoniskā orķestra atskaņojumā.Koncerts notiks 8. jūnijā Lielajā ģildē, to diriģēs Mārtiņš Ozoliņš, bet koncerta solists būs viens no Latvijas labākajiem džeza pianistiem - Harijs Bašs, informē Latvijas Koncertu sabiedrisko attiecību vadītāja Rinta Bružēvica.

Džordžs Gēršvins ir simbols tam, kā 20. gadsimta pirmajās desmitgadēs tuvinājās divas kultūras – eiropeiskā klasiskās mūzikas vide un Amerikas melnādainais savvaļas augs džezs. Par _Rapsodiju blūza stilā _amerikāņu mūzikas žurnālists Alekss Ross saka: "Tā atrodas ar vienu kāju virtuvē, ar otru kāju viesistabā."

"Tas nav džezs. Tā nav arī laikmetīgā klasiskā mūzika. Tas ir Gēršvins," tā teicis Leonards Bernsteins, dižākais melodiķis kopš Čaikovska laikiem. Pēc Rapsodijas blūza stilā pirmatskaņojuma publika esot burtiski lēkusi kājās un aurojusi. Gēršvinu slavēja Stokovskis, Godovskis, Heifecs, Kreislers un pats Rahmaņinovs. Aizbraucot uz Eiropu, jaunais amerikānis saņēma slavas dziesmas no Stravinska, Ravela, Prokofjeva, Šēnberga, Berga un citiem sava laika dižajiem. Īsā laikā Džordžs Gēršvins kļuva par Amerikas skaņumākslas slavenāko eksportpreci.

Gēršvina vecāki bija Krievijas ebreji – imigranti ASV, un viņš vadīja bērnību dažādu tautu tradīciju kokteilī, uzaugot Manhatanas austrumu rajonā Īstsaidā, kur mita ebreji, afroamerikāņi, baltie amerikāņi, visdažādāko Austrumeiropas tautu pārstāvji. Jaunais mūzikas cienītājs mācījās mūzikas teoriju, iepazinās ar laikmetīgākiem strāvojumiem klasiskajā mūzikā, taču kāds viņa skolotājs teica – lielākus panākumus gūsiet neakadēmiskās mūzikas laukā. Jau pirmais Gēršvina hits – dziesma Swanee – guva milzīgus panākumus.

Harijs Bašs ir viens no Latvijas labākajiem džeza pianistiem. Akadēmisko klavierspēli mācījies Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā pie leģendārām personībām – Konstantīna Blūmentāla un Hermaņa Brauna. Vidusskolas laikos sāka spēlēt pazīstamajā grupā Inversija, kādu laiku bija šī ansambļa vadītājs. Harijs Bašs apguva regtaima un džeza izjūtu Raimonda Paula vadībā. Abi izcilie pianisti kopīgi muzicēja klavierduetā, kas savulaik guva lieliskas ovācijas PSRS lielākajās koncertzālēs. No 1985. līdz 1992. gadam Harijs Bašs bija Latvijas Radio bigbenda mūziķis. Pēc tam brīvmākslinieks. Spēlējis solo ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, Liepājas simfonisko orķestri, Vidzemes kamerorķestri, profesionālo pūtēju orķestri Rīga, Kaļiņingradas simfonisko orķestri un citiem kolektīviem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skandāli un brīnumi

16. maijā, kad iznāks šis KDi numurs, 77. Kannu kinofestivāls jau būs atklāts un uz Festivāla pils Limjēru zāles skatuves jau būs kāpusi festivāla goda viešņa amerikāņu aktrise Merila Strīpa

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja