Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Vācijas izdevniecībā “Wergo” klajā nācis Pētera Vaska cikls “Gadalaiki” pianista Vestarda Šimkus izpildījumā

Albumu, kurā ierakstīts Pētera Vaska četru klavierdarbu cikls "Gadalaiki", pianista Vestarda Šimkus izpildījumā, laidusi klajā Vācijas izdevniecība "Wergo", albums jau šonedēļ būs nopērkams arī Latvijā, informē VSIA "Latvijas koncerti" sabiedrisko attiecību speciāliste Rinta Bružēvica.

CD tapis "Latvijas Koncertu" un Vācijas izdevniecības "Wergo" sadarbības rezultātā, ierakstot koncertu Lielajā ģildē 2009.gada 23.septembrī, kur V.Šimkus pirmoreiz Rīgā atskaņoja vienkopus visu šo Pētera Vaska klavierskaņdarbu ciklu. Šis koncerts novērtēts ar Latvijas valsts lielāko apbalvojumu mūzikā — Lielo Mūzikas balvu 2009 kategorijā "Gada koncerts".

Jāatgādina, ka komponists Pēteris Vasks ciklu "Gadalaiki" radījis pamazām, kopš 1980.gada, kad viņš komponēja "Balto ainavu" – meditatīvu tā laika Baltijas komponistu mimimālisma garā radītu meditāciju, kurā izmantotas  tikai dažas skaņas. Gadu vēlāk viņš sacerēja "Rudens klaviermūziku (Quasi una sonata)", kas ir jau krietni izvērstāks, dramatiski aktīvs skaņdarbs,   1995. gadā tapa dabas skaņu ainava "Pavasara klaviermūzika (Quasi una sonata)", bet pērnziem Vasks pabeidza ciklu, uzrakstot trūkstošo gadalaiku – Vasara. Saglabājot komponēšanas secību un arī tāpēc, ka cikla autoram "gads sākas un beidzas ar balto krāsu" par jaunizveidotā cikla pirmo daļu kļuva ziema, bet tas noslēdzas ar rudeni. Pavasara klavierdarbs tapa pēc Svenska Rikskonserter pasūtījuma, savukārt skaņdarbs par vasaru radies pēc paša komponista iniciatīvas, lai gadalaiku aprite būtu pilnīga. Katru gadalaiku joprojām var atskaņot atsevišķi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja