Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Filmas Mīlestība ir viss, kas jums vajadzīgs recenzija. Neiespējamā savienība

Dzīvesgudra filma, kurā Dānijas kino satiek Holivudu un Pīrsa Brosanana varonis – savu mīlu

(Lasiet vēl: intervija ar Pīrsu Brosnanu. www.diena.lv/kd)

Pirms mēneša Izklaides vāku rotāja Pīrss Brosnans, un žurnālītī bija publicēta intervija ar viņu (joprojām lasāma www.diena.lv/kd), kas tapusi Venēcijas kinofestivālā. Iemesls bija nevis aktuālā ņemšanās ar Džeimsu Bondu un bondiānu, kas sagatavo augsni jaunajai Bonda filmai Skyfall (tūlīt, tūlīt ķinīšos!), – tās leģendas kaldināšanā ir arī Brosnana nopelni –, bet gan filma Mīlestība ir viss, kas jums vajadzīgs. Brosnana jaunākais projekts, kuru viņš kopā ar burvīgām dāņu dāmām – režisori Susanni Bīru un aktrisi Trīni Dirholmu – prezentēja Venēcijā ar visām no šī fakta un filmas mārketinga budžetā ieguldītās milzu summas izrietošajām sekām – galveno aktieru Brosnana un Dirholmas eksponēšanos glamūros interjeros utt. Kaut filmu producējušas vairākas Eiropas valstis, tās komercpotenciālu ir saskatījis kinobiznesa aprindās leģendārais amerikānis Hārvijs Vainstīns, tas pats "tips", kurš līdz Oskaru "krāvumiem" aizvilka savu pērno atklājumu – franču filmu Mākslinieks. Šis raženais vīrs un slepenu ietekmes sviru  raustītājs bija uz vakts gan Mīlestības ir viss, kas jums vajadzīgs radošās komandas preses konferencē, gan intervijās.

Drāmu meistare

Vai Mīlestība ir viss, kas jums vajadzīgs atkārtos Mākslinieka ceļu un sašķīs balvas, neminēsim. Tomēr šī ir pietiekami neparasta filma, lai tai pievērstu uzmanību – ar vai bez Vainstīna "slepenajiem nodomiem". Tas ir spēcīgas režisores darbs. Susanne Bīra ir unikāla dāma – viena no retajām sievietēm, kuras filma ir apbalvota ar Oskaru – viņas līdz nervozai spriedzei sakoncentrētā ģimenes drāma Labākā pasaulē šogad saņēma Oskaru kā gada labākā ārzemju filma. Holivudā ir tikusi rimeikota viņas drāma Brāļi (skarba mūsdienu kara traģēdiju piepildīta drāma), Amerikā viņa ir uzņēmusi filmu ar Hali Beriju Lietas, ko mēs pazaudējām ugunī), slavena ir viņas Dānijā veidotā filma Pēc kāzām – tās visas ir īpaša reālisma un spriedzes nospriegotas drāmas, kuru šķietamā vienkāršība ir izcilas dramaturģijas un augsta profesionālisma auglis.

Romantisma varā

Mīlestība ir viss, kas jums vajadzīgs noteikti nav tipiska Bīras filma – to skatoties, netrīcēs rokas – aiz izmisuma un līdzpārdzīvojuma, ko Bīra prot panākt no savu filmu skatītājiem. Viņa šķietami ir atmetusi dāņu filmu "zīmolu" – reālismu, nervozitāti, lakonismu – un drošiem soļiem devusies pilnīgi citā teritorijā – kurā mīt varoņi, ko pienākas tēlot Brosnanam, – skaisti vīrieši. Kurā triumfē laimīga mīlestība... Tas viss ir filmā Mīlestība ir viss, kas jums vajadzīgs – stāstā par frizieri, kura tikko izgājusi ārstēšanās kursu (viņai ir vēzis) un kuras blondās cirtas ir tikai parūka, par viņas neuzticīgo, lācīgo vīru, par viņas skaisto meitu, kura tūlīt, tūlīt Itālijā izies pie vīra – pārtikuša biznesmeņa dēla. Kā daudzās dāņu filmās, piemēram, leģendārajā Tomasa Vinterberga Festen/Svinības, arī šīs filmas dramatiskā kulminācija risināsies ģimenes svētkos – pirmskāzu ballītē Itālijas villā. Te noskaidrosies pārpratumi, kritīs maskas un atklāsies identitātes… Un dzims jūtas – šāds sižeta pavērsiens diez vai būtu noderīgs tipiskai dāņu filmai, taču lieliski der kompromisam starp Eiropas drāmu un Holivudas cienīgu melodrāmu. Turklāt gan Pīrsam Brosnanam, kurš tēlo līgavaiņa tēvu, pārtikušo biznesmeni, gan Trīnei Dirholmai, izcilai dāņu aktrisei, kura ir filmējusies teju visās pēdējo padsmit gadu slavenākajās dāņu filmās, lieliski izdodas nospēlēt savu varoņu vissmalkākās attiecību nianses. Viņi ir pieredzējuši, daudz zaudējuši un dzīves sūrumu iepazinuši cilvēki, kas vairs nelolo ilūzijas. Tieši tāpēc viņu abu šķietami neiespējamais, bet aizkustinošais mīlas stāsts ir tas, kas noraida  pārmetumus Susannei Bīrai, ka režisore devusies sentimenta un "komercialitātes" virzienā. Šis ir tas retais paraugs, kurā saprecināta drāma un komēdija, radīta emocionāla vitālu raksturu piepildīta filma.

Mīlestība ir viss, kas jums vajadzīgs ****

Melodrāma. Dānija, Zviedrija, Itālija. Režisore Susanne Bīra.

Lomās:  Pīrss Brosnans, Trīne Dirholma, Paprika Stēna

Pieaugušiem cilvēkiem, kuriem patīk Pīrss Brosnans un kuri novērtē Dānijas kino.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja