Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Kristīnei Opolais jauni panākumi Vācijā; klajā nācis DVD

Antonīna Dvoržāka operas Nāra Bavārijas (Minhenes) Valsts operas iestudējuma DVD ar Kristīni Opolais titullomā Vācijā laidusi klajā mūzikas izdevniecība Unitel Classica.

Jau pirms prezentācijas, kas notika 31. maijā Minhenes lielākajā mūzikas ierakstu veikalā, DVD bija jau nopērkams  Minhenes operā izrāžu laikā, kurās K. Opolais šobrīd atkal dzied Nāru. Īsi pirms tam maijā viņa debitēja Džakomo Pučīni operas Māsa Andželika titullomā kopā ar Rietumvācijas (Ķelnes) radio simfonisko orķestri  koncertuzvedumos Ķelnē un Dortmundē, presē izpelnoties spožas uzslavas kā «vakara sensācija» un «triumfs». Kritiķi raksta, ka Kristīne, kas apveltīta ar «ļoti lokanu un krāsainu balsi», Māsas Andželikas lomu izpildījusi ar nedzirdētu emocionālu spēku un skatuvisko meistarību, saviļņojot publiku līdz asarām.

Koncertuzvedumu muzikālais vadītājs bija latviešu diriģents un dziedātājas nu jau oficiālais vīrs Andris Nelsons. Viņš gan paspēja nodiriģēt tikai koncertus Ķelnē, viņa turneju pēkšņi pārtrauca apendicīta operācija. «Jauki pagāja arī Nāras DVD prezintācija: ar intervijām, publikas jautājumiem un video uz liela ekrāna, kur rādīja izrādes spilgtākos brīžus. Ierakstu kompānija Unitel tikko paziņoja ka jau top arī vēl viens jauns produkts, operas Jevgeņijs Oņegins ieraksts, ko Unitel februārī iemūžināja Valensijā”, acīmredzot jau šogad arī iznāks. Dzirdēju par politiskajām kaislībām Latvijā, kas saistītas ar Saeimas atlaišanu. Vai tiešām tas var notikt? Tad jau mūsu Prezidenta kungam dūša ir liela, lai veicas”, K.Opolais atsaucas Dienai no Minhenes.  

«Šis vakars bija Latvijas soprāna Kristīnes Opolais triumfs,» koncertu Dortmundē, ar Rietumvācijas radio kora vadītāju Dāvidu Marlovu pie diriģenta pults vērtē laikraksts  Der Westen. «Ar Opolais izrāde ieguvusi mākslinieci, kura satriecoši iemieso Anželikas ilgas. Viņas vokālais spektrs ir neparasts, pat pianissimi (galēji klusajās) pasāžās melodiskā līnija saglabājās pilnā intensitātē un spriedzē. Andželikas izmisumu, viņas spējo emociju izvirdumu (Salva me), Opolais atklāja ne tikai ar vokālo meistarību – viņa piešķīra tiem dziļāku muzikālu jēgu,» raksta laikraksts. Publika dziedātājai pateikusies ar ilgām un kaismīgām stāvovācijām.

«K. Opolais vērta šo izpildījumu sensācijā. Opolais ir uzlecoša zvaigzne lielajos opernamos, taču vēl nav tik plaši pazīstama kā Anna Ņetrebko vai Elīna Garanča. Tas drīz mainīsies,» prognozē Emsdetter Volkszeitung. Fascinējis dziedātājas emocionālais sniegums. Klosterī atdotās māsas Andželikas ciešanas, uzzinot ka viņai atņemtais ārlaulības bērns ir miris jau pirms vairākiem gadiem K.Opolais parādījusi ar neparastu emocionālu intensitāti un ar milzīgu skatuves atdevi. «Latvijas dziedātāja rīkojas ar lielu, ļoti jūtīgu un krāsām bagātu soprānu, ideāli piemērotu belcanto un vērismam. Ar klusajām ciešanām un ilgām viņa aizkustināja klausītājus līdz asarām un mežonīgais sāpju uzliesmojums dziļi saviļņoja ikvienu,» raksta Emsdetter Volkszeitung.

Arī Kolner Stadt-Anzeiger :«Latvijas soprāns K. Opolais titullomā pārliecināja ar nedzirdētu vokālo spēku un grodu tēlojumu, vienlīdz  intensīvu un saviļņojošu ciešanās, kaismē un pašnoliegumā. Viņas balss bez piepūles spoži mirdzēja pāri orķestrim.» Kritiķaprāt, «šis ir izcils paraugs kā lomu iespējams atklāt tikai ar vokālo meistarību un jūtīgumu, ka pat netrūka izrādes.»

«Pučīni ir mans mīļākais komponists, tāpēc viņa mūziku izjūtu pašos sirds dziļumos. Tā it kā ved mani, un es tikai sekoju,» no Vācijas atbild K. Opolais. «Tieši šajā operā un šajā lomā man brīžam bija jācīnās ar asarām, kas vietumis pārņēma kā vilnis. Par laimi dziedāšanai tas netraucēja, bet gluži pretēji - palīdzēja. Jūtos laimīga šajā mūzikā!»

DVD iemūžinātājā Čehu klasiķa A. Dvoržāka Nārā K. Opolais skatuves partneri ir vācu tenors Klauss Florians Fogts Prinča lomā un Latvijā labi pazīstamais bulgāru mecosoprāns Nadja Krasteva Kņazes lomā. Iestudējumu diriģē čehs Tomāšs Hanušs, bet režisors ir Martins Kušejs. Iestudējums bija īsta sensācija gan pasakas skaudrā, laikmetīgā lasījuma, gan K. Opolais snieguma dēļ, ko prese pasludināja par «vienu no visspilgtākajiem pārsteigumiem, kāds vien operā redzēts ilgākā laika posmā» (šādi atzinis Vīnes laikraksts Der Standard). Nāru Kristīne dziedās arī Minhenes operas festivālā 15. un 18. jūlijā, bet 20. jūlijā uzstāsies Rēgensburgas ikgadējā vasaras festivāla galā koncertā. Šis ir ikgadējs un starptautisku ievērību izpelnījies festivāls. Iepriekš tur dziedājušas tādas pasaules zvaigznes kā Hosē Kura, Hosē Karerass, Marčello Alvaress, Ramonas Vargas, Rolando Viljasons, Jonas Kaufmans, bet no Latvijas Elīna Garanča. Kristīne Opolais un tenors Jozefs Kalleja pieteikti kā šīsvasaras festivāla galvenie viesi. Galā koncertā viņi dziedās gan ārijas, gan arī uzstāsies duetā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Dons atgriežas no Eirovīzijas

12. maija vakarā mājās no Zviedrijas atgriezies dziedātājs Dons un Latvijas Eirovīzijas delegācija. Latvijas pārstāvja Dona Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā izpildītā dziesma “Hollow” ieguv...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja