Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Naumanis: Spēlmaņu nakts žūrijas darbā grūti nepamanīt dīvainības

Otrdienas vakarā Dailes teātrī jau septiņpadsmito reizi tika pasniegtas Spēlmaņu nakts balvas. Svinīgajā noslēguma ceremonijā tika godināti labākie un veiksmīgākie 2009./2010.gada sezonas iestudējumi un individuālie sniegumi 15 nominācijās. Tika pasniegta arī žūrijas specbalva, Balva par mūža ieguldījumu teātra mākslā, Ģimenes aptiekas balva Sudraba piesta, kā arī skatītāju simpātiju balvas no Spēlmaņu nakts ģenerālsponsora _Nordea _bankas. Balvu par mūža ieguldījumu saņēma aktieris, režisors, teātra vēsturnieks un rakstnieks Kārlis Pamše.

Par gada dramatiskā teātra izrādi atzina Mirušās dvēseles – Nikolaja Gogoļa lugas iestudējumu Latvijas Nacionālajā teātrī, ko veidoja režisors Kirils Serebreņņikovs, par tērpiem šai izrādei viņš arī tika apbalvots kā Gada kostīmu mākslinieks.

Spēlmaņu nakts balvu kā Gada režisors saņēma Viesturs Meikšāns par iestudējumu Plūdi un saulgrieži Straumēnu skaņās Valmieras drāmas teātrī, par mūziku šai izrādei balvu kā Gada muzikālās partitūras autors dramatiskajā izrādē saņēma Jēkabs Nīmanis.

Balvu par Gada latviešu autora darba iestudējumu saņēma režisora Alvja Hermaņa izrāde Jaunajā Rīgas teātrī Ziedonis un Visums, par lomu šajā lugā balvu kā Gada aktieris saņēma Kaspars Znotiņš.

2010.gada Spēlmaņu naktī balvu kā Gada aktrise saņēma Daiga Kažociņa par Katrīnas lomu Deivida Oberna lugā Pierādījums (režisors Valters Sīlis). Kā Gada aktrise otrā plāna lomā tika apbalvota Inga Siliņa par Žanetas lomu izrādē Vīns un nezāles (rež.Viesturs Meikšāns), kā Gada aktieris otrā plāna lomā – Kaspars Gods par Harija Hananas lomu izrādē Hanana (rež.Dž.Dž.Džilindžers).

Kā Gada jaunais skatuves mākslinieks balvu saņēma Marija Saldovere par Unas lomu izrādē Melnais strazds Latvijas Nacionālajā teātrī, par Gada spilgtāko debiju balvu saņēma Mārcis Lācis, kurš režijā debitēja Latvijas Nacionālā teātra izrādē Novakars. Kopsavilkums.

Teātra Skatuve iestudējums Miskastes bērns (rež.Ivars Lūsis) tika apbalvots kā Gada izrāde bērniem vai jauniešiem. Par Gada scenogrāfiem tika atzīti Reinis Suhanovs un Grigorija Gorina – par izrādi Tils Pūcesspieģelis Dailes teātrī.

Jūlija Gurviča par Princeses Auroras lomu izrādē Apburtā princese Latvijas Nacionālajā operā saņēma balvu kā Gada baleta māksliniece. Par Gada kustību mākslinieku tika atzīts Alberts Kivlenieks Latvijas Nacionālā teātra izrādē Vadonis (rež. Edmunds Freibergs).

2009./2010.gada sezonas žūrijas specbalva tika pasniegta teātrim Dirty Deal Teatro par konsekventiem savdabīgas un novatoriskas teātra valodas meklējumiem.

Spēlmaņu nakts ģenerālsponsors - Nordea banka organizēja Lielo Nordea skatītāju balsojumu. Skatītāju balsojumā tika noteikti uzvarētāji trijās nominācijās - Gada aktrise, Gada aktieris un Gada izrāde.

Skatītāju balsojumā par nominācijas Gada Aktrise ieguvēju ar 3769 balsīm ir atzīta Guna Zariņa.

Skatītāju balsojumā par nominācijas Gada Aktieris ieguvēju ar 7152 balsīm ir atzīts Kaspars Znotiņš.

Skatītāju balsojumā par nominācijas Gada Izrāde ieguvēju ar 6364 balsīm ir atzīta izrāde Ziedonis un Visums.

Ģimenes aptieku balvu Sudraba piesta 2010, kas tiek pasniegta sezonas labākajai izrādei, kas veltīta ģimenes problēmu atspoguļojumam, saņēma Viestura Meikšāna izrāde Vīns un nezāles Valmieras teātrī.

Teātra balvas Spēlmaņu nakts 2009./2010.gada sezonas jauniestudējumus vērtēja divas posmos. Pirmajā ekspertu komisijā strādāja mākslas zinātniece Ingrīda Burāne, teātra zinātniece Anda Burtniece, televīzijas režisore, producente Daina Dumpe, teātra zinātniece Inga Fridrihsone, teātra kritiķe Mārīte Gulbe, teātra kritiķe Ilze Kļaviņa, mūzikas žurnālists, komponists Edgars Raginskis, baleta māksliniece, horeogrāfe Sarma Rozenberga, Latvijas Kultūras akadēmijas rektors, profesors Jānis Siliņš. Eksperti, noskatoties 84 izrādes, izvirzīja balvu kandidātus 15 nominācijās.

Otrās kārtas žūrija no izvirzītajiem nominantiem izvēlējas Spēlmaņu nakts balvu laureātus. Otrās kārtas žūrijā strādāja Latvijas Kultūras akadēmijas profesore Valda Čakare, televīzijas režisore, teātra kritiķe Linda Ģībiete, kinorežisors, Latvijas Kultūras akadēmijas profesors Pēteris Krilovs, teātra kritiķe Henrieta Verhoustinska un aktieris un dramaturgs Ēriks Vilsons.

2009./2010.gada Spēlmaņu nakts balvu pasniegšanas ceremoniju Dailes teātrī vadīja aktieris Jānis Skutelis. Ceremonijas scenāriju un režiju veidoja Gundars un Jurate Silakaktiņi, scenogrāfiju - Vents Vīnbergs, horeogrāfiju - Inga Raudinga, mūzikas režisors bija Juris Vaivods.

(papildināta ar kritiķa Normunda Naumaņa viedokli)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Normunds Naumanis:

Ir teiciens – pēc kaujas ar dūrēm nevicinās, tā ka man īsti nav, ko žūrijas lēmumus komentēt – kas darīts darīts! Tomēr divpakāpju žūriju darbā ir tādas dīvainības, kuras grūti nepamanīt.

Vispirms, man šķiet, ka Viesturs Meikšāns ir krietni avansēts un kā šī pāragrā, vēl nepelnītā slava (Gada režisors tomēr) ietekmēs viņa radošo attīstību – to nevar zināt pat viņš pats. Ja salīdzina kaut vai Mirušās dvēseles un divus Hermaņa darbus, to, cik sistēmiski stipri tie būvēti, tad abas Meikšāna nominācijas (Zelta Zirgs, Straumēni) tomēr ir jaukas improvizācijas, ne pabeigti, "apaļi" mākslas darbi, kaut gan man tās abas Viestura izrādītes – jā, tieši deminutīvā - dikti patīk. Bet Meikšāna labākā sezonas izrāde Vīns un nezāles pat nebija Spēlmaņu nakts balvām nominēta!

Ar tām nominācijām vispār liela putra. Tika taču nolemts, ka katrai nominācijai atbilst viens konkrēts darbs (nav svarīgi, kādā jomā - loma, izrāde, kostīms, scenogrāfija). Tādēļ arī bija iespējami vienā  nominācijā divi, pat trīs viena režisora (vai aktiera, vai mākslinieka…) darbi, kas konkurē savā starpā.

Bet rezultātā atkal vecā dziesma – dod "par nopelniem kopumā" (scenogrāfam Reinim Suhanovam, kuru eksperti bija nominējuši par švaku, dekoratīvi plakanu darbu Tilā Pūcesspieģelī, toties Dailes teātrī, un "nepamanīja" Suhanova izcilo Zelta zirga un citus darbus Valmierā). Gada aktrises balvai netika nosaukta Elitas Kļaviņas apbrīnojamais darbs Melnajā pienā – nu, tā vispār ir profesionālā akluma virsotne.

Taču pats brēcošākais izlēciens, kas saistās ar šī gada Spēlmaņu nakts ceremoniju, protams, ir fakts, ka laužot nerakstīto vienošanos – publicēt laureātus pēc TV tiešraides, daži mediji tomēr nopludināja informāciju.

Visvairāk brīnos par kolēģiem no žurnāla IR, kuri sevi allaž pozicionē kā "principiālus un godīgus". Un te nelīdz attaisnošanās, ka viņi , lūk, nemaz neesot bijuši pirmie (pirmā bijusi LETA, nezinu, pulkstenī neskatījos), - nav taču svarīgi, kurš bija pirmais zaglis, svarīgi ir nezagt.

Amerikas Kinoakadēmija ne tik sen izslēdza no sava vidus žurnālistus/kritiķus, kas līdzīgi IR, bija pāragri, pirms ceremonijas izmuldējušies par Oskaru laureātiem. Bet uz Latvijas mediju vidi ētikas likumi neattiecas, mums – jo dzeltenāk (šoreiz fiksāk – laupot Spēlmaņu pasākuma skatītājiem intrigu), jo labāk.

Otra lieta, kas man tīri cilvēcīgi šķiet nesimpātiska – ka teātri tagad skaita un rēķina, cik kuram Skatuves naglu. Un kuram visvairāk.

Vispirms, tāpat kā lielajos kinofestivālos, arī šeit balvām ir dažādas "svara kategorijas"  – ir "galvenākas" un otršķirīgākas. Taču Dievs ar tām ciparu un balvu summām – kam patīk, lai kolekcionē. Nav jauki, ka vispār notiek šāda rēķināšana, it kā balvu skaits pateiktu – o, šis ir vislabākais teātris. Brežņevam, kā zināms, arī uz vecumu bija tonna medāļu, kuru skats tikai pieauga, bet visi tāpat zināja, ka viņš ir vecs, slims marasmatiķis, kas būtu jāpažēlo.

Spēlmaņu nakts 2009./2010.laureāti

Gada dramatiskā teātra izrāde

MIRUŠĀS DVĒSELES , Nikolaja Gogoļa lugas iestudējums Latvijas Nacionālajā teātrī, režisors Kirils Serebreņņikovs;

Gada latviešu autora iestudējums

ZIEDONIS UN VISUMS, Jaunais Rīgas teātris, režisors Alvis Hermanis.

Gada izrāde bērniem vai jauniešiem

Miskastes bērns, teātra "Skatuve" iestudējums, režisors Ivars Lūsis;

Gada režisors

Viesturs Meikšāns, "Plūdi un saulgrieži Straumēnu skaņās" iestudējums pēc Edvarta Virzas poēmas "Straumēni" motīviem Valmieras drāmas teātrī;

Gada scenogrāfs

Reinis Suhanovs, Grigorija Gorina "Tils Pūcesspieģelis" iestudējums Dailes teātrī;

Gada kostīmu mākslinieks/māksliniece

Kirils Serebreņņikovs, Nikolaja Gogoļa "Mirušās dvēseles" iestudējums Latvijas Nacionālajā teātrī;

Gada muzikālās partitūras autors dramatiskajā izrādē

Jēkabs Nīmanis, mūzika "Plūdi un saulgrieži Straumēnu skaņās" pēc Edvarda Virzas poēmas "Straumēni" motīviem iestudējums Valmieras drāmas teātrī;

Gada aktrise

Daiga Kažociņa, loma Katrīna Deivida Oberna "Pierādījums", režisors Valters Sīlis;

Gada aktieris

Kaspars Znotiņš, loma Ziedonis izrādē "Ziedonis un Visums", režisors Alvis Hermanis.

Gada aktrise otrā plāna lomā

Indra Briķe, loma Edna Mario Fratti "Rīt manas kāzas", režisors Mihails Gruzdovs;

Gada aktieris otrā plāna lomā

Kaspars Gods, loma Harijs Hanana izrādē "Hanana", režisors Dž.Dž. Džilindžers;

Gada jaunais skatuves mākslinieks

Madara Saldovere, loma Una izrādē Devida Harovera "Melnais strazds", Latvijas Nacionālajā teātrī;

Gada spilgtākā debija

Mārcis Lācis, debija režijā "Novakars.Kopsavilkums" Latvijas Nacionālajā teātrī;

Gada baleta mākslinieks/māksliniece

Jūlija Gurviča, loma Princese Aurora izrādē "Apburtā princese" Latvijas Nacionālajā operā;

Gada kustību mākslinieks

Alberts Kivlenieks muzikālajā drāmā "Vadonis", režisors Edmunds Freibergs, Latvijas Nacionālais teātris;

SKATĪTĀJU BALSOJUMS

Gada aktrise – Guna Zariņa

Gada aktieris – Kaspars Znotiņš

Gada izrāde – Ziedonis un Visums

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja