Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Kultūras pils Ziemeļblāzma. Radošai atpūtai un augstai mākslai

Nedēļas nogalē rīdzinieki un pilsētas viesi aicināti uz kultūras pils Ziemeļblāzma atklāšanu 

Pēc gandrīz divu gadu rekonstrukcijas darbiem 4. un 5. maijā ar plašu kultūras un izklaides pasākumu programmu tiks atklāta viena no skaistākajām Rīgas jūgendstila ēkām - kultūras pils Ziemeļblāzma. Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības iestādē, kas atrodas Vecmīlgrāvī, savu darbību turpinās amatierkolektīvi, kā arī tiks attīstīta augsti profesionālas mākslas dzīve.

Ziemeļblāzmas svinīgā atklāšanas ceremonija notiks 4. maijā plkst. 11 pils lielajā zālē, un tajā piedalīsies kori Austrums un Sonore, Swedbank koris, profesionālais pūtēju orķestris Rīga un solists Jānis Apeinis. Uz šo koncertu, kā arī pārējiem atklāšanas pasākumiem, kas ir bez maksas, ir gaidīts ikviens. 4. un 5. maijā no plkst. 12 līdz 20 parka centrālajā laukumā, pils lielajā zālē un kamerzālē uzstāsies gan amatierkolektīvi - pūtēju orķestris Auseklītis, jauktie kori Vivat un Norise, bērnu vokālais ansamblis Momo un citi -, gan populāri izpildītājmākslinieki: Daumants Kalniņš, Andris Ērglis, Žoržs Siksna, grupa Credo, Ieva Kerēvica, aktrises Karīna Tatarinova, Maija Doveika u.c. Radošas un sportiskas aktivitātes noritēs visā pils teritorijā. 4. maijā plkst. 21 notiks Ziemeļblāzmas ēkas dekoratīvā apgaismojuma iedegšana.

Latviešu uzņēmēja un mecenāta Augusta Dombrovska 1913. gadā būvētās ēkas rekonstrukcija pašvaldībai izmaksājusi vairāk nekā deviņus miljonus latu, būvdarbus veica SIA Arčers. Atjaunotā pils lielajā zālē var uzņemt 700 skatītāju, turklāt krēsli ir izņemami - tādējādi šī joprojām ir lielākā deju zāle Rīgā. Savukārt kamerzālē, kas savienota ar svinību zāli, iespējams pulcināt ap 400 cilvēku.

"Ir svarīgi, lai vietējiem cilvēkiem būtu iespēja radoši izpausties un atpūsties, un otra lieta - kvalitatīva profesionālā māksla, ko piedāvāsim skatītājiem," Dienai stāsta k/p Ziemeļblāzma attīstības direktore Liene Kubiļus. Tie būšot gan vietēja, gan starptautiska mēroga projekti, kuru īstenošanas nolūkos pašlaik tiek uzrunāti sadarbības partneri. Iespējams, par 100 000 latiem Hamburgā nopirkto Steinway flīģeli ieskandinās pianists Reinis Zariņš. Notiek pārrunas arī ar kamerorķestri Kremerata Baltica. Šeit būs vieta arī kino, teātra izrādēm un mākslas izstādēm. 2014. gadā Ziemeļblāzmā jau ieplānoti daži Rīgas - Eiropas kultūras galvaspilsētas - pasākumi tematiskajā sadaļā Ceļu karte, kuras centrā būs 58 Rīgas apkaimes.

Ziemeļblāzmas telpās atgriezīsies arī Rīgas Centrālās bibliotēkas filiāle, kafejnīca un tradicionāli - Bezalkohola biedrība, kuru reiz dibinājis Augusts Dombrovskis.

Piecus hektārus plašais pils parks būs atvērts visu cauru dienu, naktī - slēgts. Parkā ir atjaunots koka tējas namiņš un rotonda, uzstādīts 35 metrus augsts skatu tornis, iekārtots bērnu rotaļu laukums un franču dārzs pastaigām. Daudzfunkcionālais laukums paredzēts dažādām sporta spēlēm un kultūras aktivitātēm. Apmeklētāju, tajā skaitā tūristu, ērtībām izbūvēta plaša autostāvvieta. Teritorijā darbosies videonovērošanas kameras.

"Ir sajūta, ka Latvijā un arī paši rīdzinieki maz zina par šo vietu, bet vajag tikai sākt, lai labā slava izplatās," ir pārliecināta L. Kubiļus.

Top komentāri

latvietis
l
Visu cieņu Ušakovam. Ja darbi ir, tad vārdi lieki.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja