Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Latvijas Nacionālā bibliotēka aicina kopīgi veidot grāmatu mozaīkas

Šī gada 16. augustā no plkst. 12 līdz 15 Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) un uzņēmums Kerama Marazzi aicina ikvienu interesentu atklāt mozaīku veidošanas tradīcijas un piedalīties kopīgas grāmatu mozaīkas (bibliomosaico) veidošanā, informēja LNB pārstāvis Augusts Zilberts.

Radošā darbnīca notiks LNB 1. stāva izstāžu zālē, kur līdz 30. augustam vēl iespējams aplūkot izstādi Ravennas vēsturiskās mozaīkas. Līdz ar šiem mākslas darbiem Gaismas pilī apskatāmas arī dažādu valstu mākslinieku mūsdienās veidotās mozaīkas Bibliomosaico (šīs izstādes eksponāti ir apskatāmi LNB lasītavu brīvpieejas plauktos starp grāmatām).

Mozaīku māksla savu vērienīgāko uzplaukumu sasniedza tieši Ravennā. Pilsētai pieder vispasaules nozīmes 5. un 6. gadsimta mozaīku krājums, kura mākslinieciskā kvalitāte un ikonogrāfiskā nozīme ir īpaši izceļama arī citu senatnes pilsētu kontekstā. 1997. gadā UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā tika iekļautas septiņas Ravennas vēsturiskās celtnes un to mozaīkas.

20. gadsimta 50. gadu sākumā Mākslas akadēmijas mozaīku meistari, sekojot kompleksai, ļoti stingri nosacītai metodei, izveidoja seno mozaīku oriģinālam pietuvinātu reprodukciju kolekciju, kura kopš pirmās izstādes Parīzē 1951. gadā apceļojusi visu pasauli. Šogad 36 kolekcijas darbi ir skatāmi Rīgā, ļaujot apbrīnot katru detaļu tuvplānā, kas nav iespējams, skatoties oriģinālus Gallas Placidijas mauzolejā, Sv. Vitālija un Jaunās Sv. Apollinārija bazilikās, Neona baptistērijā un arhibīskapa kapelā Ravennā.

Savukārt izstāde Bibliomosaico izveidota starptautiskā mozaīku festivāla Ravenna Mosaico ietvaros. Tās mērķis ir apvienot mozaīku mākslu ar konceptu "grāmata". Bibliotēkas plauktos ir aplūkojami 34 Bibliomosaico darbi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja