Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Mančestras starptautiskais festivāls. Kolektīvās halucinācijas

Trīs nedēļas no saullēkta līdz saulrietam. Ideāls kultūrceļojuma galamērķis – Mančestras starptautiskais festivāls, kura programmā ir tikai pasaules pirmizrādes

Anglijas industriālā pilsēta Mančestra ir reanimējusi savu reputāciju mākslas elites aprindās, organizējot modernu, drosmīgu un ambiciozu festivālu, kas notiek kopš 2007. gada un reizi divos gados piedāvā izcilu, oriģinālu notikumu izlasi. Ceturtais Mančestras festivāls tiks atklāts pēc nedēļas – no 4. līdz 21. jūlijam skatītāji novērtēs vairāk nekā 20 pasaules pirmizrāžu un īpašu pasākumu. Daži no tiem pēc tam apceļos pasauli. Tieši Mančestras festivālā iepriekšējos gados notika grupu Blur un Gorillaz līdera Deimona Albarna operu Pērtiķa ceļojums uz Rietumiem un Doktors Dī un Rūfusa Veinraita operas Primadonna pirmizrādes. Šeit savu pasaules gājienu sāka Roberta Vilsona izrāde Marinas Abramovičas dzīve un nāve un Bjorkas zinātniski fantastiskais šovs Biophilia. Mančestrā pirmo reizi tika parādīta kuratoru Hansa Ulriha Obrista un Filipa Pareno teātra izrādes formātā ietērptā mākslas izstāde Il Tempo del Postino. Tikpat intriģējoši projekti ir arī šāgada festivāla afišā.

Teātris. Izredzētības sajūta

Teātra programmas pērle – Roberta Vilsona atbilde Vladislava Nastavševa Vecenei. Amerikāņu mākslinieks un režisors piedāvā savu Daniila Harmsa stāsta Vecene versiju – ar dejotāju Mihailu Barišņikovu un aktieri Vilemu Defo galvenajās lomās. Pēc pirmizrādes Anglijā izrāde The Old Woman dosies Eiropas turnejā (Spoleto, Atēnas, Parīze, Antverpene).

Vēl viens daudzsološs jauniestudējums – britu dramaturga Meta Čārmena luga Mašīna/The Machine. Tas ir stāsts par šaha leģendas Garija Kasparova 1997. gada maijā Ņujorkā notikušo spēli pret IBM ražoto superdatoru Deep Blue – cilvēks tajā zaudēja mašīnai, taču jāatceras, ka datoru Deep Blue arī ir radījis cilvēks, izgudrotājs Sjui Fensjuns. Šaha spēle bija divu ģeniālu prātu cīņa, kurā uz kārts likta to reputācija. Izrādi Mašīna veido Londonas teātra Donmar Warehouse mākslinieciskais vadītājs Džozijs Rūrks.

Teātra sadaļā goda vietā ir arī klasika – Viljama Šekspīra Makbets, kuru iestudē Kenets Brana un Robs Ešfords. Titullomu atveidos pats Kenets Brana – šī ir viņa atgriešanās Šekspīra repertuārā vairāk nekā pēc desmit gadu pauzes. Biļetes uz sešpadsmit Makbeta izrādēm Mančestrā tika izķertas rekordātrumā. Izrāde sola īpašu piedzīvojumu skatītājiem – tās norises vieta netiek atklāta, zināms tikai, ka tā ir kāda neliela, vairs nefunkcionējoša baznīca. Laimīgie biļešu īpašnieki pulcēsies īpaši norunātā vietā un visi kopā tiks aizvesti uz "teātri". Šī ekskluzivitātes, izredzētības sajūta nodrošina festivāla notikumiem maģisku atmosfēru: cilvēki var justies piederīgi brīnumam, zināšanām un pieredzei, kas nav pieejama visiem. Šādai slepenībai, kas, visticamāk, tiks "atmaskota" jau pēc pirmās izrādes (paldies feisbukam, tviterim, instagramam un vecajām labajām īsziņām), ir liels iedarbības spēks. Pat ja tas ir tikai kultūrpasākuma mārketings, tas ir ļoti emocionāli uzrunājošs mārketings.

Populārā mūzika. Kas ir koncerts?

Tikpat noslēpumaina būs kulta grupas The xx priekšnesumu sērija – Londonas trio, kuru 21. jūlijā dzirdēsim festivālā Positivus Salacgrīvā, Mančestrā sniegs 18 koncertu. Katru no tiem varēs apmeklēt tikai 60 cilvēku. Šovi notiks slepenā, īpaši noformētā vietā, kurā grupa no jauna definēs savas mūzikas un klausītāju attiecības, – distance starp publiku un māksliniekiem būs minimāla. Biļetes, protams, sen ir pārdotas.

Uz jautājumu, kas mūsdienās ir populārās mūzikas koncerts un kā tam ir jāizskatās, festivālā centīsies atbildēt ikoniskā triphopa grupa Massive Attack. "Kolektīvā halucinācija," jauno programmu piesaka Massive Attack ideologs Roberts del Nadža. Kopā ar Massive Attack uzstāsies vokālisti Elizabete Freizere (Cocteau Twins balss; kopā ar Massive Attack viņa ir ierakstījusi burvīgo dziesmu Teardrop) un Horass Endijs. Uzveduma skaņu palete būs negaidīti daudzkrāsaina – no Bārbras Streizandes agrīnā repertuāra līdz pat 80. gadu Sibīrijas panku mūzikai. Vēlāk šis iestudējums ceļos uz Rūras triennāli Vācijā un Ņujorku.

Koncertizrādes līdzautors ir britu dokumentālists Ādams Kērtiss. "Muzikālā izklaide par ilūziju spēku un spēka ilūziju," savu kopdarbu ar Massive Attack raksturo kinematogrāfists. Taču tas nebūs kārtējais koncerts ar mākslinieciski smalkām un sociāli kritiskām, apokaliptiskām projekcijām – tā būs totāla iegrimšana mākslā, interaktīva izrāde, kuru palīdz veidot eksperimentālās teātra kompānijas Punchdrunk līderis Felikss Berets. Punchdrunk ir slavena ar savām izrādēm – piedzīvojumiem, kuros skatītāji aicināti ienirt iekšā un pievienoties aktieriem, tādējādi publikas klātbūtnes efekts izpaužas pavisam jaunā pakāpē. Uzvedums Massive Attack v Adam Curtis tiks demonstrēts pamestajā, vairāk nekā gadsimtu senajā Mančestras dzelzceļa stacijā, kurā mājos vēl daži citi festivāla projekti.

Ievērības cienīgi būs angļu sintpopa grupas Goldfrapp koncerti kopā ar Ziemeļu Karaliskās mūzikas koledžas stīgu orķestri – tas būs Goldfrapp jaunā albuma Tales of Us pirmatskaņojums (disks iznāks 6. septembrī). Glāzgovas postroka grupa Mogwai pirmo reizi dzīvajā izpildīs savu mūziku no mākslinieku un režisoru Duglasa Gordona un Filipa Pareno dokumentālās filmas Zinedins Zidāns, XXI gadsimta portrets (2006). Koncertā sinhroni tiks demonstrēta arī pati filma, kas tika uzņemta ar 17 kamerām 2005. gadā Madridē Spānijas čempionāta mačā starp Madrides Real un Villarreal – kameru uzmanības centrā bija vienīgi Real pussargs Zinedins Zidāns. Filma ir aizkustinošs futbolista portrets, kas iederas gan uz lielajiem kinoekrāniem, gan mākslas galeriju kontekstā.

Klasika. Dziedājumi Dievam

Klasiskās mūzikas programmas nagla – amerikāņu režisora vizionāra Pītera Selersa Mikelandželo soneti. Šajā uzvedumā Šostakoviča un Baha mūziku izpildīs amerikāņu basbaritons, Ņujorkas Metropolitēna operas zvaigzne Ēriks Ouens un jaunais ērģelnieks Kemerons Kārpenters, kurš vizuāli atgādina ekscentrisku popzvaigzni. Festivālā notiks Latvijas klausītājiem pazīstamā britu komponista Džona Tavenera autorkoncerts. Uzstāsies ievērojamā argentīniešu pianiste Marta Argeriča.

Mančestrā varēs dzirdēt pasaules mūzikas izcilību – dziedātāju Abidu Parvīnu no Pakistānas. Viņa ir lielākā autoritāte Dienvidāzijas garīgajā mūzikā un Eiropā viesojas reti. Abida Parvīna izpilda sūfistu dziedājumus, mūzikā viņa vēršas pie Dieva. Garīgo transformāciju dziedātājas koncertos piedzīvo arī klausītāji.

Vizuālā māksla. Sekojiet instrukcijai

Mančestras festivāls, kā allaž, ir sarūpējis bagātīgu vizuālās mākslas programmu. Savu jaunāko darbu This variation šeit demonstrēs Tino Segals – šāgada Venēcijas biennāles Zelta lauvas ieguvējs. Viņš rada nemateriālo mākslu, to nevar aptaustīt vai ierāmēt, taču to var pārdot un apbalvot – kāds paradokss! Tino Segals aizliedz fotografēt savus darbus; parasti tur vispār nav ko fotografēt, jo par viņa mākslas darbu var būt, piemēram, speciāli apmācīta bērna saruna ar galerijas apmeklētāju. Tino Segala jaunākais veikums tiek pieteikts kā radikāls darbs, kas ievelk skatītāju pulsējošā sajūtu ainavā.

Aktīva skatītāju līdzdalība būs nepieciešama grupas izstādē do it 20 13 Mančestras Mākslas galerijā. Viens no tās idejas autoriem ir ietekmīgais kurators Hanss Ulrihs Obrists. Ekspozīcijas pamats ir mākslinieku rakstītās instrukcijas un norādījumi publikai, tie ir dažādi scenāriji un darbu tapšanas partitūras – ne tikai humoristiskas, ironiskas un absurdas, bet arī dziļas un filosofiskas. Dažas instrukcijas skatītājiem ir jāizpilda šeit un tagad, citas var paņemt līdzi un iedarbināt mājās. Pirmā šāda tipa ekspozīcija tika sarīkota 1993. gadā. Mančestrā tiks atzīmēta izstādes 20 gadu jubileja – būs gan vēsturiski, gan jauni darbi. Dalībnieku vidū ir Ajs Veivejs, Pīters Sevils, Gilberts un Džordžs, Joko Ono, Nensija Spero, Ūlafurs Eliasons, Tino Segals un citi. Vienā no izstādes sadaļām dzīvojošie mākslinieki interpretēs savu mirušo kolēģu instrukcijas: Sāra Lūkasa iesaistīsies dialogā ar Franci Vestu, Treisija Emina – ar Luīzi Buržuā.

Mākslinieks Metjū Bārnijs un komponists Džonatans Beplers Mančestrā iepazīstinās ar savu topošo mitoloģijas uzlādēto darbu River of Fundament, kurā savienojas kino, performance, opera un tēlniecība; projekta pirmizrāde notiks 2014. gada vasarā Anglijas Nacionālajā operā Londonā.

Indiešu mākslinieks Nihils Čopra Mančestras galerijā Whitworth demonstrēs 65 stundu performanci Ogle uz kokvilnas/ Coal on Cotton – tā sāksies 5. jūlija saullēktā (plkst. 4.48) un noslēgsies 7. jūlija saulrietā (plkst. 21.37), visu šo laiku galerija būs atvērta apmeklētājiem. Savā mākslā Nihils Čopra atklāj koloniālās Indijas un Britu impērijas sarežģītās attiecības caur savas ģimenes vēsturi. Jaunajā performancē viņš savienos Mumbaju ar Mančestru, izmantojot ogli un kokvilnu, jo tieši šo dabas materiālu tirdzniecība nodrošināja Anglijas pilsētai ekonomisko izaugsmi XIX gadsimtā un šīs izejvielas joprojām ļauj pastāvēt mūsdienu verdzībai ārpus Eiropas un Ziemeļamerikas.

Mančestras festivāls

Notiek no 4. līdz 21. jūlijam

Programma www.mif.co.uk

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Siguldā notiks pirmie Gaujas plostnieku svētki

Piektdien, 10. maijā, Gaujas krastā pie pilsētas pludmales norisināsies Plostnieku nakts Siguldā. Gaujas plostnieku amata prasmēm ir tikpat sena vēsture kā Gaujas ūdensceļam. Zināms, ka 19. gadsimt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja