Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Pabeigta Latvijas lielākā Zvaigžņu globusa restaurācija

Sākot ar 2. novembri, pēc plkst. 17.00 Latvijas Universitātes (LU) Muzeja Astronomijas ekspozīcijā būs apskatāms restaurētais Zvaigžņu globuss. Restaurācijas process norisinājās kopš 2021. gada un globuss ir uzskatāms par vienu no ievērojamākajiem un vērtīgākajiem LU Muzeja Frīdriha Candera un Latvijas astronomijas kolekcijas priekšmetiem, norādīja muzejā.

Zvaigžņu globusa diametrs ir 80 centimetri, tas ievietots korpusā uz trijkāja. Uz globusa attēlotas spožākās zvaigznes, kas savienotas ar līnijām, mitoloģiskās zvaigznāju figūras, Piena Ceļš, koordinātu tīkls un svarīgākās debess sfēras līnijas. Globusu sāka izmantot studentu apmācībai no 20. gadsimta 30. gadiem un līdz pat 80. gadu beigām.

2018. gadā LU Astronomijas institūts pārcēlās uz jaunām darba telpām LU Akadēmiskajā centrā Jelgavas ielā un  vēsturiskās Astronomiskās observatorijas telpas nonāca LU Muzeja izmantošanā. Zvaigžņu globuss ilgstošās lietošanas gaitā bija nopietni cietis un tam neatliekami bija vajadzīga restaurācija. Tika pieaicināta polihromā koka restauratore Sarmīte Balode, kas novērtēja bojājumus, izpētīja globusa uzbūvi, kā arī uzņēmās globusa restaurāciju. Globuss ir unikāls, jo pirmkārt, cita tik liela Latvijas teritorijā nav, bet galvenais – tā korpuss ir izgatavots no koka – visi citi senie globusi, gan lieli, gan mazi, pamatā tika gatavoti no papjēmašē (masa (dažādiem izstrādājumiem), kura sastāv no šķiedraina materiāla, kam pievienotas līmvielas, krāsvielas, pildvielas; papīra masa).

LU Muzejs restaurācijas īstenošanai lūdza Latvijas Universitātes fondu ziedojumu vākšanai, kas tika uzsākta 2020. gadā. Neatsverams ieguldījums bija ziedotāju atbalsts, par ko LU Muzejs ir bezgala pateicīgs. Papildus ziedojumiem LU Muzejs piedalījās Valsts Kultūrkapitāla fonda projektu konkursā, iegūstot finansiālu atbalstu sarežģītajam restaurācijas procesam, kas norisinājās polihromā koka restauratores Sarmītes Balodes darbnīcā Mālpilī. Globusa restaurācija bija ļoti grūts un sarežģīts process, darba gaitā atklājās izpētes procesā nepamanītas papildu problēmas, talkā tika aicināti arī citi restauratori, līdz beidzot tika atrasta pati piemērotākā restaurācijas metode. Restaurācijas norisi atspoguļo globusa restaurācijas dienasgrāmata, ko sagatavojusi  Latvijas Universitātes Muzeja Frīdriha Candera un Latvijas astronomijas kolekcija krājuma glabātāja palīdze Gunta Vilka, un ar to var iepazīties šeit.

Latvijas Universitātes Muzejs aicina ikvienu interesentu apmeklēt ekspozīciju, kā arī īpaši gaida katru, kurš ziedojis globusa atjaunošanas procesā, padarot sabiedrībai pieejamu vēl vienu unikālu un vēsturisku eksponātu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja