Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Kā igauņu Mandarīni tika līdz Oskara nominācijai?

"Igauņu apmetnes Kaukāzā eksistē jau vairāk nekā simts gadus. Sākoties asiņainajam konfliktam starp Gruziju un Krievijas atbalstīto Abhāziju 90.gadu sākumā, igauņi bija spiesti atgriezties savā dzimtajā zemē Ziemeļeiropā. Igauņu ciemati Kaukāzā tika pamesti, tajos palika vien retais." Šāds teksts ievada filmu Mandarīni (Tangerines) — igauņu lepnumu un prieku, filmu, kas pretendē uz Oskaru labākās ārzemju filmas kategorijā.

Holivudas elites vidū kopā ar citiem nominantiem Oskaru ceremonijā 22.februārī Losandželosā būs arī igauņu aktieris klasiķis Lembits Ulfsaks un filmas Mandarīni režisors gruzīns Zaza Urušadze, viņš arī viens no filmas producentiem (kopā ar igauni Ivo Feltu). Filma ir tapusi kā Igaunijas un Gruzijas kopražojums.Jā, viņiem, igauņiem, atkal izdevās pirmajiem. Tā ir pirmā Igaunijas Oskara nominācija pasaules nozīmīgākās kinobalvas garajā vēsturē. Arī Berlīnē, kur līdz šīs nedēļas beigām vēl norisinās Berlīnes Starptautiskais festivāls un arī Eiropas kinotirgus, igauņu Mandarīni ir visur — uz milzu plakātiem labi pārredzamās vietās, savukārt igauņu kolēģi, kuru stends ir tieši līdzās Latvijas stendam, draudzīgi sēž pie mandarīnu kastēm. Mandarīni ir īpaši, lieli un sulīgi. Un katrā no tiem ir iesprausts mazs karodziņš ar aicinājumu apciemot Igauniju. Uz mandarīnu krāsas punktiem noklātās stenda sienas dižojas uzraksts Mandarīni: mēs saplūksim tos, cik vien varam! un filmas panākumu uzskatījums — nominācija Zelta globusam un nominācija Oskaram labākās ārzemju filmas kategorijā.

Vai Mandarīni tiešām noplūks Oskaru, gan ir cits jautājums, jo filmas četras konkurentes ir ļoti spēcīgas.


Kas tad ir Mandarīni, un kā šī filma ir tikusi tur, kur tā ir?

Latvijā Mandarīni ir rādīta tikai vienā īpašā seansā, kad par filmas Oskaru trajektoriju neviens vēl nenojauta. Un jāsaka, ka, noskatoties filmu, doma par Lembitu Ulfsaku Losandželosas Oskaru ceremonijā nebūt nav pirmā, kas iešaujas prātā. Vēl vairāk — Mandarīni polarizē viedokļus. "Tā vienkārši ir slikta filma," saka kāds atzīts un talantīgs Latvijas kinocilvēks, kura vārdu nenosaukšu. Savukārt Ņujorkā dzīvojošā animācijas režisore Signe Baumane un Amerikas Kinoakadēmijas biedre par Mandarīniem ir absolūtā un neviltotā sajūsmā. "Aktieri mani vienkārši satrieca. Varbūt filmas scenārijs vietumis grēkoja ar banalitāti, taču tajā bija gan atzīstams humors, gan ironija. Pats galvenais, mani aizķēra šīs filmas komplicētie, neperfektie varoņi. Es būtu varējusi pavadīt vēl vismaz stundas trīs viņu kompānijā. Mandarīni man ļāva nokļūt citā pasaulē un uzzināt daudz jauna par šo pasauli un arī pašai par sevi."

Vairāk par Mandarīniem un to veiksmes formulu lasiet žurnāla Sestdiena 13. – 19. februāra numurā


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata