Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Latvijas vizītkarte nenotikušajai olimpiādei

Meitenes stacijā, kuru vairs neizmanto kā pasažieru uzgaidāmo telpu, kopš 1939.gada atrodas divi lieli gleznojumi. Nezinātājs nemaz nepamanītu, ka tie gleznoti vēl Latvijas brīvvalstī, bet padomju laikā ideoloģiski «uzlaboti». Latvijas dzelzceļa vēstures muzejs tikai nesen uzzināja, kas ir šo gleznojumu autors. Izrādās, Purvīša skolnieks, ainavists Kāris Melbārzdis (1902—1970), kurš, pēc daudziem gadiem aizbraucis apskatīt, kādā stāvoklī ir viņa darbi, un ieraudzījis tos, dabūjis pirmo infarktu.

Stāsti par vectēvu man bija pasaku vietā, saka Melbārzda mazmeita gleznotāja Elizabete Melbārzde. Studēdama Mākslas akadēmijā, viņa rakstīja arī maģistra darbu, fiksējot tēva atmiņas par vectēvu. Drīzumā tās paredzēts izdot grāmatā. Taču šobrīd interesantākais ar Elizabetes vectēvu saistītais fakts ir divu viņa lielformāta gleznojumu «atrašana» Jelgavas novadā, Latvijas dzelzceļam piederošajā Meitenes stacijas ēkā. Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejs zināja, ka pašlaik neizmantotajā telpā, kas sākumā bijusi uzgaidāmā zāle, bet pēc tam muitas daļa, atrodas lieli gleznojumi, taču to autoru uzzināja pavisam nesen, kad viņu uzmanību gleznojumiem vērsa žurnālists Gaitis Grūtups. Tad muzeja darbinieki iepazinās ar gleznotāja mazmeitas atmiņām, un nāca atklāsme, kādas vērtības stāv Meitenes stacijas ēkā. Tiesa, kolhozu laikos šīs vērtības kāds pagaidām neizdibināts autors gleznieciski krietni «uzlabojis», tāpēc tagad restauratori stāv sarežģīta uzdevuma priekšā.

Kārlis Melbārzdis, divu Meitenes stacijas lielformāta gleznojumu (9x3 metri katrs) autors, tiek uzskatīts par vienu no Vilhelmam Purvītim vistuvākajiem un arī ražīgākajiem audzēkņiem. Viņa gleznas ir daudzās privātās kolekcijās, kā arī bijušās Padomju Savienības muzejos, ieskaitot Tretjakova galeriju. Decembra sākumā, pieminot 2.augustā apritējušo gleznotāja 110 gadu jubileju, viņa darbu izstāde būs skatāma Cēsīs.

Meitenes stacijas gleznojumus Latvijas dzelzceļš Melbārzdim pasūtīja pirms olimpiādes, kas bija paredzēta 1940.gadā Helsinkos. Tiem, kas ar vilcienu no dienvidiem cauri Latvijai dotos uz Helsinkiem, iebraucot Meitenē, pirmajā Latvijas stacijā pēc robežas, šajos gleznojumos vajadzēja ieraudzīt Latvijas zemes un tautas skaistumu. Visu 1939.gadu gleznotājs dzīvoja un strādāja uz stalažām Meitenē. Viena lielā gleznojuma ideja bija Latvijas maize, otra — Gaujas senleja. Karā gleznojumi necieta, taču no padomju varas gan…

Rakstu par atrastajiem Melbārzda gleznojumiem lasiet Sestdienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata