Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Pirmdiena, 28. oktobris
Ninona, Ņina, Antoņina, Oksana

Mārtiņš Bondars: Banku krīzes būs vēl

Mārtiņš Bondars jau pirms pāris gadiem aizgāja no Latvijas Krājbankas vadītāja amata, tāpēc tagad uz bankas problēmām var palūkoties no malas, atšķirībā no sava pēcteča Ivara Priedīša, kurš tiek turēts aizdomās par nopietniem noziegumiem un vairs nav uz brīvām kājām. Bondars gan nevēlas detalizēti apspriest problēmas, kas noveda pie Krājbankas kraha, jo nav bijis iesaistīts pēdējo lēmumu pieņemšanā un pašlaik visas runas esot vairāk baumu līmenī, un tērēt laiku baumu apspriešanai viņam negribas.

Tā vietā viņš labāk aizbrauc atpūsties mežā, piedalās medībās. «Tur cilvēki nerunā par bankām. Viņi runā par to, cik mežā koku sagāzts, kāda būs ziema...» Bijušā Krājbankas vadītāja secinājums ir skarbs: paredzēt ziemas bargumu pēc dabas zīmēm cilvēki aizvien vēl prot labāk nekā banku krīzes.  

Fragments no intervijas:

Vai jums pašam bija noguldījumi Krājbankā?

Jā, vēl tajā dienā, kad parādījās ziņas par Snoras, es aizgāju un iemaksāju naudiņu savā kontā, lai varētu veikt maksājumus. Ja zinātu par gaidāmajām problēmām, droši vien darītu pretēji.

Kad jūs aicināja strādāt Krājbankā, vai neaizdomājāties par darba devēja reputāciju? Krievijā par Antonovu jau tad klīda dažādas runas.

Par jebkuru cilvēku dzirdēsiet dažādas runas. Viedokļi mēdz būt ļoti polarizēti. Ja gribat, arī par mani var dabūt daudz dažādu viedokļu. Kad aizgāju no Krājbankas, bija tādi, kas teica: «Viņu izmeta.» Tagad ir tādi, kas saka: «Viņš aizmuka.» Nu, tad «izmeta» vai «aizmuka»? Es varu stāstīt, ko gribu, bet šie ļaudis visu zina labāk. Vienkārši zina, un viss.

Nesen jūs laikrakstam Financial Times izteicāties, ka grieķi iet protestēt ielās, bet latvieši nopērk vienvirziena biļeti lidojumam ar airBaltic. Varbūt valdībai tagad jāizmanto izdevība nolaist uz grunti airBaltic, lai latvieši vairs nevarētu emigrēt?

Problēmas var risināt dažādos veidos. Ja sāp roka, var jau to nozāģēt. Manuprāt, sociālās funkcijas ir jānodala no biznesa. Ja runājam par airBaltic kā biznesu, valdībai nebūtu tajā jāiesaistās. Tas ir globāls bizness, kurā ir milzīga konkurence. Valdībai nebūtu jāpiedalās tādā biznesā kā aviopārvadājumi vai bankas, kur pastāv liela konkurence. Cita lieta, ja biznesam ir sociālas funkcijas vai arī pastāv monopola veidošanās risks.

Tātad valdībai nebūtu jāiesaistās banku glābšanā?

Bankas arī ir bizness. Valdībai nav jābūt biznesā. Ja mēs glābjam bankas, kādēļ netiek glābti zemnieki, kas nevar samaksāt kredītu? Kādēļ neviens negrasās glābt mazos uzņēmējus, kuriem jāglābjas pašiem?

Vai banku krīzes būs arī turpmāk?

Protams. Latvija nav unikāla šajā ziņā.


Pilnu interviju ar Mārtiņu Bondaru lasiet jaunākajā Sestdienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Ne gluži sliktākais cilvēks

Aktrise Renāte Reinsve (36) par ideju, kādai jābūt sievietei, par sevis un savu cilvēku atrašanu un to, ka viss notiek.

Nebēga uz dienvidiem

Mājas cilvēkiem acīmredzami nozīmēja ļoti daudz jau senā pagātnē – kamēr vairums dzīvnieku pēdējā leduslaikmeta priekšvakarā atkāpās uz siltākiem Eiropas reģioniem, daļa cilvēku palika Eiropas ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata