Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Ņe poņimaju!

Ja notiktu neiedomājamais un krievu valoda referendumā tiktu pasludināta par otru valsts valodu Latvijā, tas būtu ļoti nepatīkams pārsteigums daudziem latviešu jauniešiem. 20 gadu laikā izaugusi paaudze, kas krievu valodā nerunā vai runā ļoti slikti. «Līdz pat 16 gadu vecumam nebiju runājis ar krieviski runājošu cilvēku. Visi draugi, radinieki un skolasbiedri bija latvieši, tādēļ uzaugu no krievu valodas pilnīgi norobežotā vidē,» vēsta Dainis Gžibovskis (21).

Jauno latviešu pieredze atšķiras no viņu vecāku pieredzes, jo padomju laikā latviešu bērni skatījās multfilmas par Pekausi un krokodilu Genu, apbrīnoja krievu spiegu Štirlicu, klausījās Allas Pugačovas un Valērija Ļeontjeva koncertus, jo nekas cits nebija pieejams. Mūsdienās krievu valodas vietu ir ieņēmusi angļu valoda, tādēļ latviešu bērnu apziņu veido Toms un Džerijs, Lady Gaga un Džastins Bībers, bet Štirlicu izkonkurējis Džeimss Bonds.

Nākotnē šī tendence varētu tikai pastiprināties, jo angļu valodu plānots noteikt par obligātu mācību priekšmetu jau no pirmās klases. Otro svešvalodu bērni sāk mācīties tikai no sestās klases, un parasti izvēle ir starp krievu un vācu valodu. Izglītības un zinātnes ministrijas dati rāda, ka angļu valodu kā svešvalodu apgūst 82% skolēnu, krievu valodu mācās 34% skolēnu, bet vācu un franču valodas tiek mācītas krietni retāk (attiecīgi 12% un 2%). Pēdējā laikā vecāki arvien vairāk sākuši pieprasīt, lai viņu bērniem tiktu mācīta krievu valoda, jo darba tirgū tā ir pieprasīta. Ar to saskāries arī Dainis Gžibovskis. «Kāds prestižs ēdināšanas uzņēmums man piedāvāja pavāra darbu, bet darba pārrunas notika krievu valodā un sapratu tikai pusi no teiktā, tāpēc lūdzu, lai atkārto teikto latviski. Uz šo lūgumu man atbildēja īsi: «Čto ti skazal?» Obligāta prasība ir krievu, nevis latviešu valoda.»


Vairāk par to, kādēļ latviešu bērni nemāk krievu valodu un kādas tam ir sekas, lasiet Sestdienā.

Top komentāri

Juris
J
Es priecājos, ka jaunatne nerunā krieviski. Kāpēc? Tāpēc, ka, ņemot vērā latviešu raksturu, kolīdz mācēs runāt krieviski, tā arī momentā pāries uz šo valodu saskarsmē ar krieviem. Savukārt, ja nemāk, tad iepūtiet. Mācieties latviski, tovarišči, krievi!
milics
m
Mūsu tēvi atdeva savas dzīvības kaujās par brīvu Latviju ne jau tādēļ , lai te dulburētu svešā mēlē, kuru atnesuši Latvijas okupanti no Krievijas.
Alise
A
Šoruden pēc ļoti ilga pārtraukuma pabraukāju pa Igauniju un biju pārsteigta, cik ļoti kaimiņvalsts atšķiras no Latvijas tieši saziņas valodas ziņā. Igaunijas krievi ar igauņiem runā igauniski gan veikalos, kafejnīcās, gan darba vietās. Vienā restorānā izdevās parunāt ar atraktīvu šefpavāru, kurš pats padomju laikos braukājis uz kuģiem. Viņš teica, ka krieviski tagad maz sanāk runāt - bez igauņu valodas tikai angliski vai somiski. Atceroties krievu valodu tad, kad atbraucot uz Latviju. Savukārt Pērnavā kāds puisis, kas neprot krievu valodu, bet strādā pilsētas tūrisma aģentūrā, pastāstīja, ka kopš tā laika, kad krievi sākuši runāt igauniski, situācija igauņu-krievu starpā uzlabojusies un starp šo tautību jauniešiem pastāv draudzīgas, labas attiecības. Tāpēc uzskatu, ka latviešu jauniešiem (tāpat kā igauņiem un lietuviešiem) krievu valoda nav obligāti jāzina, jo parasti šīs zināšanas tiek pieprasītas, lai iztaptu vietējiem krievalodīgajiem sliņkiem vai šovinistiem. Atbalstīsim mūsu jauniešus - beigsim runāt ar vietējiem Latvijas iedzīvotājiem krieviski (tāpat kā to dara igauņi), jo viņiem jau sen bija jāmāk latviešu valoda.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata