Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

No pelniem bagātais

Piemirstais komponists Aleksandrs Kublinskis svin septiņdesmit piecu gadu jubileju, uzrakstījis savu otro grāmatu, joprojām sacer dziesmas. 

«Zini, kā es latviešiem atriebjos? Nekādas politikas — tur viens pats neko nevar izdarīt! Es atriebjos tikai ar mūziku! Citādi viņiem vajag tikai Pie Dzintaras jūrjas,» saka komponists, izmēdot pieminētās populārās dziesmas nosaukumu. Jau ar pirmajiem tikšanās mirkļiem jaušams rūgtums, kas Kublinskī iekšā sēž un laužas uz āru. Tas principā ir saprotams, jo daudzas lieliskas viņa sacerētas dziesmas šodien jau aizmirstas un nekur netiek atskaņotas. Guntars Račs no Mikrofona ierakstiem, jautāts par plāniem izdot Kublinska jubilejas albumu, atbild, ka, «ļoti labi pazīstot Kubuliņa uzvedību», nolēmuši atteikties realizēt šo grupas Eolika vadītāja Borisa Rezņika ideju, «lai neradītu sev liekas problēmas».

Nemaz nebūs pārspīlēti teikt, ka Aleksandra Kublinska dzīvē viss grozās ap dziesmu Noktirne, kas Latvijā vislabāk pazīstama grupas Eolika izpildījumā. «Rīgā to dziesmu izbrāķēja. Ringolds Ore, kurš bija radio bigbenda diriģents — komponists un talantīgs cilvēks, lai viņam piemiņa — teicis: ko tu te nes tādu slāvu melodiju? Zvanīju Mārim [Liepam] uz Maskavu, teicu: es te uzrakstīju dziesmu par Rīgu, un nevienam nepatīk. Viņš atbildēja: ko viņi tur muld, brauc uz Maskavu! Trīs gadu laikā nopelnīju desmit tūkstošus rubļu. Par vienu dziesmu! Nobraucu ar to četrarpus gadu, un tad man piedāvāja šo dzīvokli — bija žēl šķirties no mašīnas, bet kāda balss man pateica priekšā: Sašiņ, mašīna tev vēl būs, bet dzīvokļa tev vairs nebūs.» Te komponists dzīvo joprojām, Pārdaugavas iedzīvotājiem ir iespēja sastapt savu nereti rupjā veidā pausto domu un viedokļu pārņemto komponistu sabiedriskajā transportā. Viņš atsakās no atnestā ciemakukuļa – cigaretēm, jo pagaidām viņam to pietiekot. «Mana pensija ir 129 lati un 78 santīmi. Vēl par 40 es izdodu garāžu — kopā 170. Autortiesības? Par vienu atskaņošanas reizi gan dzejnieks, gan komponists saņem trīspadsmit santīmus. Kaut kas jau saskrien. Esmu no pelniem bagātais haltūras darbinieks,» Kublinskis ķiķina. Un jā, viņš vairs nedzerot, fotogrāfijā redzamais šķidrums ir nevainīga sula. „Bet lai jau domā, ka konjaks," priecājas komponists.

Vairāk par mūžam dumpiniecisko un izteicienos neizvēlīgo komponistu lasiet jaunākajā Sestdienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata