Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Paņem, bet uzmet!

Galda spēles Monopols Latvijas variantā noteikti būtu lauciņš "Uzmet banku!", kas veiklam spēlētājam ļautu izvairīties no kredīta atdošanas. Valstij gan šāds triks dārgi maksā — krāpšanas tradīciju dēļ mūs nesaprot Eiropas investori.

Banku pieredze liecina – ir neskaitāmi uzņēmēji, kuri, slēpjoties aiz viltīgām shēmām un bezgalīgiem tiesas procesiem, vairās no kredītu atdošanas un nodokļu nomaksas valstij. Šāda rīcība ir tik izplatīta, ka ekonomikas procesu vērotājiem ļauj runāt par "uzmešanas kultūru" Latvijas tautsaimniecībā. Šīs nelāgās tradīcijas dēļ uzņēmējdarbība neattīstās, jo cilvēki viens otram neuzticas — pievils taču!

Tas ir likumsakarīgi: iestājoties krīzei un nonākot grūtībās, daudzi cerēja saņemt valsts vai kredītiestāžu atbalstu un izpratni. Tā kā tas netika sagaidīts, cilvēki radīja paši savas "izdzīvošanas stratēģijas", piemēram, „uzmest” banku un/vai emigrēt, vai pieteikt maksātnespēju, vai turpināt darboties, saņemot algu "aploksnē", vērtē antropoloģe Agnese Cimdiņa.

Rezultātā uzņēmēji neuzticas bankām, bankas – uzņēmējiem, iedzīvotāji varai un politiķiem, kaimiņš kaimiņam... Kam jānotiek, lai kaut kas mainītos un cilvēki sāktu sadarboties? Atbildi uz šo jautājumu meklē rakstā jaunākajā Sestdienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata