Gnocchi teļa gaļas mērcē
Ēdiens ar latvisku garšu – kartupeļi ar mērci –, tātad nekā nesaprotama. Klimpiņas var gatavot arī pats, bet tad tas ir diezgan laikietilpīgi, tāpēc labprāt izmantoju veikalā nopērkamās. Parasti tās vienkārši vāru, apcepu sviestā, pārkaisu ar rīvētu cieto sieru, un piecās minūtēs pusdienas ir gatavas. Bet nu šoreiz tā sātīgāk.
30 minūšu/ 4 personām/ viegli
Vajadzēs:
- 500 g labas, liesas, rupji maltas teļa gaļas
- 1 nelielu sīpolu
- 3 ķiploka daivas
- 1 mazo kārbiņu konservētu tomātu
- 1 tējk. čili pārslu vai pulvera
- 1 ēdamk. paprikas pulvera
- 200 g gaļas buljona
- 500 g kartupeļu ņoku
- 70 g cietā siera
- 50 g saldā krējuma, ja gribas vēl sātīgāk
- sāli un svaigi maltus melnos piparus pēc sajūtas
Gatavošana
1. Nomizo un sīki sagriež sīpolu. Uzkarsē pannā mazliet eļļas un apcep gaļu ar sīpoliem kādas 7–10 minūtes smuki brūnu. Liekos taukus nolej nost.
2. Pieber papriku, čili un maisot izkarsē kopā ar gaļu. Tad pievieno tomātus ar visu sulu, pārlej buljonu, uzliek pannai vāku un kādas piecas minūtes pavāra.
3. Pēc tam vāku ņem nost, ber klāt ņokus un pielej saldo krējumu. Vāra atkal kādas piecas minūtes bez vāka, līdz ņoki ir labi viscaur izkarsējušies, mīksti un mērce iebiezējusi.
4. Vēl iemaisa smalki rīvētu cieto sieru un pēc sajūtas papildina garšu ar sāli un pipariem. Pasniedz uzreiz! Kaperus uzliku, lai smukāk, un labi arī garšo.
Plānā maize
Šī ir gandrīz visvienkāršākā fokačas versija, ko arī visbiežāk mūsmājās cepam, jo olīvas un rozmarīns garšo visiem. Otrs iecienīts variants ir ar pārkaisītiem sīpoliem, kas cepoties smuki sakaramelizējas. Viss ar šo gardo, pašcepto maizi ir lieliski, tikai ēst gan to vajadzētu uzreiz, kamēr silta, jo atdziestot tā diezgan ātri zaudē savas visskaistākās garšas nianses.
Apmēram stunda, ja mīkla labi rūgst/ 4 personām/ viegli
Vajadzēs:
- 500 g kviešu miltu
- 2 tējk. sausā rauga
- 4 tējk. cukura
- ½ tējk. sāls
- 350 g silta (ap 40º) ūdens
- 50 g olīveļļas
- rozmarīnu, rupjgraudaino jūras sāli un sauju melno olīvu
Gatavošana:
1. Ieslēdz krāsni, lai sakarst līdz 200 grādiem. Miltus ieber bļodā, pievieno cukuru un sāli, samaisa un vidū izveido bedri ūdenim. Pakāpeniski lej klāt ūdeni un mīca mīklu.
2. Tā lej un mīca, lej un mīca, līdz izveidojas viendabīga mīkla. Ja šķiet pārāk cieta vai arī mīksta, pievieno mazliet miltu vai vēl ūdeni. Beigās pielej eļļu un rūpīgi iemīca mīklā, tad liek to bļodā, pārsedz ar dvielīti un noliek siltā vietā uzbriest.
3. Kad mīkla bļodā sabriedusi divreiz lielāka (pēc 30–45 minūtēm), to vēlreiz mazliet pārmīca un sadala divās daļās – divām 20 x 30 cm lielām cepešplātnēm. Ietauko plātnes ar olīveļļu un ar pirkstiem izspaida mīklu vienmērīgi pa visu plātni.
4. Pārkaisa rozmarīnu un jūras sāli, pārslaka mazliet olīveļļas, ko ar pirkstiem nedaudz arī iemīca mīklā. Dekorē ar olīvu pusītēm, šauj iekšā sakarsētajā krāsnī un cep apmēram 20 minūšu, līdz virsa smuki apbrūnē.
Un maize ar smukām pirkstu bedrītēm ir gatava!