Sarūgušos augļos alkohola koncentrācija parasti nepārsniedz divus procentus, taču dažos tā ir krietni augstāka. Piemēram, pārgatavojušos Panamas palmu augļos pat 10,2 procenti. Pētnieki novērojuši, ka primāti apzināti dodas pēc šādiem augļiem un saēdas tos, lai izjustu "karuseļus". Šimpanzes pat iemanījušās uz platām koku lapām izspiest sulu no augļiem, jo tajā alkohola ir vairāk nekā mīkstajā masā. Britu zinātnieki sliecas domāt, ka dzīvnieku uzvedību diktē tie paši motīvi, kas pie grādīgā mudina ķerties cilvēkus. "Ir izvirzītas idejas, ka etanols iedarbina endorf īna un dopamīna ražošanas sistēmu smadzenēs, kas rada relaksācijas sajūtu, kas varētu palīdzēt socializēties," žurnālā Trends in Ecology & Evolution skaidro pētījuma autore Anna Boulenda no Ekseteras Universitātes. Gluži kā cilvēkus, arī dzīvniekus tas noved pie nepatīkamām blaknēm. Apreibušie mazie zīdītāji kļūst par vieglu upuri plēsējiem, savukārt putnu manevrēšanas spējas ievērojami pasliktinās, un konstatēti daudzi gadījumi, kad tie lidojuma laikā ietriecas kādā priekšmetā un savainojas.
Dzīvnieki lieto alkoholu
Aizraušanās ar apreibinošām vielām nav tikai cilvēku netikums. Zinātnieki iegūst aizvien jaunus pierādījumus, ka sarūgušus augļus apzināti patērē arī dažādu sugu dzīvnieki – pērtiķi, lemuri, putni un daudzi citi –, šādā veidā īslaicīgi iegūstot patīkamas sajūtas.
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.