Pietiek ar trim pirkstiem
Bet ceļš uz lielo basketbolu Dāvim Bertānam nebūt nebija gluds, un viņš vairākkārt ir atzinis, ka viņam netrūktu iemeslu, lai attaisnotos, kāpēc karjera nav izdevusies. Tomēr viņš spītīgi turpināja strādāt un izkaroja savas pašreizējās pozīcijas sportā.
Pirmais trieciens topošo basketbolistu piemeklēja jau bērnībā, kad viņš pazaudēja pusi zeltneša. Negadījums noticis brīdī, kad viņš kopā ar tēvu un brāli vectēvam palīdzējis gādāt malku un ierāvis pirkstu elektriskajā zāģī. "Sākotnēji pie zāģa darbojās Dairis, bet man bija jānes pagales, ko likt zāģī. Šķita, ka mani pienākumi ir fiziski grūtāki, tāpēc, kad piekusu, pierunāju brāli samainīties. Tobrīd vēl sāka līt, tāpēc mazliet pasteidzos..." tās dienas notikumus atcerējies Dāvis Bertāns. "Uzreiz bija šoka brīdis, tāpēc pat nejutu nekādas sāpes. Tikai parādīju tēvam, un pa taisno steidzāmies uz slimnīcu." Tēvs Dainis neslēpj, ka tobrīd bijušas bažas, ka trīspadsmit gadu vecumā jaunajam sportistam basketbols ir beidzies, jo labās rokas pirkstam ir nozīmīga loma metiena izpildīšanā. Dāvis gan bija pretējās domās: "Atguvos mēneša laikā un jau tad biju sporta zālē, mētājot bumbu un trenējoties kopā ar citiem puikām. Lielāko daļu laika basketbolā tāpat pietiek ar trim pirkstiem." Šobrīd jau uz notikušo ir iespējams atskatīties ar smaidu, un Vašingtonas Wizards asprātīgākie līdzjutēji pat pamanījušies pielabot vienu no kluba logo, kurā redzama roka metiena brīdī – atsevišķās versijās tai ir tikai četrarpus pirkstu.
Vēl viens nopietns pārbaudījums talantīgā basketbolista ceļā uz NBA bija divkārt plīsušās ceļgala krusteniskās saites, kas pēdējos gados kļuvusi par vienu no visaktuālākajām profesionālā sporta traumām un prasa mēnešiem ilgu ārstēšanu. Mūsdienās sportisti gan apliecina, ka arī pēc šādiem savainojumiem ir iespējams atgriezties visaugstākajā līmenī, tomēr ne visiem tas ir izdevies. Pirmo reizi Dāvis savainojumu guva 2013. gada jūnijā, turklāt tas notika tieši sezonas pēdējā spēlē Serbijas kluba Belgradas Partizan sastāvā, bet otro reizi tās pašas saites plīsa 2015. gada martā, kad spēlētājs jau pārstāvēja Spānijas klubu Vitorijas Baskonia. Pirmajā gadījumā rehabilitācija prasīja deviņus, otrajā – desmit mēnešu.
"Dažkārt sportista dzīve ir nežēlīga, tomēr tas mani neapturēs un pat nepiebremzēs. Apbrīnojami saprast, cik daudz lielisku cilvēku ir man apkārt," sociālajos tīklos par līdzcilvēku atbalstu pateicās Bertāns. Abos gadījumos lielu atbalstu atgūšanās posmā sniedza jauno basketbolistu draftējušais NBA klubs Sanantonio Spurs, kas uzraudzīja viņa atlabšanu un pacietīgi gaidīja, līdz viņš būs gatavs atgriezties basketbolā un turpināt tiekties uz NBA. "Tas bija ārkārtīgi smagi, īpaši jau tajā vecumā. Pirmajā reizē man bija deviņpadsmit gadu, un brīdī, kad tu sāc sevi parādīt Eiropas basketbolā, tas bija liels trieciens. Tomēr beigu beigās tas palīdzēja man kļūt mentāli spēcīgākam. Tāpat izmantoju šo laiku, lai uzlabotu un kļūtu labāks citos savas spēles aspektos," vēlāk norādīja basketbolists. Viņš neslēpa, ka grūtāk bijis pēc pirmā savainojuma, jo tobrīd bijusi liela neziņa par gaidāmo. "Kad atgriezos, jutos lieliski, kamēr tas nenotika atkal. Tad jau notikušajam piegāju ar pārliecību, ka varu to paveikt vēlreiz – tas prasīs kādu laiku, taču man jābūt pacietīgam un tas jāpaveic."
Morisa manevrs
Pirmajās divās sezonās Bertāns pieteica sevi NBA un pagarināja līgumu uz vēl divām sezonām par kopējo vērtību 14 miljoni ASV dolāru – solīdu summu vidusmēra lomas spēlētājam. Individuāli visveiksmīgākā latvietim Sanantonio izrādījās trešā sezona, kurā viņš jau regulāri spēlēja virs divdesmit minūtēm spēlē, turklāt nereti tieši viņam tika uzticēti svarīgi metieni galotnēs. Tiesa, kā jau Ziemeļamerikas profesionālajā sportā mēdz notikt, Bertāna un Spurs ceļi pagājušajā vasarā negaidīti šķīrās, turklāt tas notika teju vai pēc ziepju operas scenārija. Cenšoties piesaistīt amerikāņu uzbrucēju Markusu Morisu, Spurs kluba vadītājiem nācās atbrīvot vietu sastāvā, lai iekļautos ierobežotajos spēlētāju algu rāmjos. Šī iemesla dēļ Bertāns tika aizmainīts uz Vašingtonas Wizards, tomēr Moriss Sanantonio komandā tā arī nenonāca, jo pēdējā brīdī pārdomāja un parakstīja līgumu ar cita latvieša dēļ mūspusē itin labi iepazīto Ņujorkas Knicks komandu.
Visu rakstu lasiet žurnāla SestDiena 21.- 27. februāra numurā! Ja vēlaties žurnāla saturu turpmāk lasīt drukātā formātā, to iespējams abonēt ŠEIT!
juris