Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Trāpīt eiro grozā

Latvijas labklājība nu ir atkarīga ne tik daudz no pašu pūlēm, cik no Eiropas vienotās valūtas, kuras nākotne joprojām miglā tīta – ja nāksies atkal grimt, tad labāk kopā, uzskata Ekonomistu apvienības 2010  prezidents Ojārs Kehris.

Latvijas ekonomikas spožākie prāti šonedēļ pulcējās uz Ekonomistu apvienības 2010 rīkoto konferenci, lai saprastu, vai no krīzes esam guvuši kādu mācību. Vai krīze patiešām jau ir aiz muguras un vai bija iespējami citi risinājumi, piemēram, lata devalvācija? Šos jautājumus uzdevām konferences rīkotājam Ojāram Kehrim. Savulaik viņš bijis viens no partijas Latvijas ceļš dibinātājiem, ekonomikas ministrs Birkava valdībā, vēlāk darbojies dažādu valsts uzņēmumu padomēs. Pēdējos gados gan attālinājies no aktīvās politikas, vairāk pievērsies biznesam. 

Fragments no intervijas:

Vai nebija tā, ka mēs krīzes laikā uzņēmāmies šo upuri un izglābām arī citu ādu, piemēram, novēršot vēl lielākas problēmas zviedru bankām? Ja lats tiktu devalvēts, nav grūti iedomāties, kas notiktu ar šo banku kredītportfeli.

Tolaik bija jāņem vērā arī Latvijas lēmumu starptautiskā ietekme. Ja spekulanti saprastu, ka uzbrukums lata kursam viņiem nesīs augļus, tad šādi uzbrukumi sekotu arī citām valūtām. Latvija ar savu rīcību neradīja precedentu. Tas atviegloja dzīvi mūsu kaimiņiem. Man gan šķiet, ka mēs varējām ko vairāk prasīt pretī. Piemēram, iespēju nekavējoties pievienoties eiro zonai. Valsts prezidents būtu varējis doties uz Davosas forumu un paziņot: ja mums neļauj pievienoties eiro, mēs devalvēsim latu.

Vai Eiropā gaidāms jauns krīzes vilnis?

Es negribu nodarboties ar zīlēšanu. Skaidrs, ka eiro zona ir ievainota, vērojama stagnācija. Dzīves līmenis Eiropā joprojām ir viens no augstākajiem pasaulē, bet nav nekādu garantiju, ka tas saglabāsies arī nākotnē. Daži laikam cer, ka problēmas atrisināsies pašas no sevis. Visi skatās cits uz citu, un nekas nenotiek. Savulaik jau Makss Vēbers rakstīja, ka ekonomisko grūtību laikā birokrātijai ir tendence pieaugt, jo birokrātiem arī ir savi radi, draugi un paziņas, kam vajadzīgs darbs. Es ar bažām skatos uz to, kā aug Eiropas birokrātija.

Lasiet Sestdienā visu interviju!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Lai būtu ko teikt

Kas ir pats, pats svarīgākais, domājot par valsti, domājot par Latviju un mūsdienām? Vienam tie ir līdzcilvēki, citam ainava un daba, vēl citam – atsevišķas personības vai personīgais stāsts. Tieši c...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata