Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

30 latu mēnesī. Un vairs nekādu atskaišu

«Uzreiz sapratu, ka tas man der,» par iespēju izņemt patentu individuālajai komercdarbībai saka pazīstamais rotkalis no Cēsīm Daumants Kalniņš. Par šo iespēju viņš uzzinājis Valsts ieņēmumu dienestā (VID), un viņš ir pirmais Latvijā, kas izmantojis šo nodokļu jaunievedumu. Patents uz 12 mēnešiem viņam izmaksājis 360 latus.

Diena jau rakstījusi, jaunā norma stājās spēkā no šī gada 1.janvāra, patentu maksājumi dažādu profesiju pārstāvjiem atšķiras. Šuvējiem, nagu kopšanas speciālistiem un auklēm tas, piemēram, ir 30 latu mēnesī (Rīgas pašvaldībā - 50), savukārt frizieriem - 40. Nomaksātais patenta maksājums nozīmē, ka nekādi citi nodokļi vairs nav jāmaksā.

Vieglāk tikt galā

D.Kalniņš jūtas atvieglots, ka patents viņu atbrīvo no nepieciešamības rakstīt pārskatus un veikt nodokļu maksājumus četras reizes gadā kā līdz šim. «Tā atskaišu rakstīšana ir briesmīga - tikko tu apgūsti, kā to pareizi darīt, kaut kas atkal mainās.» Patentu izsniedzot, tiek noteikts, ka apgrozījums gadā nedrīkst pārsniegt 10 tūkstošus latu. «Līdz tam man dikti tālu, te vairāk ir institūts, muzejs un meiteņu izklaidētava,» šķelmīgi izsakās D.Kalniņš.

Viņš nolēmis atsākt aktīvi darboties rotu kalšanas un izglītības programmu veidošanas jomā, kopš Satversmes tiesa atcēla ierobežojumus strādājošajiem pensionāriem. Kamēr šie ierobežojumi bija spēkā, meistars darbību bija apturējis. «Varbūt prātīgāk būtu bijis ņemt patentu no maija, bet, ja nu kāds atnāk ar lielo naudas maisu, tad es viņu uzreiz drīkstēšu ņemt pretī, nebūs jāsatraucas un jākārto dokumenti,» spriež D.Kalniņš.

Kopumā pagaidām reģistrējušies tikai divi patenta maksātāji. Otrs ir rēzeknietis Andris Meijers, kurš jau 20 gadus izgatavo galda spēles no kartona. «Šobrīd ir grūti spriest, vai man tas būs izdevīgi, tāpēc pagaidām pieteicos tikai trim mēnešiem,» stāsta meistars, kas, samaksājot 90 latus, reģistrējās kā rotaļlietu izgatavotājs. «Nolēmu pamēģināt, jo tas ir vienkāršāk, nekā katru mēnesi atskaitīties par ienākumiem, un turklāt man nav jāpiesaista grāmatvedis,» atzīst A.Meijers.

Veicot patentmaksu, tiek samaksāts iedzīvotāju ienākuma nodoklis un veiktas iemaksas obligātajā valsts sociālajā apdrošināšanā. Tā valsts nodrošina visas sociālās garantijas, izņemot gadījumus, kad uzņēmējam iestājas bezdarbs vai notiek nelaimes gadījums darbavietā.

Nelegālo esot daudz

Patenta maksājums būtu izdevīgs daudziem, uzskata VID, taču atzīst, ka daudzi par šo iespēju varētu nebūt informēti. Vēl arī viss, kā tas strādās, nav skaidrs arī pašam dienestam. «Tiklīdz būsim saņēmuši visu nepieciešamo informāciju, aktīvi informēsim sabiedrību, rīkojot bezmaksas seminārus un izveidojot mājaslapā atsevišķu sadaļu,» skaidro VID pārstāve Ieva Dzilna. Par nezināšanu pārliecinās arī Diena, apzvanot vairākas manikīres, kas savus pakalpojumus piedāvā interneta vietnēs. Pirmā reakcija ir kritiska.

«Strādājot par manikīri, es nenopelnu tik daudz, lai maksātu 60 [maksa Rīga - red.] latu mēnesī. Domāju, ka tā nav adekvāta summa šiem laikiem,» norāda Aija. Tā kā Aijai tas neesot vienīgais ienākumu avots, viņai ir izdevīgāk paturēt pašnodarbinātās personas statusu un maksāt nodokļus par faktiski saņemtiem ienākumiem.

«Esmu tikai nesen pabeigusi manikīres kursus un līdz šim nebiju aizdomājusies, ka man būtu jāreģistrējas VID,» atklāj Zaiga, kura strādā par manikīri lielākoties sava prieka pēc. «Tā kā klientu nav pārāk daudz, neredzu akūtu nepieciešamību to šobrīd darīt.» Savukārt Dienas jautāta, vai Zaigu nebiedē, ka VID varētu viņu sodīt, manikīre atbildēja, ka pagaidām viņu satrauc tikai tas, kā nomaksāt dzīvokļa parādu.

Kolonna Beauty valdes priekšsēdētāja Maija Gauja Dienai stāsta, ka šobrīd skaistumkopšanas jomā ir ļoti daudz nelegāli nodarbināto, piemēram, frizieru. «Pēc pievienotās vērtības nodokļa paaugstināšanas ļoti liels skaits frizieru sāka savus pakalpojumus piedāvāt privāti.» Lai sistēma darbotos, viņasprāt, ir jautājums, kā valsts struktūras plāno to visu kontrolēt.

VID pārstāve Dienai atzīst, ka atsevišķi kontroles mehānismi, kā cīnīties pret nereģistrētiem saimnieciskās darbības veicējiem, netiek plānoti, un piebilst, ka kontrole notiks ierastajā kārtībā. «Šo nozaru saimnieciskās darbības veicēji ietilpst riska grupā, kurai jau šobrīd tiek pievērsta pastiprināta uzmanība, veicot auditus un tematiskās pārbaudes.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Cik jāmaksā

Patentmaksas mēnesī atsevišķām profesijām, Ls

Šuvējs 30 (50*)
Kurpnieks 30 (40)
Fotogrāfs 30 (30)
Frizieris 40 (60)
Manikīrs 30 (60)
Tetovētājs 30 (60)
Masieris 50 (70)
Auklis 30 (50)
Sēņotāji 30 (30)
* Rīgas teritorijā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?