Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

6 balles

Dienas aptaujātie skolotāji domrakstu vērtēja pēc saviem vērtēšanas kritērijiem. Lielākā daļa izmantojuši centralizēto eksāmenu pārsprieduma vērtēšanas kritērijus: saturs, temata izpratne (5), argumentācija (5), apjoms (2) rindkopas (2), darba kompozīcija, plānveidīgums (3), vārdu krājums (3), stila kļūdas (4), ortogrāfijas un interpunkcijas kļūdas (10). Iekavās norādīti maksimālie punkti par katru kritēriju - kopā 34.

Rīgas Valsts 3. ģimnāzijas latviešu valodas un literatūras skolotāja Daiga Šēfere

6 balles

Saturs - 3 punkti, jo daļēji atklāts temats, vairāk satura atstāsts, bet maz savu domu. Argumentācija - 3 punkti, jo izmantoti vispārīgi spriedumi, maznozīmīgi fakti, kuri neatspoguļo autora pozīciju. Apjoms - 1 punkts, ja rakstījis vidusskolēns. Dalījums rindkopās - 1 punkts, jo vietām trūkst rindkopu loģiska saistījuma. Plānveidīgums - 2 punkti. Darbs plānveidīgs, bet pietrūkst mērķtiecības galvenās domas atklāsmē, ievads īsti neatbilst tematam, nobeiguma pēdējais teikums neko neizsaka. Valodas stils - 2 punkti, jo sešas stila kļūdas. Vārdu krājums - 3 punkti, pamatota vārdu izvēle, daudzveidīgas teikuma konstrukcijas. Ortogrāfijas un interpunkcijas kļūdas - 8 punkti, jo divas kļūdas. Kopā iegūti 23 punkti, tas ir, izpildīti 67%.

Stalbes vidusskolas latviešu valodas un literatūras skolotāja Zane Kalniņa

5 balles

Ir gan gramatikas, gan stila kļūdas, piemēram, «ka/kad» nepareizs lietojums jau pirmajā teikumā. Mani ļoti pārsteidza, ka 12. klases skolēns var uzrakstīt apjomā tik mazu darbu, jo vidusskolēnam būtu jāraksta darbs, kurā ir ne mazāk par 300- 350 vārdiem. Es pat uzskatu, ka darbu varētu neieskaitīt, bet likt pārstrādāt, taču laikam jau skolotājiem ir jābūt priecīgiem, ka skolēns mūsdienās uzraksta kaut vai tik daudz.

(..) vēlētos dziļāku šī darba analīzi, vairāk personīgo pārdomu, salīdzinājumu ar mūsdienām, analītisku domu argumentāciju, kā šeit bija ļoti maz. (..) galvenā problēma tiek izklāstīta pāris ievadteikumos, bet pārējā darbā ir satura atstāsts. Teikumi un valoda arī ir ļoti vienkārša.

Stalbes vidusskolas latviešu valodas un literatūras skolotāja Inese Kozlovska

8 balles

Godīgi sakot, šo darbu es nemaz nedrīkstētu vērtēt, jo nav norādīts radošā darba veids (eseja, argumentētā eseja, pārspriedums vai kas cits), jo katram radošā darba veidam vērtēšanas kritēriji atšķiras. Pieļauju, ka šis varētu būt pārspriedums. Tātad vērtēju pēc pārsprieduma kritērijiem. Saturs - 3 punkti. Argumentācija - 3 punkti. Apjoms - 2 punkti. Rindkopas - 2 punkti. Secīgums - 2 punkti. Vārdu krājums - 2 punkti. Stils - 4 punkti. Ortogrāfija, interpunkcija - 9 punkti. Ja kopā var iegūt 34 punktus, tad ir iegūti 28 punkti.

Engures vidusskolas latviešu valodas un literatūras skolotāja Ruta Vanaga

4 balles

Temata izpratne - skolēns ir daļēji atklājis tematu. Fragmentāra pieeja galvenās problēmas risinājumam, neveikli spriedumi. (3 punkti). Argumentācija - temata atklāsmē izmantotie 2 fakti, samērā vienkāršoti, nav pietiekamas argumentācijas. (3 punkti). Kompozīcija - darbs plānveidīgs, bet pietrūkst mērķtiecības temata atklāsmē (2 punkti). Vārdu krājums - samērā ierobežots vārdu krājums un lietojums, neveiklas teikumu konstrukcijas. (1 punkts). Darbā ir vismaz 8 stila kļūdas (piemēram: Diemžēl jāatzīst, kad ...; galvenais varonis no stāsta ... u. c.) (1 punkts). Domrakstā atradu 2 ortogrāfijas un 3 interpunkcijas kļūdas (5 kļ.-7 punkti). Kopā - 17 punktu.

Domraksts atspoguļo vienkāršotu tēmas uztveri, neprasmi argumentēti pamatot savas domas. Vietām nevar atšķirt skolēna un autora tekstu. Pārspīlēti, aplami apgalvojumi, piemēram: «.. varbūt tikai piedodot, kā Bībelē rakstīts, septiņas reiz septiņdesmit septiņas reizes». Nav pieņemams domraksta nobeigumā izteiktais apgalvojums: «Lielas personības nav tās, kuras dara pāri, bet kuras palīdz pāri darītājiem.» Jāatzīst, ka piedāvātā domraksta līmenis ir stipri zems 12. klases skolēnam, bet diemžēl tā raksta daudz skolēnu.

Alūksnes vidusskolas latviešu valodas un literatūras skolotāja Daiga Kozule

5 balles

Šķiet, darbu nav rakstījis skolēns, bet ar pareizu plānojumu un trafaretiem izteicieniem skolotāju iepriecinājusi skolēna mamma. Mulsina jau pirmais teikums, arī beigu frāze «mēs būsim stiprie» ..., kas ir šie «mēs»? P. S. Varbūt tas ir 9. kl. skolēna darbs?

Ropažu vidusskolas latviešu valodas un literatūras skolotāja Lidija Markeviča

7 balles

Temata izpratne - 4; argumentācija - 4; apjoms - 2; ievērotas rindkopas - 2; darba kompozīcija, ievērots secīgums, atbilstība pārsprieduma prasībām, dažādība teikumu konstrukcijās - 2; vārdu krājums - 2; stila kļūdas - 3; ortogrāfijas un interpunkcijas kļūdas - 7. Kopā no 34 punktiem ir iegūti 26 punkti.

Rīgas Valsts vācu ģimnāzijas latviešu valodas un literatūras skolotāja Baiba Siliniece

6 balles

Temata izpratnē un atklāsmē 3 punkti, argumentācijā arī 3, apjoms un dalījums rindkopās atbilstīgs, bet secīguma starp tām gluži nav (ievadā minēts tikai viens aspekts - vardarbība sportā, tomēr iztirzājumā runāts arī par ko citu, nobeiguma secinājumi nerezultē iepriekš rakstīto), tāpēc 2; tā kā ir 8 stila kļūdas, šajā pozīcijā 1, un ortogrāfijā un interpunkcijā 8 punkti (ir 2 interpunkcijas kļūdas).

Rakstītājs savu priekšstatu robežās konstatē tematam atbilstīgus faktus literārajā darbā, bet necenšas tos analizēt, noskaidrot cēloņsakarības, nesaista arī ar savu pieredzi. Beigās izteiktais viedoklis vāji saistāms ar iepriekš rakstīto, tam nav arī secinošas nozīmes tēmas sakarā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?