Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Bažas par Arābu pav asara islamizāciju

Līdz ar saullēktu otrdienas rītā nezināmā vietā tuksnesī tika apraktas bijušā Lībijas autoritārā vadoņa Muammara Kadāfi mirstīgās atliekas, par kuru iespējamo atdusas vietu kopš pagājušās piektdienas, kad ekscentriskais pulkvedis tika nogalināts, šķēpus lauza no diktatūras atbrīvotās valsts jaunā vadība.

M. Kadāfi ģimene vēlējās, lai gāztais vadonis tiktu apglabāts dzimtajā Sirtas pilsētā, kur viņš slēpās kopš augusta, kad dumpinieki ieņēma valsts galvaspilsētu Tripoli, un kur tika nonāvēts joprojām neskaidros apstākļos. Tomēr Lībijas Nacionālās pārejas padomes (NPP) vadība uzskatīja, ka M. Kadāfi kaps šķeltu nāciju, jo bijušā valsts vadītāja atbalstītājiem tā varētu kļūt par svētvietu, bet viņa režīma pretinieki varētu vēlēties to apgānīt. Tādēļ tika nolemts, ka atdusas vieta tiks turēta noslēpumā.

Pēc M. Kadāfi nāves galvenais jautājums ir, kas notiks tālāk ar Lībiju. NPP vadība ir paziņojusi, ka «jaunā Lībija» tiks celta pēc islāma likumiem. Iepriekš līdzīgi ir izteikušies arī jaunie vadītāji citās tā saucamā Arābu pavasara valstīs Ēģiptē un arī Tunisijā, kur nedēļas nogalē notikušajās pirmajās brīvajās parlamenta vēlēšanās uzvarēja mēreno islāmistu partija. Šī tendence ir radījusi bažas, vai Arābu pavasaris nepārvēršas par islāmistu pavasari.

Nebūšot teokrātijas

Rietumnieku sabiedrībā satraukuma pilnas diskusijas izraisījusi NPP vadītāja Mustafas Abdeldželīla svētdien teiktā uzruna, kurā viņš paziņoja par turpmāku Lībijas islamizāciju. «Mēs kā musulmaņu nācija esam izvēlējušies šariatu (tiesību sistēma islāmā) par likumdošanas avotu, tāpēc ikviens pašreizējais likums, kas ir pretrunā ar islāma principiem, tiks atcelts,» sacīja M. Abdeldželīls.

Viņš arī paziņoja, ka islāma likumiem tiks pakļauta Lībijas banku sistēma, kas nozīmēs, ka bankas nevarēs prasīt procentus par aizdoto naudu. M. Abdeldželīls solīja, ka NPP atcels M. Kadāfi valdīšanas laikā pieņemto likumu, ka vīrietim ir jāsaņem rakstveida atļauja no pirmās sievas, ja viņš vēlas apņemt otro, jo Korāns ļauj būt precētam vienlaikus ar četrām sievietēm.

Šie izteikumi Rietumu medijos un politiskajās aprindās raisīja bažas, ka Lībija varētu kļūt par striktu islāma valsti un neievērot fundamentālās cilvēktiesības un brīvību, līdzīgi kā Irānā un Saūda Arābijā, kur par zagšanu nocērt rokas un līdz nāvei nomētā ar akmeņiem laulības pārkāpējus.

M. Abdeldželīls pirmdien steidza mierināt satrauktās valstis. «Es vēlos pārliecināt starptautisko sabiedrību, ka Lībijas iedzīvotāju vairākums ir mēreni musulmaņi,» viņa teikto citē AP. Neērto situāciju centās labot arī Londonā dzīvojošais NPP runasvīrs Guma el Gamati. «Lībija nekļūs par teokrātiju. Lībija būs pilsoniska un demokrātiska valsts, tās likumi nebūs pretrunā ar demokrātiju,» sacīja G. el Gamati.

Lībijas pētnieki saka, ka šīs valsts iedzīvotāji ir ļoti ticīgi, tomēr uzsver, ka starp 6 miljoniem valsts iedzīvotāju islāmisti ir nospiedošā mazākumā. «M. Abdeldželīla reliģiskā retorika atspoguļo mēreno islāmu,» domā Ņūinglendas Universitātes (ASV) Politikas zinātnes nodaļas vadītājs Alī Ahmida. «Viņa runa bija mēģinājums nomierināt islāma grupējumus, kas cīnījās pret M. Kadāfi.»

Islāmistu panākumi

Islāmistu ietekme palielinājusies arī Ēģiptē un Tunisijā, kur gada sākumā tika pieredzēta tautas sacelšanās, vardarbīga asinsizliešana un ilggadējo valdnieku krišana.

Mērenā islāma partija Ennahda Tunisijā otrdien paziņoja, ka tā ir triumfējusi svētdien notikušajās pirmajās parlamenta vēlēšanās pēc 23 gadus valdījušā prezidenta Zīna el Ābidīna Ben Alī gāšanas 14. janvārī, vēsta Reuters. Kaut arī partijas vadība ir izteikusi vēlmi izveidot Turcijas modeļa sekulāru daudzpartiju demokrātiju, daudzi tunisieši baidās, ka ar laiku Ennahda varētu atjaunot autoritārismu un ignorēt cilvēktiesības.

Viss liecina, ka nākammēnes paredzētajās Ēģiptes parlamenta vēlēšanās lielāko vēlētāju uzticību iegūs islāmistu kustība Musulmaņu brālība. Tā aktīvi piedalījās protestos pret prezidentu Hosnī Mubaraku, kurš pēc 29 gadu valdīšanas tika gāzts 11. februārī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?