Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Demogrāfiskais risinājums

Pēkšņā atskārsme par sen briedušo Latvijas bēdīgo demogrāfisko situāciju kļuvusi arī par vienu no priekšvēlēšanu kampaņas tēmām. No politiķiem nevaram izspiest risinājumus, kā tikt galā ar demogrāfiskajām problēmām - zemo dzimstību, iedzīvotāju novecošanu - un visām no tā izrietošajām sekām. Vēlēšanu programmu analīze liecina, ka tajās nav nekā sakarīga par šo tēmu. Bet varbūt neprasīsim no politiķiem to, ko viņi nevar piedāvāt?

Tas ir diezgan neiedomājami, ka XXI gadsimtā kāds politiķis varētu kādu indivīdu piespiest vai pierunāt radīt bērnu tāpēc vien, ka valstij tā vajag. Un valstij tā vajag tāpēc, ka, lūk, esam norūpējušies par savām nākotnes pensijām...

Cilvēce savā attīstības ceļā ir gājusi virzienā uz arvien lielāku indivīda izvēles brīvību gan izvēloties savu dzīvesveidu, gan radot bērnus un kontrolējot to radīšanu. Diezin vai šo garo attīstības ceļu tā vienkārši var pagriezt atpakaļ. Šis ceļš, protams, ir radījis savas sekas, bet nav jau arī tā, ka ietu uz pašiznīcināšanos. Vienlaikus ir attīstījušās tehnoloģijas un iegūtas zināšanas, lai nevajadzētu nedz tik daudz darbaroku, nedz tik daudz bērnu, lai vecākiem būtu cilvēka cienīgas vecumdienas.

Nav XIX gadsimts vai XX gadsimta sākums, kad citas izvēles kā precēties un radīt tik daudz bērnu, cik Dievs lēmis, lielākajai daļai cilvēku nebija. Iedzīvotāju skaits tajos laikos lielā mērā bija neierobežotas dzimstības un dzelžainu tradīciju rezultāts. Laiki un tikumi ir mainījušies. Lielai daļai to cilvēku, kuriem mūsdienās ir kuplas ģimenes, tā ir viņu brīva un apzināta izvēle, nevis aprēķins, ka viņiem un vēl citiem pensionāriem būs labi nodrošinātas vecumdienas. Bērni nav abstraktas darbaspēka vai nodokļu maksātāju vienības, bērni ir dzīves piepildījums, cilvēka mūža mērķis.

Mēs nevaram sevi mānīt ar ilūziju, ka kaut kāds valsts atbalsts, pabalsti vai politika pēkšņi mainīs cilvēku domāšanu un ka bērni jeb nākotnes nodokļu maksātāji skries pie mums kā pa konveijeru. Pat ja mēs tagad tā apzinīgi tos bērnus radīsim, ko viņi darīs pēc gadiem divdesmit darba tirgū? Vai viņiem tur būs vieta, ja mums pašreiz Latvijā «lieki» ir simtiem tūkstošu cilvēku un tādi būs pārredzamā nākotnē. Turpinot «efektivizēt» un attīstot tehnoloģijas, jaunas darbvietas diezin vai klāt nāks.

Varbūt diskusiju par dzimstības veicināšanu vietā mums beidzot ir godīgi jānovērtē situācija un valsts un individuālā līmenī jārēķinās ar to, ka iedzīvotāju skaits saruks, ka būs jāstrādā ilgāk, ka par vecumdienām jādomā vairāk pašam, nevis jāpaļaujas uz valsti utt. Un ka arī valsts ar mazu iedzīvotāju skaitu var būt gan labi pārvaldīta, gan pārtikusi.

Viss iepriekš teiktais gan neatbrīvo politiķus no atbildības par nākotnes vīzijām šai vietai zem saules. Tāpēc prasīsim no viņiem godīgu sarunu par to, kāda vispār viņu skatījumā ir cilvēces nākotne un Latvijas tautas vieta tajā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?