Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Deputāta imunitāte pārkāpējus nepasargā

Eiropas Parlamenta (EP) deputāta statuss negarantē tiesības pacelties pāri likumam - par to šonedēļ uz savas ādas pārliecinājās odiozais lietuviešu politiķis, Darba partijas dibinātājs Viktors Uspaskihs. Arī pirms viņa Vecajā pasaulē nav trūcis politiķu, kuri mēģinājuši glābt savu ādu, slēpjoties aiz deputāta mandāta. Taču šādi centieni lielākoties lemti neveiksmei.

Krievijā dzimušo parlamentārieti Lietuvā vēlas saukt pie atbildības par izvairīšanos no vairāk nekā miljona eiro samaksāšanas nodokļos. Viņam draud četru gadu cietumsods. Kamēr V. Uspaskihs pildīja EP deputāta pienākumus, viņš bija pasargāts no tiesu darbiem, taču tagad prokuratūrai ir brīvas rokas.

Bieži vien deputāti pārprot parlamentārās neaizskaramības būtību. Tā tika noteikta, lai pasargātu deputātus no ārēja spiediena. Piemēram, no iespaidošanas mēģinājumiem aizturot vai apcietinot. Tādējādi tiek nodrošināts demokrātiski ievēlētās institūcijas darbs.

«Imunitāte nav jāuztver kā nesodāmība, bet iespēja pildīt mandātu,» savulaik skaidroja eiroparlamentārietis no Itālijas Džuzepe Gargāni.

Pasargā pret spiedienu

Imunitātes būtību nosaka Eiropas Kopienu Privilēģiju un imunitāšu protokola 9. pants: «Eiropas Parlamenta biedri nevar kļūt par jebkādas formas izmeklēšanas, aizturēšanas vai tiesisko procedūru subjektiem pienākumu pildīšanas laikā pausto viedokļu vai veikto balsojumu dēļ.» Pārējie deputāti var atcelt kolēģa imunitāti, ja viņš pārkāpis likumu un prokuratūras rīcībā ir nopietnas apsūdzības.

Šādu precedentu netrūkst. Komunistu deputātam no Čehijas Miloslavam Ransdorfam Eiroparlaments atņēma imunitāti pat divreiz, jo izmeklēšanas laikā par gājēja notriekšanu viņš tika ievēlēts nākamajā Parlamenta sasaukumā, atgādina aģentūra Reuters.

V. Uspaskiha apsūdzībām līdzīgu dēļ imunitāte tika atņemta čehu televīzijas magnātam Vladimiram Železnijam, kurš tika apsūdzēts par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas. Viņa populārais kanāls TV Nova mēģināja noslēpt no valsts krietni mazāku summu - aptuveni 200 tūkstošus eiro.

No aizsardzības šķīrās arī Beļģijas galēji labējais politiķis Franks Vāneke, kuru dzimtenē tiesāja par rasismu. Flāmu nacionālists bija izplatījis bukletus, kuros apsūdzēja ārzemniekus kapu apgānīšanā.

Tiesātajiem durvis ciet

Poļu veterinārārsts Bogdans Goliks no Pašaizsardzības partijas pats lūdza atņemt viņam eiroparlamentārieša imunitāti, lai tiesā pierādītu, ka nav vainīgs apsūdzībās kādas Briseles prostitūtas izvarošanā. Politiķis uzskatīja, ka pret viņu tiek vērpta sazvērestība. Parlaments viņa lūgumu akceptēja, un 2008. gada novembrī tiesa patiešām atzina, ka tai nav pierādījumu B. Golika notiesāšanai.

Iespējams, jau nākamajā sasaukumā sodu izcietušajiem deputātiem vairs nebūs vietas. Itāļu aktīvistu grupa žurnālista Andreas d'Ambras vadībā enerģiski lobē likuma grozījumus, kas neļaus Eiroparlamentā sēsties cilvēkiem, kuri notiesāti par jebkādu noziegumu. Tādējādi no deputātu vidus varētu izvākt dažādus radikāļus, kuri politiskajās gaitās paspējuši saiet ragos ar likumu, ziņo laikraksts The Irish Times.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?