Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 9. oktobris
Helga, Elga, Elgars

Gatavo plānu klimata samitam

No pirmdienas līdz piektdienai Vācijas pilsētā Bonnā notiks sarunas, kuru dalībnieki gatavojas pabeigt ambiciozu plānu cīņai pret globālajām klimata pārmaiņām. Darba grupas izstrādātais dokuments, kurā tiks iekļauti arī valstu valdību un nevalstisko organizāciju priekšlikumi, būs par pamatu, uz kura gada beigās Parīzē paredzētajā globālajā klimata sanāksmē valstu līderi apņēmušies vienoties par pasākumiem, lai iegrožotu globālo sasilšanu un pielāgotos tās jau izraisītajām sekām.

Pirms Parīzes samita uzmanību sev pievērsušas valstis, kuras ir visneaizsargātākās pret globālās sasilšanas radītajām klimata pārmaiņām. Šīs valstis biežāk saskaras ar postošām dabas stihijām, kas ne tikai laupa dzīvību tūkstošiem cilvēku, bet arī rada ievērojamus ekonomiskos zaudējumus.

Piesārņotāju intereses

Bonnas sanāksmē būs jāizveido «ceļa karte», kā valstis sadalīs atbildību par globālo sasilšanu izraisošo izmešu apmēra samazināšanu un kas par to maksās. Galvenā atbildība par to gulsies uz pasaulē lielākajām CO2 izmešu radītājām - attīstītajām valstīm un jaunattīstības valstīm, kuru ekonomika lielā mērā ir atkarīga no ražošanas. Tomēr to intereses var traucēt sasniegt iepriekš deklarētos mērķus, par kuriem vajadzētu vienoties Parīzes samitā, kas risināsies no 30. novembra līdz 11. decembrim.

Pēc tam kad 2009. gadā Kopenhāgenā notikusī ANO globālā klimata konference noslēdzās bez vienošanās par vienotu cīņu pret klimata pārmaiņām, valstis noteica 2015. gadu kā galīgo termiņu, līdz kuram tomēr jāpanāk vienošanās, kam būtu jāstājas spēkā 2020. gadā.

Vienošanās galvenajam mērķim vajadzētu būt vidējā globālās sasilšanas līmeņa ierobežošanai līdz diviem grādiem pēc Celsija salīdzinājumā ar laiku pirms industriālās revolūcijas. Zinātnieki brīdina, ka šī līmeņa pārsniegšana nozīmētu milzīgu klimata katastrofu - vēl spēcīgākas vētras, ilgstošākus sausuma periodus un sauszemi applūdinoša jūras līmeņa pieaugumu.

Kopš 1880. gada, kad sāka reģistrēt meteoroloģiskos datus, vidējā globālā temperatūra palielinājusies par 0,8 grādiem pēc Celsija, un pēdējos simt gados globālais vidējais jūras līmenis cēlies gandrīz par 18 centimetriem.

Eksperti apgalvo, ka valstis, kas rada 80% no ikgadējā globālā CO2 izmešu daudzuma, vēlas panākt, lai vidējais globālās sasilšanas slieksnis būtu tuvāk trim grādiem pēc Celsija salīdzinājumā ar laiku pirms industriālās revolūcijas.

Lūdz palīdzību

Tas apdraudētu valstis, kuras jau pašlaik visskaudrāk saskaras ar klimata pārmaiņu sekām. Šīs valstis - kopumā divdesmit - oktobra sākumā nodibināja koalīciju, lai pārliecinātu pārējo pasauli aktīvāk un uzstājīgāk cīnīties pret globālajām klimata pārmaiņām.

Grupa, kas sevi nodēvējusi par V20 (atsauce uz pasaules attīstītāko valstu klubu G20), apvieno valstis no Centrālamerikas, Tuvajiem Austrumiem, Āfrikas, Dienvidaustrumāzijas un Okeānijas. «Mums ir zemi un vidēji ienākumi, mūsu vidū ir mazattīstītas, neauglīgas, grūti sasniedzamas, kalnainas un mazo salu valstis,» tā sevi raksturo V20. «Mēs esam mājas aptuveni 700 miljoniem cilvēku jeb katram desmitajam pasaules iedzīvotājam. Mūs apvieno tas, ka mēs visvairāk esam pakļauti klimata pārmaiņu izraisītajām sekām.»

V20 valstis rada tikai 2% no globālajiem siltumnīcas efektu izraisošo gāzu izmešiem, bet tajās kopā kopš 2010. gada ik gadu viesuļvētras, plūdi, zemes nogruvumi, sausums un citas dabas katastrofas izraisa vairāk nekā 50 tūkstošu cilvēku nāvi, vēsta izdevums Time. Klimata pārmaiņu seku dēļ V20 valstu ekonomika gadā samazinoties par 2,5%.

Klimata pārmaiņu apdraudēto valstu mērķis ir sekmēt pārorientēšanos uz zemākus CO2 izmešus radošu globālo ekonomiku un piesaistīt finansējumu, lai palīdzētu nabadzīgajām valstīm atkopties pēc dabas katastrofām. Ja pasaule nerīkošoties, V20 ikgadējie klimata pārmaiņu radītie ekonomiskie zaudējumi līdz 2030. gadam pārsniegšot 400 miljardu dolāru (352 miljardi eiro), brīdinājis grupas vadītājs, Filipīnu finanšu ministrs Sesars Purisima.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?