Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Izturības piemērs Kaukāzā

Gruzija un tās iedzīvotāji var kalpot par labu piemēru tam, cik daudz pazemojuma un ārējas agresijas, ekonomisku un pat gluži vai fizisku eksistences grūtību ir iespējams pārvarēt. Atjaunojusi savu neatkarību 1991. gadā tāpat kā Baltijas valstis, šī Dienvidkaukāza valsts šobrīd ir pazaudējusi ap 20% teritorijas. Prātam īsti neaptveramus apjomus sasniedzis bēgļu skaits, kas veido desmito daļu no Gruzijas iedzīvotājiem - vairāk nekā 400 tūkstošus.

Atskatoties vairāk nekā 15 gadus nesenā pagātnē, jāpiemin pilnīga ar ANO mandātu apveltītās miera uzturēšanas misijas izgāšanās. Šis mandāts bija piešķirts Krievijai, kas visā šajā laikā nedarīja pilnīgi neko, lai pildītu ANO plānu par situācijas normalizēšanu, par apstākļu radīšanu bēgļu atpakaļceļam uz mājām. Jāsecina, ka ANO misija, tās pārstāvji no dažādām valstīm vienīgi «apēda» milzīgus līdzekļus, atstājot aiz sevis tikai simtiem kilogramu atskaišu par situācijas noturēšanu rāmjos. Kur tas noveda, redzams abās tagad «neatkarīgajās» Dienvidosetijas un Abhāzijas valstīs. Šajās teritorijās, kuru iedzīvotājiem izsniegtas Krievijas pases, vairs nevar darboties neviena starptautiskā misija, bet iepriekšējos «miera uzturētājus» nomainījusi Krievijas regulārā armija. It kā pirms nepilniem diviem gadiem nebūtu parakstīta divu prezidentu - Dmitrija Medvedeva un Nikolā Sarkozī - vienošanās, kas paredzēja arī armijas atgriešanos tajās dislokācijas vietās, kur tā atradās pirms 2008. gada kara.

Savulaik gluži vai par sitienu zem jostas vietas tika uzskatīta Maskavas politiski motivētā embargo ieviešana gruzīnu vīnam, minerālūdeņiem un jebkurai lauksaimniecības produkcijai. Tagad par to Gruzijā visi ir tikai pateicīgi. Lielākas un mazākas vīna fabrikas daudz lielāku uzmanību velta produkcijas kvalitātei un to jau ir novērtējuši daudzi šīs nozares eksperti. Krievija mēģinājusi arī atstāt Gruziju bez gāzes, turklāt tas notika pašā aukstākajā ziemas laikā. Taču ne to vien savas brīvības labā bijuši gatavi izturēt gruzīni. Tagad situācija, šķiet, mainījusies uz labo pusi - valsts atgādina lielu būvlaukumu - celtniecības darbi norisinās gan Tbilisi, gan provincē, top aizvien jauni ceļu kilometri. Ievērojami uzlabojusies biznesa vide. Jau kuru gadu Gruzija piedalās starptautiskā miera misijā. Uz Afganistānu nosūtīti 950 gruzīnu karavīru. Skaidrs apliecinājums ceļam, kādu izvēlējusies šīs valsts sabiedrība, kas acīmredzami ir pelnījusi lielāku atsaucību no saviem Rietumu partneriem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?