Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Ķīna traucē Tjaņaņmiņa slaktiņa pieminēšanu

Ķīnas Komunistiskā partija pēdējās nedēļās veikusi virkni «aizsardzības» pasākumu, lai nekur valsts publiskajā telpā neparādītos pat ne pušplēsta vārda par asiņainajiem notikumiem, kas pirms divdesmit gadiem norisinājās Tjaņaņmiņa laukumā pašā Pekinas centrā.

Toreiz Ķīnas valdība tikai ar brutālu bruņotu spēku spēja apspiest miermīlīgus tautas aicinājumus uz demokrātiskām pārmaiņām. Pēdējo dienu notikumi liecina, ka arī 2009.gadā Ķīnas komunistiskā valdība nevēlas pieļaut lielāku indivīdu un vārda brīvību.

Apkārt pasaules lielākajam pilsētas laukumam (40,5 hektāri) pēdējās dienās izvietoti policijas posteņi. Likumsargi pārbauda Tjaņaņmiņa laukuma apmeklētāju somas un dokumentus. Ārvalstu žurnālisti, kuri vēlējās fotografēt vai filmēt laukumā, vai intervēt disidentus, uz vairākām stundām tika aizturēti par «miera traucēšanu», vēsta AP.

Cenzūras žņaugos

Daudzi disidenti, rakstnieki, augstskolu pasniedzēji un 1989.gada studentu protestu dalībnieki tiek turēti mājas arestā vai aizvesti prom no Pekinas.

Honkongā, kur atšķirībā no pārējās Ķīnas joprojām lielos vilcienos ir garantēta vārda brīvība un katru gadu piemin Tjaņaņmiņa traģēdiju, ceturtdien netika ielaists viens no 1989.gada protestu līderiem Sjans Sjaodzji. Sjans, kurš tagad dzīvo ASV un ir šīs valsts pilsonis, uz dažām stundām tika aizturēts, bet pēc tam iesēdināts lidmašīnā uz Ņujorku.

Tuvojoties Tjaņaņmiņa notikumu gadadienai, Ķīnas varas iestādes valsts iedzīvotājiem slēgušas pieeju vairākām sociālās komunikācijas vietnēm, piemēram, Twitter un fotoattēlu apmaiņas vietnei Flickr. Video apmaiņas vietne YouTube Ķīnā nav pieejama kopš marta.

Slēgti daudzi blogi, arī Pekinas Olimpisko spēļu stadiona Putnu ligzda arhitekta Ai Veivei virtuālās dienasgrāmatas. «Trīs mani blogi ir slēgti,» Ai Veivei stāstīja BBC. «Es nezinu iemeslu, bet domāju, ka tas saistīts ar gaidāmo gadadienu.»

Apspiež «dumpiniekus»

Ķīnas komunistiskā vadība darījusi visu, lai tai nepatīkamais jautājums valsts iekšienē netiktu aktualizēts. Tomēr pasaules demokrātiskās sabiedrības ceturtdien pieminēs sešas nedēļas ilgos notikumus, kas noslēdzās ar traģēdiju.

1989.gada 15.aprīlī nomira Ķīnas Komunistiskās partijas vadītājs Hu Jaobans. Viņš atbalstīja Ķīnas politisko un ekonomisko liberalizāciju, tādēļ Hu nāve bija trieciens studentiem un inteliģencei, kas atbalstīja viņa kursu.

15.aprīļa vakarā Tjaņaņmiņa laukumā sāka pulcēties tūkstošiem cilvēku, lai sērotu par aizgājušo vadoni un paustu neapmierinātību ar pārāk gausajām reformām.

Tuvākajās nedēļās Tjaņaņmiņa protestētāju skaits pieauga, bet miermīlīgās demonstrācijas izplatījās visas valsts teritorijā. Ķīnas valdība vairākkārt aicināja protestētājus atstāt laukumu, pretējā gadījumā solot viņus sodīt.

3.jūnija vakarā tūkstošiem ķīniešu karavīru virzījās uz Pekinas centru, lai apspiestu «kontrrevolucionāro dumpi». Protestētāji pretojās, bet karavīri atklāja uguni, nogalinot vairākus simtus, iespējams, tūkstošus cilvēku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Tjaņaņmiņa slaktiņš

1989.gada 3.jūnija vakarā vairāki tūkstoši ķīniešu karavīru ar bruņutransportieriem un tankiem ielenca Tjaņaņmiņa laukumu, kur kopš 15.aprīļa notika miermīlīgas demonstrācijas, kurās cilvēki pieprasīja Ķīnas ekonomisko un politisko liberalizāciju.
Protestētāji ielās sāka veidot barikādes, lai nepieļautu karaspēka nokļūšanu laukumā. Lai tiktu tām cauri, karavīri atklāja uguni, nogalinot neapbruņotos protestētājus.
5.aprīlī kāds līdz pat šai dienai nezināms vīrietis stājās ceļā tanku kolonnai, kas devās uz Tjaņaņmiņa laukumu.
Joprojām nav zināms konkrēts 3.jūlija naktī bojāgājušo skaits. Ķīnas valdība ziņoja, ka nogalināts 241, bet ievainoti 7000 cilvēku.
Sarkanais Krusts paziņoja, ka miruši 2600 cilvēku, bet Ķīna noliedza šīs ziņas.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?