Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

«Leģionāri» neatkāpjas

Leģionāri, leģionāri, khm, kas varētu ko pastāstīt - domīgi atkārto darbiniece Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC), sazvanīta pa uzziņu tālruni, kad viņai saku, ka vēlētos kā iedzīvotāja uzzināt ko vairāk par tā saukto leģionāru slimību un tās pieciem perēkļiem Rīgā. Viņa aicina zvanīt uz citu tālruni LIC. To sazvanot, darbiniece lūdz zvanīt uz vēl citu. Nākamā sazvanītā sākumā saka, lai zvanu uz abiem iepriekšējiem numuriem. Saku, ka jau tur zvanīju, un viņa pieaicina pie klausules speciālisti.

Speciāliste par legionelozi - slimību, kas pēc izpausmēm atgādina gripu, stāsta izsmeļoši - ka ar to var inficēties, ieelpojot ūdens pilienus, tāpēc dušas galviņa jātur tīra, neaizaugusi, ka pirms dušas lietošanas jānotecina ūdens, ka baktērijas vairojas ūdenī starp 20 un 45 grādiem un ka konstatētajos perēkļos problēmas novērstas. Par legionelozi visvairāk informācijas ir LIC mājaslapā www.lic.gov.lv. Kā pēc tam uzzinu intervijā ar LIC epidemiologu, legioneloze joprojām ir aktuāla. Pirmās ziņas par tās izplatību bija martā, taču «tagad bija otrais vilnis, un atkal pieauga interese», saka Jurijs Perevoščikovs, LIC Epidemioloģiskās drošības un sabiedrības veselības departamenta vadītājs. Šogad Latvijā konstatēti 14 saslimšanas gadījumi, pēdējā saslimusī slimnīcā ievietota aptuveni pirms nedēļas. Viens slimnieks miris. Kopš marta LIC piecos Rīgas dzīvokļos karstā ūdens paraugā atklājis legionellu - baktēriju, kas izraisa šo slimību. Kad pēdējā saslimusī paciente izveseļosies, LIC varēs pārbaudīt arī viņas dzīvokli.

Bez pilnīgas dezinfekcijas

«Ne visi gadījumi saistīti ar Rīgu. Ir arī [legionelozes] gadījumi, kas saistīti ar ceļojumiem,» saka J. Perevoščikovs. Veicot pārbaudes perēkļos, speciālistiem bija jānoskaidro, vai legionella vairojas caurulēs posmā, kas ir tieši konkrētajam dzīvoklim, vai arī kopējā apgādes sistēmā. Tādēļ apmeklēja arī siltuma mezglus. Trijos atklāja, ka problēma ir plašāka par vienu dzīvokli. «Legionella izdzīvoja paņemtajos ūdens paraugos, kur temperatūra bija zem 50 grādiem,» saka J. Perevoščikovs. Šī baktērija var savairoties no 20 līdz 45 grādu temperatūrā. Jautāts, kāpēc legioneloze kļuvusi aktuāla tieši šogad, ja iepriekšējos gados bija konstatēts tikai pa kādam gadījumam, J. Perevoščikovs saka - iespējams, tāpēc, ka taupības nolūkā pazemina karstā ūdens temperatūru.

Ar legionelozi inficēties var, nevis dzerot ūdeni vai ejot vannā, bet gan visbiežāk mazgājoties dušā un ieelpojot sīkus ūdens pilienus. Tāpēc arī speciālisti iesaka - ja ilgi nav būts mājās, dažas minūtes jātecina ūdens, jo caurulē vai dušas galviņā var savairoties legionellas.

LIC atklātie perēkļi dzīvokļos ir Maskavas, Grīvas, Salnas, Platā ielā, Varavīksnes gatvē. Tiesa, atrašanās līdzās šim dzīvoklim noteikti nenozīmē iespējamu saslimšanu, šo slimību nevar pārnest no cilvēka uz cilvēku. «Problēma arī nav saistīta ar konkrētiem perēkļiem. Mēs uzskatām - visur, kur temperatūra ir zemāka par 50 grādiem, legionella varētu savairoties un inficēt cilvēkus,» saka J. Perevoščikovs.

Vairākām ēkām, kuros ir tā sauktie perēkļi, ir viens namu pārvaldnieks - Rīgas namu pārvaldnieks (RPN). Uzņēmuma preses sekretārs Krists Leiškalns saka - «vienā mājā tika veikta dezinfekcija, bet citās mājās tālāk neplānojam veikt. Cēlām augšā temperatūru visā ūdens sistēmā». Pilnīga dezinfekcija visā saimniecībā uzņēmumam nozīmētu «ciparu ar sešām nullēm», to nevarot atļauties. K. Leiškalns arī citē RNP valdes priekšsēdētāju Ervīnu Straupi - «Šobrīd tas tomēr vairāk vai mazāk uzskatāms par farmācijas uzņēmumu lobiju».

E. coli mūsējām neatklāja

Pierādīts, ka neārstētos legionelozes gadījumos letalitāte ir 30, 40%, savukārt ārstēšanās gadījumos - līdz 10%, Eiropā vidēji ir 5-6% letalitāte, stāsta J. Perevoščikovs. Latvijā jaunākajam saslimušajam ir 23 gadi, vecākajam - 75. Pārsvarā saslimušie ir pusmūža vecuma. «Vienā perēklī bija divi saslimšanas gadījumi un viens pacients miris,» atceras J. Perevoščikovs.

Tiesa, legioneloze nav šogad vienīgā aktuālā infekcijas slimība. Izskanot ziņām par enterohemorāģiskās E. coli infekcijas uzliesmojumu, kas Eiropā paņēmusi jau 39 dzīvības un ar kuru saslimuši ap trīsarpus tūkstošiem cilvēku, bažas rada arī šī slimība. J. Perevoščikovs gan saka - Latvijas iedzīvotājiem ir diezgan minimāls risks ar to saslimt. Ar slimību inficēties iespējams tikai Vācijā. Latvijā neviens saslimšanas gadījums nav konstatēts. Tiesa, viens pacients LIC redzeslokā gan nonāca - pēc Vācijas apmeklējuma viņam bija caureja. Taču E. coli infekciju neatklāja. LIC rosina tūristus, kuri nesen bijuši Vācijā, it īpaši tās ziemeļos, un kuriem ir simptomi - krampjveida sāpes un asiņaina caureja, nekavējoties vērsties pēc ārsta palīdzības. Tāpat aicina medicīnisko palīdzību meklēt tos, kas nesen bijuši Ukrainā un Haiti, kur uzliesmojusi holera. Tās simptomi ir stipra caureja, vemšana, dehidratācija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kas jāzina

Kas ir legioneloze?
Relatīvi reta infekcijas slimība, kura bieži norit kā pneimonija (plaušu karsonis). Slimībai raksturīgs straujš sākums, temperatūrai paaugstinoties līdz 39-40,5 grādiem pēc Celsija, novēro arī sausu klepu, sāpes krūtīs, elpošanas traucējumus, attīstoties plaušu karsonim. Aizdomu gadījumā noteikti jāvēršas pie ārsta.
Infekciju izraisa baktēriju legionellu saturošs ūdens. Cilvēks var inficēties, ieelpojot ūdens daļiņas. Pārsvarā var inficēties, ejot dušā. Slimība neizplatās no cilvēka uz cilvēku.
Kā pasargāt sevi?
Jāseko, lai tekošais aukstais ūdens būtu zem +20 grādiem pēc Celsija, bet karstais - virs +50 grādiem. Svarīgi arī notīrīt aplikumu no dušas galviņas, dezinficēt. Reti lietojamie ūdens krāni un dušas pirms lietošanas jānotecina.
Dati: Latvijas Infektoloģijas centrs

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?