Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Mākslas muzeju atjaunos lietuvieši

Par Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) rekonstrukcijas metu konkursa uzvarētāju atzīts Lietuvas arhitektu firmas Process office iesniegtais piedāvājums. «Šis projekts maksimāli atbrīvo muzeju no visām tehniskajām «padarīšanām», novietojot tās pazemē, bet tajā pašā laikā radot elegantu un aicinošu zīmi, ka arī te kaut kas vēl ir,» Dienai saka konkursa žūrijas komisijas priekšsēdētājs, Rīgas pilsētas galvenais arhitekts Jānis Dripe.

Konkursa uzvarētāji piedāvājuši muzejam izbūvēt pazemes telpas, kurās veidot krātuves un arī vairākas publikai pieejamas telpas. «Mūsdienās vēsturiskās muzeju ēkas «sirgst» ar to, ka tām nav labu veikalu, restorānu un daudzu tehnisko telpu,» viņš skaidro. Ārpus muzeja paredzēts izveidot savdabīgu zeltītu skatu lūku, pa kuru cilvēki varētu ielūkoties apakšzemes telpās arī no ārpuses. «Varētu teikt, ka tas ir zelta rāmis jaunajai muzeja ēkas gleznai,» projektu apcer J. Dripe. Turklāt projektā esot pievērsta uzmanība arī visu pārējo muzeja telpu, tostarp bēniņu izmantošanas iespējām, un šo darbu par labāko esot atzinusi ne tikai konkursa žūrija, bet arī tās pieaicinātie starptautiskie eksperti.

Konkursa uzvarētāji saņems 10 000 latu prēmiju, kā arī tiks iesaistīti detalizēta rekonstrukcijas projekta izstrādē, kas varētu aizņemt visu 2011. gadu. Rekonstrukciju plānots pabeigt līdz 2014. gadam, kad Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu. Remonta laikā muzejs apmeklētājiem būs slēgts, tomēr tiks meklētas iespējas daļu ekspozīcijas eksponēt citur, saka LNMM direktore Māra Lāce. Viņa norādīja, ka, par spīti krāšņā foajē radītajam iespaidam, ēka esot ļoti sliktā tehniskā stāvoklī: «Ir problēmas ar elektrību un klimatu telpās.»

Rīgas Tehniskās universitātes profesors, konkursa žūrijas loceklis Jānis Krastiņš uzskata, ka konkursā uzvarējušais projekts «maksimāli palielina ēkas pašvērtību, saudzējot arī tās apkārtējo pilsētvidi».

Konkursā otro vietu un 7000 latu naudas balvu ieguva arhitekti no Igaunijas, bet abas trešās vietas, kurām katrai pienācās 5000 latu prēmija, ieguva latvieši. Šādus rezultātus J.Dripe nodēvēja par Baltijas vienotību. Visi godalgoto projektu maketi apskatāmi LNMM foajē.

Muzeja ēka celta 1903. -1905. gadā. Tā ir XIX un XX gadsimta mijas akadēmiskās arhitektūras celtne, viena no iespaidīgākajām Rīgas bulvāru lokā. Simt gados muzeja ēka nav piedzīvojusi kompleksu kapitālo remontu, un patlaban ēkas tehniskā situācija ir kritiska. Ēka ir fiziski un morāli novecojusi, tā neatbilst starptautiskām mākslas darbu eksponēšanas vajadzībām un to prasību nodrošinājumam. Muzeja rekonstrukcija varētu izmaksāt no 10 līdz 15 miljoniem eiro.

Rekonstrukcijas konkursa žūrijā bez J. Dripes un J. Krastiņa darbojās arī Rīgas domes deputāti Andris Ameriks (LPP/LC) un Sergejs Dolgopolovs (SC), Rīgas būvvaldes vadītājs Andis Cinis, Rīgas kultūras pieminekļu aizsardzības nodaļas vadītājs Viesturs Brūzis, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadītājs Juris Dambis, vairāki arhitekti, kā arī muzeja direktore.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?