Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Meksikas narkokarā vairāk asiņu

Neskatoties uz Meksikas valdības visaptverošajiem centieniem apvaldīt asins un naudas kāros narkokarteļus, milzīgajā valstī notiekošais pilsoņu karš tikai pieņemas spēkā. 2011. gadā ar narkotikām saistīto slepkavību skaits, visticamāk, ir sasniedzis jaunu rekordu, bet vardarbība aptver aizvien plašāku teritoriju, liecina privātās izlūkošanas kompānijas Stratfor ziņojums.

Dokumentā teikts, ka ir novērojama narkokarteļu polarizācija, jo aizvien lielākas teritorijas kontrolē karteļi Los Zetas un Sinaloa, no kuriem pirmais tagad ir kļuvis par lielāko.

Ņemot vērā, ka Los Zetas un Sinaloa turpinās savstarpējo nežēlīgo cīņu par ietekmi, bet Meksikas valdība nepārskatīs savu stratēģiju narkokarteļu apkarošanai ar bruņotu spēku, Stratfor prognozē, ka 2012. gadā valstī tiks izliets vēl vairāk asiņu.

1400 ik mēnesi

Kopš 2006. gada, kad toreiz jaunievēlētais Meksikas prezidents Luiss Felipe Kalderons pieteica karu karteļiem, ar narkotikām saistītā vardarbība ir pieaugusi astronomiskos apmēros un 2010. gadā sasniedza augstāko punktu, jo narkokaros bojāgājušo skaits bija gandrīz 15 300.

Pagaidām nav pieejami dati par visu 2011. gadu, bet Meksikas valdības sniegtā informācija liecina, ka no pērnā gada janvāra līdz septembrim ar narkokarteļiem saistīto slepkavību skaits bijis aptuveni 12 900 jeb ap 1400 nāvju ik mēnesi.

Ja gada pēdējos trijos mēnešos mirušo skaits ir bijis aptuveni tikpat liels, tad 2011. gadā kopējais narkokaros nogalināto skaits varētu sasniegt 17 000, lēš Stratfor. Tomēr patiesie skaitļi varētu būt vēl lielāki, jo ir stipri apšaubāms, ka oficiālie dati uzrāda pilnīgi visas slepkavības.

Padziļināta analīze parādījusi, ka vardarbība pārvietojas pa Meksiku, jo dažās pilsētās tā ir samazinājusies, bet citās pieaugusi. Piemēram, ASV pierobežā esošajā Huaresā, kas tiek uzskatīta par valstī bīstamāko pilsētu, 2010. gadā par narkokarteļu savstarpējo cīņu upuriem kļuva vairāk nekā 3100 cilvēku, bet 2011. gadā bojāgājušo skaits samazinājās līdz 1900. Tajā pašā laikā ar narkotikām saistītā vardarbība ir ievērojami palielinājusies virknē citu pilsētu.

Sudrabs vai svins

Meksikas tiesībsargājošās iestādes par vērā ņemamiem spēlētājiem narkotiku tirgū uzskata astoņus karteļus, tomēr tendences rādot, ka par diviem galvenajiem strauji izvirzās Los Zetas, kas pārsvarā kontrolē Meksikas austrumus, un Sinaloa, kas plašāku darbību izvērsis valsts rietumos. Abi varenie dažādos veidos pakļauj mazākos karteļus, vai arī tie paši pieslienas kādai no pusēm. Paņēmienu, kā Los Zetas un Sinaloa piespiež ar sevi sadarboties, raksturo meksikāņu izteiciens «Plata o plomo» («Sudrabs vai svins»), kas nozīmē, ka lietā tiek likta kukuļošana vai vardarbība.

Tiek uzskatīts, ka Sinaloa priekšroku dod «sudrabam», uzpērkot ierēdņus un policistus. Šis kartelis bieži piegādā varasiestādēm svarīgu informāciju par konkurentiem, to izmantojot kā ieroci cīņā ar citiem karteļiem.

Turpretī Los Zetas, kuru izveidoja bijušie Meksikas armijas īpašo uzdevumu vienības karavīri, savus mērķus pārsvarā panāk ar iebiedēšanu un vardarbību. Stratfor uzskata, ka tieši savas brutalitātes dēļ Los Zetas kļuvis par ietekmīgāko narkokarteli Meksikā.

Kaut arī kartelis pērn zaudēja 17 augstākā ranga bosu, tas 2011. gadā savus «taustekļus ir piesūcis» 17 no 32 Meksikas štatiem. Los Zetas sīkstums ir saistīts ar tajā pastāvošo hierarhiju, kur, līdzīgi kā armijā, ikviens loceklis sevi ir gatavs pierādīt caur uguni un ūdeni, lai nokļūtu augstākā pozīcija. Tieši tādēļ kartelim lielas galvassāpes nesagādā katra lielāka vai mazāka bosa nogalināšana vai apcietināšana.

Uz pamieru necerēt

Domājams, ka pašreizējais Meksikas prezidents L. F. Kalderons savā sestajā (un pēdējā, jo Meksikā prezidentu ievēl uz vienu termiņu) prezidentūras termiņa gadā nemainīs stratēģiju cīņā pret narkokarteļiem un galveno uzsvaru liks uz 45 tūkstošiem karavīru, kas visā valstī ir izvietoti tieši šī uzdevuma veikšanai.

«Vienīgais veids, kā Meksikas valdība var samazināt vardarbību, ir atļaut vienam kartelim kļūt par dominējošo valstī vai arī panākt sava veida pamieru starp diviem lielākajiem valsts karteļiem,» teikts Stratfor ziņojumā.

Šāds attīstības scenārijs pagaidām šķiet nereāls, bet, kamēr pastāvēs narkotiku kontrabandas dzīslas, kas ved uz 13 miljardu dolāru (7 miljardi latu) vērto ASV narkotiku tirgu, tikmēr karteļi ar visiem iespējamiem līdzekļiem cīnīšoties par to kontroli. Bet tas nozīmē, ka šajā gadā narkokaros bojāgājušo skaits var būt visu laiku lielākais.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?