Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Palīdzēja Dinamo uzvarēt

Sekmīgi sākusies ikgadējā ziedojumu vākšanas akcija Saulainas dienas. Divos mēnešos kopš akcijas sākuma jau saziedoti vairāk nekā 32 000 latu. Novembrī notikuši vairāki jauki pasākumi, kuros gan iegūti līdzekļi Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Hematoonkoloģijas nodaļas remontam, gan sagādāti emocionāli priecīgi mirkļi mazajiem pacientiem, viņu vecākiem un arī pašiem akcijas rīkotājiem.

Akciju Saulainas dienas, kuras mērķis vienmēr ir bijis palīdzība tiem bērniņiem, kuri ārstējas BKUS, un arī viņu vecākiem, laikraksts Diena rīko jau 14 gadu - kopš 1998. gada. Gan «treknajos gados», gan pirms un pēc tiem sabiedrības atsaucība vienmēr ir bijusi lielāka, nekā cerēts. Galvenokārt tāpēc, ka akcija ir caurskatāma, Saulainu dienu ziedotāji redz sava ziedojuma ceļu. Šajos 14 gados viņu atsaucības rezultātā slimnīcā ir paveikts daudz: izremontētas divas nodaļas - Ķirurģijas nodaļa un Ausu, kakla un deguna slimību nodaļa -, uzcelta 16. nodaļas piebūve, kurā slimnīcas speciālisti konsultē saslimušos bērnus, atvērta Rīgas Centrālās bibliotēkas filiāle Saulaino dienu bibliotēka, kā arī nodrošināta datoru un interneta lietošana nodaļās pacientiem, kuriem ir gultas režīms, atjaunota slimnīcas Vecāku māja, kurā sasirgušo bērnu vecāki var atpūsties, lai krātu spēkus bērna atbalstam.

2011. gadā tika savākti 34 000 latu slimnīcas ārkārtas gadījumu fondam. Pateicoties saziedotajiem līdzekļiem, šogad ir palīdzēts jau desmit bērniem, kuriem nodrošināta nepieciešamā medicīniskā palīdzība ārpus Latvijas.

Nodaļa jāremontē

Bērnu slimnīcas stāvoklis un valsts iespējas vēl ne tuvu nav tādas, lai sabiedrības palīdzība tai būtu mazsvarīga. Šogad Saulainas dienas ir izraudzījušas konkrētu mērķi, varētu teikt, pašu svarīgāko: palīdzēt tai nodaļai, kuras pacientiem klājas visgrūtāk, - Hematoonkoloģijas nodaļai. Šī ir smagākā nodaļa slimnīcā, tajā ārstējas bērni no visas Latvijas, jo šī ir vienīgā vieta Latvijā, kur tiek ārstēti bērni ar šādām diagnozēm. Katru gadu Latvijā vidēji 40-50 bērniem tiek diagnosticēta hematoonkoloģiska saslimšana. Ārstēšanās bieži vien ir nepieciešama atkārtoti. Mazajiem pacientiem slimnīcā jāpavada vismaz mēnesis vai divi, taču nereti slimnīcā pavadāmais laiks var ilgt arī vairāk par pusgadu. Bērnu onkoloģijas jeb 20. nodaļa slimnīcā tika atklāta 1989. gadā, tad arī tika sākta kompleksa ļaundabīgu audzēju ārstēšana.

50-70 procentu mazo pacientu, kuriem diagnosticēts vēzis, izveseļojas. Taču nodaļa ir tik bēdīgā stāvoklī, ka emocionāli gan bērniņiem, gan viņu vecākiem uzturēšanās šeit nav viegla. «Sienas pelē, telpās nav ventilācijas. Slimos bērnus, ietītus plēvēs un guļammaisos, pa pagalmu ved uz procedūrām centrālajā ēkā, vecākiem, kas paliek pie šiem bērniem, nav ērtību…» stāsta Dienas mediju sabiedrisko attiecību un mārketinga vadītāja Inese Dābola. Slimnīca bija cerējusi nodaļu izremontēt ar ES fondu līdzekļiem, taču saņēma daudz mazāk, nekā nepieciešams remontam, un šo naudu novirzīja «ugunsgrēka dzēšanai» citās vietās. Atliek gaidīt, kad kāds kaut ko piešķirs, taču šāda gaidīšana var vilkties gadiem. Tad nu Bērnu slimnīcas fonds uzrunāja Dienu, lai ar tradicionālo akciju Saulainas dienas vērstu sabiedrības uzmanību uz situāciju Hematoonkoloģijas nodaļā un vāktu remontam nepieciešamo naudu. Kopumā nepieciešami aptuveni 700 000 latu.

Abpusējs gandarījums

Jau vairākus gadus Bērnu slimnīcas mazos pacientus atbalsta un uzmundrina Rīgas Dinamo hokejisti. Puišu viesošanās slimnīcā vienmēr ir gaidīta. Novembrī Hematoonkoloģijas nodaļā ciemojās Dinamo spēlētājs Krišjānis Rēdlihs. Viņš ne tikai uzmundrināja mazos pacientus, bet arī pats tika uzmundrināts - saņēma bērnu veidotu plakātu komandai ar atbalsta vārdiem un zīmējumiem.

Šis uzmundrinājums palīdzēja! 16. novembrī akcijai Saulainas dienas tika veltīta Kontinentālās hokeja līgas spēle Rīgas Dinamo - Ņižņekamskas Ņeftehimik, un tajā Dinamo uzvarēja pārliecinoši. Pirms spēles, atbalstot akciju, uzstājās grupa Dzelzs vilks. Notika hokejistu inventāra izsole, kuras ienākumi veltīti Bērnu slimnīcas fondam. Bērnu slimnīcā mazajiem onkoloģijas nodaļas pacientiem un viņu vecākiem tika nodrošināta iespēja vērot spēli tiešraidē, turklāt bērni bija sagatavojuši pārsteigumu - pirms spēles, kad klātesošie piecēlās, lai godinātu valstu himnas, tika pieteikts: šoreiz himnu izpildīs tie, kuri šobrīd izcīna smagāko cīņu - cīņu par dzīvību. Visu uzmanība tika pievērsta kuba ekrāniem, kuros rādīja bērnu un Ladies Sweet meiteņu kopīgi iedziedāto Latvijas valsts himnu. Spēli klātienē vēroja akcijas Saulainas dienas patronese Valsts prezidenta kundze Dace Seisuma un Valsts prezidents Andris Bērziņš. Pēc spēles Seisumas kundze apsveica labākos spēlētājus.

Spēles laikā un pārtraukumos Armands Simsons aicināja klātesošos zvanīt uz ziedojumu tālruni. Paldies visiem, kas atsaucās un ziedoja, piezvanot vai piedaloties citās aktivitātēs! Akciju organizē Bērnu slimnīcas fonds, laikraksts Diena un Latvijas Televīzija, informatīvie atbalstītāji ir Dienas žurnāli, radio Skonto un JCDecaux. Akcijā jau paguvuši iesaistīties Ziedot.lv, Rimi Latvia un TBWA/Latvija. Paldies ikvienam, kurš jau ir ziedojis, un aicinām visus, kam rūp mazo bērnu liktenis, ziedot savu artavu, lai izdotos savākt Hematoonkoloģijas nodaļas remontam nepieciešamos 700 tūkstošus latu!

Starp citu, akcijas rīkotāji jau zina nākamo mērķi Bērnu slimnīcā, tiklīdz jaunu izskatu iegūs Hematoonkoloģijas nodaļa, - tad būs jāķeras klāt Infektoloģijas nodaļai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Provocējošā patiesība

Izaicināt skatītājus un dalīties savās sāpēs un pārdomās ir mērķi, kurus izvirza un sasniedz Vadims Bogdanovs monoizrādē Cilvēks un tirāns.

Pārmaiņu laika brīnumi

Pēc Rīgas Daugavas futbola meistarkomandas, kas vēl astoņdesmito gadu vidū izpelnījās lielu Latvijas sporta līdzjutēju atzinību, mūsu futbolā uz brīdi iestājās panīkums, līdz notika vēsturiskais pavē...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?