Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +10 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Pielieciet diennaktij stundiņu!

«Dzīve iegrozījusies tā, ka tagad, esot pensijā, dažkārt gribas teikt: dodiet man diennaktī 25 stundas! Jo dažbrīd ar 24 stundām ir par maz,» atzīst pensionētais jurists Ivars Mauriņš. Tagad viņš varot nodarboties ar daudz vairāk lietām, ko strādājot realizēt bijis grūtāk. «Beidzot varu pievērsties vienam no savas dzīves hobijiem - krustvārdu mīklu sastādīšanai!» Taču, ja gribētu uzskaitīt visu, ar ko darba mūžā un tagad pensijas vecumā nodarbojas Ivars, biogrāfijas datus izpušķojot kaut vai ar dažiem sulīgiem pastāstiem, par kuriem autors smej skanīgus dziedoņa smieklus, šai lappusē nepietiktu vietas.

Superaktīvais seniors - tā par Ivaru teic viņa kolēģis Erudītu līgā Ēvalds Krievs.

Pensija sev un citiem

Ivars rāda fotogrāfijas - te viņš sakoncentrējies dambretes spēlei, te uz uzvarētāju pjedestāla vieglatlētikas sacensībās, citās bildēs ar draugiem vai ģimeni ārzemju ceļojumā - pabūts Ziemeļvācijā, Austrijā, Slovēnijā (pašlaik Ivars ar dzīvesbiedri ceļo pa Sicīliju - red.). Eiropā vēl palikušas neapgūtas tikai sešas valstis.

Seniors izklāj bildes, kur viņš dzied koros - Juventus, Absolventi, Līgatnes koris, Burtnieks. «Re, te esmu pirmajā rindā, izpildu solo. Visu mūžu esmu dziedājis. Tagad pa Ikšķili ņemos - dziedu Ikšķiles jauktajā korī un luterāņu baznīcas korī, vēl divos ansambļos - senioru un vīru ansamblī. Ko lai dara, ja Dievs man ir devis dziedamo balsi.» Pēc skolas beigšanas Ivars mācījies konservatorijā, vokālistos, taču... «Sapratu, ka operdziedātājs negribu būt. Man balss bija un vēl tagad ir ciešama. Bet šķita, ka opera - tas nav man, pārāk akadēmiski. Pusgadu nomācījos un sarūgtināju vecākus. Dziedāt man patīk, bet par juristu arī gribēju kļūt. Esmu taisnības cīnītājs - par pareizu valsti, godīgumu, juridiski pareizām attiecībām.»

Ivars Mauriņš pirmais iesniedzis prasību Satversmes tiesā, kas atzina, ka Saeima rīkojusies prettiesiski, atņemot iespēju pensionāriem strādāt un reizē saņemt godīgi nopelnītās pensijas. «Cienu sevi un savu darba mūžu, uzskatīju, ka tas ir pretlikumīgi. It kā šķiet - kā tad es, ierindas jurists, varu apstrīdēt Saeimas balsojumu, bet... Iesniedzu. Lietu izsprieda un atzina manu taisnību. Par to bija gandarījums! Kad jūti, ka vari ne tikai sev, bet arī sabiedrībai būt noderīgs, ir forša sajūta.»

Stundiņu vēl vienai mīklai

Ivars pasniedz teātra izrādes programmiņu, kur rakstīts: Ābrama lomu atveido I. Mauriņš. «Atlicinu laiku arī teātrim. Pēdējā izrāde bija Trīnes grēki N. Klētnieka režijā. Diemžēl cienījamo aktieri un režisoru pavadījām pēdējā gaitā, tagad darbu turpina viņa meita Kristīne. Darbojos arī Ikšķiles senioru kopā Saulgrieži - pašdarbību un sportu ļoti atbalsta Ikšķiles novada pašvaldība, bez šī atbalsta pašdarbniekiem viegli neklātos,» atzīst Ivars.

Vēl pensionētais jurists jau 12 gadu aktīvi darbojas Latvijas Erudītu līgā. Prāta spēles ir Ivara pamanāmākais ampluā - viņš bieži redzams televīzijā, dzirdams radio. TV spēlē Gribi būt miljonārs? vien piedalījies astoņas reizes!

Bet dambreti sācis spēlēt jau piecu gadu vecumā. «Tēvs, vienkāršs zemnieks, man iemācīja to spēlēt. Pēc tam jaunākajai māsai trīs gadu vecumā es mācīju šahu spēlēt. Šķiet, kas nu tā dambrete ir, bet tā ir ārkārtīgi gudra spēle. Nopietni to sāku spēlēt vidusskolā. Tagad gan vairāk sacenšamies senioru līmenī. Kādas četras piecas sacensības gadā notiek ļoti nopietni, tur piedalās tikai sporta meistari un meistarkandidāti.»

Viens no fundamentālākajiem Ivara hobijiem jau 53 gadu garumā ir krustvārdu mīklu sastādīšana. Ja diennaktij pieliktu stundiņu klāt, viņš to veltītu... vēl kādai krustvārdu mīklai. Vienkāršākai krustvārdu mīklas sastādīšanai gan vajadzīgas vismaz pusotras vai divas stundas, komplicētām vairāk.

Summa summarum!

Jaunībā Ivars nopietni nodarbojies ar sportu, bet arī pensijas gados fiziskajām aktivitātēm nav metis mieru. «Ogot un sēņot eju. Reizi nedēļā ar riteni pabraukājos, aizbraucu līdz Daugavas malai. Vasarā peldos pie reizes, saulīti uzķeru. Tagad, rudenī, tikai pabraucu. Kad nebraucu, aizskrienu kājiņām uz Tīnūžu pusi. Divus, trīs, četrus kilometrus noskrienu pa mežu. Nē, tas nav daudz, jaunībā gandrīz katru dienu skrēju 20 kilometrus. Re, te bilde no skriešanas mačiem. Bet te esmu izdevniecības Avots komandas kapteinis, mēs vinnējām lielo komandas kausu. Daudz ko darīju - voleju spēlēju, skrēju un lecu. Tikai pēc 50 gadiem mazliet aktivitātes nobremzēju. Jo visam laika nepaliek,» atzīst Ivars. Bet tās fiziskās aktivitātes - lai nedomātu, ka Ivars kāds «sausiņš»... «Sausiņš es gan neesmu! Prātu vajag kustināt, bet arī miesu nevajag aizmirst.»

Citi čīkst, ka, pensijā aizejot, vairs nav ko darīt. «Bet ir cilvēki darītāji, un ir cilvēki vaidētāji. Tas no katra paša atkarīgs. Vaidētājs nekad nebūs darītājs. Darītājs varbūt būs vaidētājs, bet ne otrādi,» uzskata Ivars. «Ne jaunībā, ne tagad, senioru gados, neviens neko klāt nepienesīs. Pašam viss jāizcīna. Es nezinu to sarkano dzīpariņa galu, cik Dievs man vēl devis, un tagad ir laiks padomāt, ko šajā dzīvē vēl gribu un varu. Aizejot pensijā, nāca apziņa - ja visi locekļi ir pie vietas, nekas briesmīgi nesāp, tad tagad ir laiks dzīvot sev! Apzināties, ka beidzot esi pats savas dzīves noteicējs, ir baigi labi! Summa summarum - dzīve ir skaista, tikai jāprot tvert tās gaišākos mirkļus!» optimistiski smaida Mauriņa kungs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ivars Mauriņš (67)

Dzimis 1944. gada
8. februārī Valmierā
1962. gadā pabeidzis Limbažu 1. vidusskolu
1974. gadā absolvējis Latvijas Universitātes Juridisko fakultāti
70. gadu beigās kļuvis par Latvijas un Rīgas čempionu dambretē
Nodarbojies ar šahu, dambreti, volejbolu un vieglatlētiku
Pēdējā darbavieta un amats pirms pensijas:
Rīgas dome, galvenais jurists
Pašlaik stāža ziņā ir vecākais krustvārdu mīklu sastādītājs Latvijā
Ģimenē četri bērni un četri mazbērni

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?