Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Pūpolsvētdienas skaņubrīnums

Tas nu ir piepildīts. Valsts akadēmiskais koris galvenā diriģenta Māra Sirmā vadībā uzbūra ausīm dzirdamu, bet prātam neaptveramu vokālo skanējumu brīnumu, Rīgas Sv. Jāņa baznīcā sestdienas vakarā atskaņojot Šveices komponista Franka Martēna Mesu dubultkorim un latviešu komponista Ērika Ešenvalda oratoriju Kristus ciešanas un augšāmcelšanās.

Tā bija Latvijas debija Eiroradio ikgadējā starptautiskajā Pūpolsvētdienas projektā _Palm Sunday_, kuru pārraidīja 12 valstīs. Savukārt nākamajā dienā (Pūpolsvētdienā) mūzikas brīnumu, ar četrām vīru balsīm un saksofona improvizācijām piepildot Rīgas Doma baznīcu, klausītājiem piedāvāja ievērojamais britu _The Hilliard Ensemble_ kopā ar Norvēģijas džeza un pasaules mūzikas slavenību - saksofonistu, dabas skaņu ainavistu Janu Garbareku. Viņi šeit izdziedāja (Garbareku patiesi var saukt par ansambļa piekto balsi!) trešo kopīgo mūzikas albumu _Officium Novum,_ kas vainago jau 17 gadu ilgu sadarbību.

VAK Latvija balsu kopskaņas vokālās krāsas un neparasti saliedētais ansamblis (viss koris kā viens nedalāms ideālais mūzikas instruments!) vispirms uzrunāja ļoti apgarotos F. Martēna mesas a cappella dziedājumos, apliecinot silti starojošu, dvēseli harmonizējošu, neparastu mūzikas skaistumu. Tas bija brīnišķīgs tieši savā sirsnīgajā vienkāršībā un paļāvībā, bez dramatizēta dieva dusmu baiļu un cilvēka bezspēcības sindroma. Cilvēka balsu skanējums bija tik materiāli netverams un starojošas gaismas pilns, ka jābrīnās - vai tās tiešām ir balsis tepat no zemes? Savukārt Ešenvalda oratorijas kora antifonos un dažādu kultūru slāņojumā uzburtā īpašā akustiskā telpa bija organiska vide Kristīnes Gailītes opersoprāna iespaidīgajai pārvērtībai par sena orientāla sakrālā rituāla vokālo spēku.

Pirms 17 gadiem vaicāti, kādā vārdā apzīmēt The Hilliard Ensemble un Garbareka sadarbību, dziedātāji atbildēja, ka šāda vārda nav. Tāda nav vēl šobaltdien, jo kopīgā erudīcija un vienlaikus radošā brīvība senajā un jaunajā garīgajā mūzikā no viduslaiku gregoriskajiem dziedājumiem līdz igauņu komponista Arvo Perta un paša Garbareka opusiem pretojas ierindošanai konkrētā stila un žanra plauktā. Šoreiz uzmanības centrā - senā armēņu garīgā mūzika, folklorista, mūziķa un garīdznieka Komitasa mantojums. No tā, kas jau zināms un gaidāms, atšķiras izteiksmīgs, kolorīts (mūsu izpratnē - eksotisks) dziedājums, kas skan gluži kā no Armēnijas kalniem. Dzīvu kontrastu ienes vienīgais ritmiski dzīvais akcents - modālais Perotīna (XII gs.) Alleluia. Nativitas, kur Garbareks jaušami ļaujas džeza varai. Bet pats lielākais brīnums ir Hilliard Ensemble vīru meistarība aptvert un piepildīt Doma baznīcas plašo telpu ar nepārtrauktu, mistiski plūstošu skaņu. Ēriks Ešenvalds, arī kora Latvija mākslinieks, šopavasar ieguva stipendiju Kembridžas Universitātē, Trīsvienības koledžā, kur pavadīs divus gadus. Kembridža ir arī The Hilliard Ensemble mājvieta. Gan tur satiksies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?