Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Starp vēsturisku tekstu un frāžu virkni

Saeimas deputāti ceturtdien par otrajā lasījumā iesniegtajiem priekšlikumiem Satversmes papildinājumam ar ievaddaļu jeb preambulu, kas nosaka konstitūcijā negrozāmās vērtības, ieslīga trīs stundu ilgās debatēs. Taču preambulas projektam visos lasījumos nepieciešamo divu trešdaļu Saeimas deputātu atbalsts nebija apdraudēts - par to nobalsoja 69 deputāti, pret bija 27.

Galīgais lasījums par Satversmes preambulu sagaidāms jau jūnijā, un līdz tam vēl veicami «teksta pieslīpēšanas» darbi, taču vairs nekas konceptuāli jauns, Saeimas Juridiskās komisijas vadītāja Ilma Čepāne (Vienotība) uzsvēra debašu noslēgumā.

Preambulas sākotnēji sagatavotais teksts līdz ar Saeimas balsojumu tiks papildināts ar repliku par lībiešu tradīcijām un dzīvesziņu, kā arī «universālās humānās vērtības» aizstātas ar vispārcilvēciskām vērtībām. Savukārt vārdi, ka Latvija «ievēro cilvēktiesības, arī mazākumtautību tiesības», aizstāti ar vārdiem «atzīst un aizsargā cilvēka pamattiesības un ciena mazākumtautības».

Debatēs par preambulas projektu izvērtās diskusija, vai par konstitūcijas papildināšanu ar preambulu būtu jārīko referendums, par ko izteicās Saeimas opozīcijā esošās Saskaņas centra frakcijas deputāts Andrejs Elksniņš. Viņš šādu nepieciešamību pamatoja ar to, ka preambulas redakcija aizskarot Satversmes negrozāmos pantus. Savukārt I. Čepāne atbildēja, ka referenduma nepieciešamība šajā gadījumā atkarīga no preambulas satura un tas neattiecoties uz šo Satversmes ievadteksta variantu.

Savukārt Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK deputāts Ilmārs Latkovskis izteicās, ka, izstrādājot Satversmes preambulu, deputātiem ir divas iespējas - radīt «vēsturisku tekstu ar mūžības pieskārienu par valsts sūtību un būtību», ko uzdāvināt Latvijai simtgadē, vai arī pieņemt «šodienas politiskās konjunktūras diktētu frāžu savirknējumu».

«Pašlaik mēs esam pa vidu, krustcelēs,» teica I. Latkovskis un uzsvēra, ka pirms galīgā lasījuma preambulas tekstu gan vajadzētu saīsināt uz pusi un padarīt saprotamāku. «Aicinu veidot preambulu, kas būtu pat vairāk saprotama kā himna vai tēvreize, lai to var ne tikai noskaitīt, bet arī izskaidrot. Lai tajā nebūtu par daudz politisku frāžu,» sacīja deputāts, piebilstot, ka pirms balsojuma par šo Satversmes ievadu tā noslīpēšanā būtu jāpieaicina vārda meistars, kurš preambulai «iedotu valodisku un dzīvīgu saturu».

Viskaismīgākās debates izvērtās par Nacionālās apvienības priekšlikumiem preambulas tekstā noteikt, ka Latvijas valsts izveidošanas mērķis ir garantēt latviešu kā Latvijas valstsnācijas pastāvēšanu un attīstību cauri gadsimtiem. Šos priekšlikumus deputāti atbalstīja daļēji. Juridiskās komisijas pārstāve Inese Lībiņa-Egnere (Vienotība) norādīja, ka latviešu nācija ir izveidojusi šo valsti, bet tiek cienītas arī mazākumtautības, kas pieder pie Latvijas tautas un ir arī Latvijas pilsoņi.

Satversmes preambulas Saeimā iesniegtajā projektā vairs nav minēts iepriekš daudz apspriestais «valstsnācijas» jēdziens. Koalīcijas partneriem izdalītajā skaidrojumā pausts - lai gan šis jēdziens nav lietots, domu tas nemaina, jo Satversmes preambulā būs atklāti attiecīgā vārda atsevišķi elementi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?