Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Tiesneši būs vislabāk atalgotie valsts pārvaldē

Pēc algu paaugstinājuma, kas radīsies, iekļaujot tiesnešus valsts amatpersonu vienotajā atalgojumu sistēmā, ierindas tiesneša bez kvalifikācijas klases atalgojums būs tikpat liels kā Valsts probācijas dienesta (VPD) vadītāja alga un tikai nedaudz zemāks nekā Valsts policijas (VP) priekšnieka ikmēneša atalgojums. Savukārt augstāko tiesu amatpersonu atalgojums pārsniegs arī Valsts prezidenta un premjerministra saņemto summu. Paši tiesneši uzskata, ka viņu algai būtu jābūt vēl lielākai.

Saskaņā ar iestāžu interneta vietnēs atrodamo VPD vadītājs Aleksandrs Dementjevs mēnesī saņem aptuveni 1150 latu pirms nodokļu nomaksas, bet dienesta ierindas darbinieki - vidēji aptuveni 300 latu. VP priekšnieks Valdis Voins saņem aptuveni 1300 latu, bet ierindas kārtības sargs - nedaudz mazāk kā 300 latu mēnesī. Salīdzinājumam - Satversmes tiesas (ST) priekšsēdētājs mēnesī turpmāk pelnīs 3031 latu, bet minimālā mēnešalga, kuru varēs saņemt tiesnesis, būs 1157 lati, par katru kvalifikācijas klasi tiesnesim piešķirs piemaksu.

Providus pētniece Ilona Kronberga Dienai norādīja, ka «nav korekti salīdzināt tiesnešu algas ar policijas vadības atalgojumu, jo šīs ir nesalīdzināmas lietas». Viņa skaidroja, ka valsts pārvaldes darbinieku atalgojuma sistēma ir attiecināma uz izpildvaru, un tiesu varas pārstāvju atalgojums ir pamatots pavisam citā juridiskajā bāzē. Tomēr, ja šie atalgojumi tiek ievietoti vienā sistēmā, viskorektāk būtu pielīdzināt dažādu līmeņu tiesnešus dažādu līmeņu amatpersonām. «Tas, ka kādam tiesnesim nevarētu būt tāds pats atalgojums kā prezidentam, nevar būt arguments,» uzsver I. Kronberga. Kritiskāka ir Valsts kancelejas direktore Gunta Veismane. «Neesmu redzējusi salīdzinājumus, vai citās valstīs ierindas tiesnesis saņem tikpat daudz kā valsts policijas vadītājs, tādēļ profesionāli izteikties par to nevaru,» bet viņai kā pilsonei šāds tiesnešu algu pieaugums nešķietot korekts.

Tiesnešu algas pieaugs vidēji par 43%, bet vislielākais pieaugums gaidāms zemesgrāmatu tiesnešiem, kuru atalgojums palielināsies par 83%, norāda Finanšu ministrijā. Šis gan ir sava veida kompromiss, un paši tiesneši uzskata, ka viņiem būtu jāsaņem vēl vairāk - Latvijas Administratīvo tiesnešu biedrības vadītājs Jānis Neimanis norāda, ka, iekļaujot tiesnešus vienotajā sistēmā, netiek pildīts ST spriedums par tiesnešu algām: «To var tēlaini salīdzināt ar situāciju, kad tu strīdies ar darba devēju par neizmaksāto algu, un tiesa piespriež, ka viņam tev jāizmaksā 100 latu, bet darba devējs pēc tam saka - vienojamies, ka došu tev 80.»

Minēto spriedumu ST pieņēma janvārī, atzīstot, ka budžeta konsolidācijas sakarā pieņemtās tiesnešu atalgojuma iesaldēšanu vai samazināšanu regulējošās likuma normas par Satversmei neatbilstošām. Pēc šī sprieduma FM veica aprēķinus, ka no 2011. gada Augstākās tiesas priekšsēdētājam būtu jāmaksā 5530 latu mēnesī, bet tikko darbu sākušam tiesnesim - 2048 lati.

Savukārt Administratīvās rajona tiesas tiesnese Anita Kovaļevska uzskata, ka, runājot par tiesnešu algām, tiek akcentētas tikai lielākās, un uzsver, ka patiesībā ierindas tiesneši līdz šim esot saņēmuši tikai 860 latu pirms nodokļu nomaksas. «Tas nozīmē, ka «uz rokas» sanāk ap 550 latiem. Cilvēkam, kuram, lai ieņemtu šo amatu, jābūt vismaz 30 gadu vecam, ar vismaz piecu gadu darba pieredzi, atbilstošu izglītību un jāiziet sarežģīts atlases process, tas nav atbilstoši,» pauž A. Kovaļevska. Viņa atgādināja, ka saskaņā ar ST spriedumu tiesneša algai vajadzētu būt aptuveni 1500 latu lielai.

Savukārt uz jautājumu, vai iekšlietu ministre Linda Mūrniece (Vienotība) neuzskata, ka tiesnešu algu palielinājums ir nekorekts, ja ņem vērā to, ka policijas ierindas darbinieki saņem aptuveni četrreiz mazāk, viņas preses sekretāre Kristīne Liepa atbildēja, ka «iekšlietu ministre aizstāv savas sistēmas darbinieku intereses, bet viņas uzdevums nav skatīties citu makos».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?