Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Varētu sadalīt 13. janvāra «grāvējus»

Gandrīz 60 apsūdzēto, aptuveni 20 advokātu, vismaz tikpat cietušo, divi prokurori, tiesnese, kā arī paliels bariņš žurnālistu un vienkārši ziņkārīgo otrdien centās satilpt Rīgas apgabaltiesas sēžu zālē, kur sākās 2009. gada 13. janvāra Vecrīgas grautiņu krimināllietas iztiesāšana. Apsūdzēto skaita ziņā šī ir visapjomīgākā lieta Latvijas vēsturē, un lieki teikt, ka sēžu zālē gāja karsti gan tiešā, gan pārnestā nozīmē. Tomēr, kaut gan sēde ilga aptuveni trīs stundas, tā beidzās, pēc būtības tā arī nesākusies, jo aptuveni desmit apsūdzēto nebija ieradušies.

«Domāju, ka nemeklē»

Kad prokuratūra vasaras vidū lietu nosūtīja tiesai, apsūdzētos apvienojošās biedrības 13. janvāris valdes loceklis Ansis Ataols Bērziņš Dienai prognozēja, ka tiesā «sāksies cirks». Var debatēt, vai viņa paredzējums piepildījies, bet interesantu starpgadījumu tiesas sēdē netrūka.

Pirms sēdes žurnālisti izmantoja izdevību intervēt apsūdzētos, kuri labprāt dalījās ar kolorītām frāzēm. Kāds puisis stāstīja, ka atnācis tikai pavadīt brāli, lai pēc sēdes abi varētu iedzert aliņu. Savukārt cits nevarēja beigt brīnīties, ka ir atrasts, jo esot domājis, ka policija to nemaz negribot darīt, lai nesagādātu sev liekas klapatas.

Lietas materiāli zālē tika nogādāti vairākās «kravās» līdz malām piekrautos iepirkumu ratiņos, un, sākoties sēdei, tiesnese Irēna Logina pārbaudīja, kuri apsūdzētie ieradušies un kas būs viņu aizstāvis, tomēr process neritēja gludi. Jau minētais A. A. Bērziņš uz sēdi, izrādās, bija centies paņemt līdzi meitiņu, kura esot saniķojusies un atteikusies iet uz bērnudārzu. Tomēr bērnus sēžu zālē ielaist nedrīkst, tādēļ viņam steigšus nācās meklēt aukli. Starp pārējiem apsūdzētajiem atradās gan tādi, kuriem bija divi advokāti, gan tādi, kuri no aizstāvja pakalpojumiem deklaratīvi atteicās, gan tādi, kuriem advokāts bija piešķirts pārpratuma pēc, jo viņi paši jau sev bija sameklējuši citu aizstāvi. No visiem 68 apsūdzētajiem uz tiesas sēdi nebija ieradušies aptuveni desmit - daži slimības dēļ, divi bez attaisnojoša iemesla, divi - jo dzīvo un strādā Anglijā.

Varētu sadalīt

Pārtraukumā pīpmaņi pie tiesas ēkas savā starpā apsprieda dažādas sazvērestības teorijas, piemēram, ka lieta ir «pasūtījums no augšām». Divi Dienas uzrunātie jaunieši stāstīja, ka atteikšoties no izmeklētājiem dotajām liecībām, jo tie viņus esot morāli ietekmējuši, kā arī šausminājās, ka «par vienu aizsviestu stikla pudeli un pāris spērieniem pa barjeru dos 12 gadus».

Atsākoties sēdei, tiesnese lūdza klātesošos izteikt savus apsvērumus, vai sēde nav jāpārceļ, jo daļa apsūdzēto nav ieradušies. Viedokļi dalījās - prokurors norādīja, ka jā, viņam piekrita arī runīgākie advokāti, savukārt vairāki apsūdzētie iebilda. «Man un lielai daļai klātesošo ir darbs, kurš tiks traumēts,» argumentēja viens no viņiem.

Tas savukārt izraisīja debates, vai lietu nevajadzētu sadalīt, lai katru reizi, neatnākot kaut vienam no 68 apsūdzētajiem, tiesu nenāktos pārcelt. Prokurors piedāvāja nodalīt tos apsūdzētos, kuri savu vainu atzīst, no tiem, kuri neatzīst. Pret to iebilda vairāki advokāti - viens piedāvāja izdalīt tieši sava aizstāvamā un dažu citu apsūdzēto lietu atsevišķi, jo viņi esot novadnieki, kuri 13. janvāra vakarā bijuši kopā. Kāds cits aizstāvis savukārt piedāvāja sadalījumu veikt mehāniski, pa 10 apsūdzētajiem katrā lietā. Beigu beigās tiesa izlēma par to pagaidām nelemt - sēde tika pārcelta uz 2012. gada 5. janvāri.

Meklē vēl četrus

Kaut gan otrdienas tiesas sēdē piedalīties bija aicināti 68 apsūdzētie, viņu skaitam tuvākajā laikā būtu jāpieaug. Iepriekš atsevišķi bija izdalīta lieta par sešām personām, jo tās izvairījās no pirmstiesas izmeklēšanas. Divas no šīm personām tomēr atradušās, un pagājušonedēļ viņu lieta nosūtīta tiesai, Dienu informēja prokuratūras pārstāve Laura Pakalne. Vēl četri aizdomās turētie joprojām atrodas meklēšanā, un viņu lieta ir prokuratūrā. Starp meklēšanā esošajiem ir arī vienīgā grautiņos vainotā sieviete - noprotams, ka tā ir gaišmate, kura grautiņu laikā filmētos videomateriālos redzama sviežam ar akmeni automašīnai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?