Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Rūta Kaminska, Anita Bistere. Sakrālās arhitektūras un mākslas mantojums vēsturiskajā Preiļu rajonā

Apgādā Neputns sērijā Mākslas pieminekļi Latvijā iznākusi piektā grāmata – mākslas zinātnieces Dr.art. Rūtas Kaminskas un Anitas Bisteres darbs Sakrālās arhitektūras un mākslas mantojums vēsturiskajā Preiļu rajonā, informēja apgāda pārstāve Liāna Bokša.

Jaunajā izdevumā apskatīti un atainoti divdesmit astoņi dievnami Preiļu rajonā, to vidū – Aglonas Vissvētās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas Romas katoļu Bazilika, Bērzgales Dieva apredzības Romas katoļu baznīca, Eleonorviles kapela, Kostigovas (Kostigu) vecticībnieku kopienas lūgšanu nams, Lomu vecticībnieku kopienas lūgšanu nams, Madaleņas (Sv. Marijas Magdalēnas) Romas katoļu baznīcu un citas sakrālās arhitektūras celtnes un daudzveidīgie sakrālās mākslas paraugi tajās. 

"Kā tas raksturīgs Latgalei, arī Preiļu rajonā bijušas atrodamas visu tradicionālo konfesiju – gan kristiešu (katoļu, pareizticīgo, luterāņu, vecticībnieku), gan Mozus ticīgo svētvietas. Ne viss ir saglabājies, tāpēc pret to, kam bijis lemts nonākt līdz mūsdienām, nepieciešama īpaši saudzīga attieksme. Šobrīd varam runāt par šo mantojumu vismaz trīs gadsimtu garumā. Senākās celtnes te nāk no 18. gadsimta vidus, bet uz vietas tapušo mākslas darbu datējums pamatā aizsniedzas līdz 17./18. gadsimtam, kaut ievesto vērtību robeža pārceļama krietni atpakaļ – līdz 15. gadsimtam. Šim mantojumam var pieskarties no dažādām pusēm, bet, atbilstoši šīs sērijas izdevumu ievirzei, šajā grāmatā, tāpat kā iepriekšējos sējumos, izcelts ir tieši pašu dievnamu apskats, to arhitektoniskā un mākslinieciskā risinājuma savdabība," grāmatas ievadā raksta Rūta Kaminska.

Grāmata balstīta uz plašākai sabiedrībai mazāk pazīstamu materiālu, kas glabājas Valsts Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas Pieminekļu dokumentācijas centra arhīvā un ietver arī pirmskara pētnieku savāktā Pieminekļu valdes arhīva dokumentus. Izmantota arī citu dokumentu krātuvju informācija un Latvijas un ārvalstu pētnieku akadēmiskās publikācijas. Sakrālās arhitektūras celtņu foto attēlu autore ir Marika Vanaga. 

Līdz šim šajā sērijā iznākušas grāmatas: Sakrālās arhitektūras un mākslas mantojums Daugavpils rajonā, Sakrālās arhitektūras un mākslas mantojums Valmieras rajonā, Sakrālās arhitektūras un mākslas mantojums Rīgā, Sakrālās arhitektūras un mākslas mantojums Rēzeknes pilsētā un rajonā.

Izdevumā informācijas kopsavilkums lasāms arī angļu un krievu valodā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja