Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ceturtdien sākas Rīgas Pasaules filmu festivāls

Devītais Rīgas Pasaules filmu festivāls norisināsies no 7. līdz 10. aprīlim kinoteātrī Kino Bize. Šī gada programma pievērsīsies dokumentālā kino dziednieciskajam spēkam un pēc seansiem piedāvās sarunas ar filmu veidotājiem, informēja festivāla pārstāvis Māris Prombergs.

Rīgas Pasaules filmu festivāls tiks atklāts ceturtdien, 7. aprīlī, plkst. 18 ar beļģu režisores Palomas Sermonas Daī filmu Mazais Samedi, kas stāsta par Damienu Samedi, kurš lielāko daļu dzīves cīnījies ar narkotiku atkarību, paļaujoties uz mātes brīžiem bargo, bet iecietīgo atbalstu.

Šis ir dzīvi apliecinošs vīrieša portrets cīņā ar dēmoniem pēc tam, kad klubu mūzika ir pieklususi. Stāsts par māti, kura nepameta dēlu, kad tas grima narkotikās, un par dēlu, kurš gadiem knapi turējies virs ūdens kaut vai tāpēc, lai nepieviltu māti. Divdesmit gadus vēlāk mēs satiekam viņus šajā filmā, kurā caur smiekliem un asarām mīlestība izvirzās priekšplānā.

Samedi māsa un režisore Paloma Sermona Daī atceras, kāpēc gribējusi veidot šo filmu: "Mūsu mazajā postindustriālajā Valonijas ciematā, kurā mitinās vissavādākie tipāži, kopīgi nolēmām stāties pretim nosodošajiem skatieniem un līdz ar to kļūt brīvākiem. Tas bija arī veids, kā es varēju izteikties neatkarīgi no manas sociālās šķiras un izcelsmes. Šī man tik svarīgā filma ir kā neapzināta vajadzība, kas virzīja mani mācīties kino. Filma, kas bija jāuzņem pirms darīt jebko citu – dāvana man pašai un manai ģimenei."

Tāpat festivālā ir iekļauti sirsnīgi darbi par to, kā grūtības pārvarēt ar draugu un mīlestības palīdzību. Tā noslēgumā svētdien, 10. aprīlī, plkst. 19.30 tiks piedāvātas divas filmas, kurās redzam sadzīvisko Kijivu. Īsformāta Slava Mstislavam vēsta par pēdējo gadu ielu muzikanta Mstislava dzīvē. Savukārt Ārā ir nakts iepazīstina ar Vaņas, Sašas un Denisa draudzību, kuri kopā uzauguši Kijivas ziemeļu priekšpilsētā. Viņiem, iespējams, vajadzētu sākt veidot savu nākotni… vai arī turpināt elpot tagadnes kvēlo brīvību. Pēc abām filmām – saruna ar režisorēm.

Plašāka informācija par programmu pieejama www.kinobize.lv/rpff.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja