Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Īsfilmu festivāls 2Annas šogad par kulturālu atpūtu

Tuvojas Rīgas Starptautiskā īsfilmu festivāla 2Annas nedēļa, kas tradicionāli norisināsies maija nogalē, jau 17. gadu pēc kārtas izrādot labāko no pasaules īsfilmu klāsta. Šogad festivāla sauklis ir kulturāla atpūta.Īsfilmu festivāls 2Annas norisināsies no 28. maija līdz 3. jūnijam. Šī gada programma izcelsies ar nebijušu apjomu - kopumā 24 kino seansiem.

Festivāls norisināsies kinoteātros Splendid Palace, Kino Citadele un KSuns, kā arī Tabakas fabrikā. Šogad festivālam nedaudz mainīts nosaukums - turpmāk tas tiks dēvēts par Rīgas Starptautisko īsfilmu festivālu 2Annas, un festivāls pavisam droši var lepoties ar Baltijas vadošā īsfilmu festivāla titulu.Festivāla programmas galvenais trumpis ir pasaules klases īsfilmu konkursa programmas. Pēdējos gados 2Annas pasteidzies izrādīt filmas, kas saņēmušas Oskara, Eiropas Kinoakadēmijas, Kannu, Berlīnes Starptautiskā kinofestivāla un citas balvas. Norisināsies arī Baltijas autoru darbu konkurss, kurā varēs redzēt spēcīgāko no jauno režisoru radītā īsmetrāžas formātā.

Galvenais ārpus konkursa fokuss - pasaulē pirmās interaktīvās filmas, 1967. gadā Čehoslovākijā tapušās melnās komēdijas Kinoautomat seansi, kuros skatītāji filmas laikā varēs radīt paši savu kino - ar balsošanas iekārtām. Kinoautomat pasaulē demonstrēta vien dažas reizes tās sarežģītās izrādīšanas dēļ, bet Latvijā norisināsies veseli divi ekskluzīvi seansi - 28. un 29. maijā Kino Citadele. Savukārt 29. maijā interaktīvā kino eksperts Kristofers Heilss ne tikai pastāstīs, kā tapusi Kinoautomāts, bet tehniski demonstrēs un ļaus izmēģināt visu jauno, kas šī žanra kino radīts līdz šim.

Bez jaunākajām un labākajām īsfilmām un īpašiem ekskluzīviem notikumiem programma tiek papildināta ar vērtīgām retrospektīvām un viesprogrammām. Šogad fokusā Amerikas avangarda kino pionieris, lietuviešu izcelsmes kinorežisors Jonas Mekas, kas savus darbus veidojis kopā ar tādiem mākslas un kultūras grandiem kā Džons Lenons, Joko Ono, Endijs Vorhols un Salvadors Dalī. Pārsteidzošā kārtā Mekas darbi Latvijā nav izrādīti, un 2Annas parūpējušās, lai tos var noskatīties autentiski - 16 milimetru lenšu projektora rūkoņā.

Trīs programmās uz Latviju atvestas prestižās Eiropas Kinoakadēmijas balvu nominantes, īsfilmas ar milzu potenciālu un augstiem mākslinieciskajiem kritērijiem. Festivāls 2Annas nav piemirsis arī to, ka kaimiņi igauņi šogad svin nacionālā kino simtgadi – tieši tik ilgs laiks pagājis, kopš viņu Johanness Paasuke pret debesīm pavērsa kinokameru un kadrā notvēra pār Tartu lidojošu mehānisko aparātu. Par godu šim faktam sagatavota īpaša filmu programma.

Festivāla 2Annas programma pieejama mājas lapā www.2annas.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja