Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +17 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Somu režisors Nr. 1 sāk Autorkino festivālu

Laba ziņa tiem, kuri skuma par faktu, ka šoruden Rīgā nenotiks ne kinoforums Arsenāls, ne Baltijas pērle. Bez laba kino Rīga gluži nepaliks.

Kinoteātrī Splendid Palace no 20.-22. septembrim notiks pirmais Rīgas Autorkino festivāls. Tā idejas autores ir erudītās kinokritiķes Dita Rietuma un Daira Āboliņa, kuras daudzus gadus mērķtiecīgi un pašaizliedzīgi ir pūlējušās Holivudas filmindustrijas lavīnā norādīt uz autorkino pērlēm. Starp citu, ne tikai Eiropas kino.

"Autorkino ir vienīgā iespēja būt opozīcijā Holivudas izklaides mašinērijai, atgādinot, ka kino ir kultūras daļa - māksla, kas spēj emocionāli un intelektuāli saviļņot," uzsver Dita Rietuma.

Rīgas Autorkino atklās Ievadsesija Aki Kaurismeki. Cilvēks ar pagātni, ko organizē Kinoskola sadarbībā ar Somijas vēstniecību. Tā būs veltīta vienam no XX gadsimta Eiropas kino spilgtākajiem autorkino pārstāvjiem - savdabīgā somu režisora daiļradei. Ievadsesija piedāvās ne tikai sešas šī pasaulslavenā režisora filmas, bet arī kino teorētiķu Ditas Rietumas, Viktora Freiberga, Dairas Āboliņas, kā arī Aki Kaurismeki daiļrades pētnieka somu kino zinātnieka Jarmo Valkolas lekcijas. Atšķirībā no citiem festivāliem šo festivālu veidos kinokritiķi, kas pirms katra festivāla seansa uzrunās skatītājus - tos, kurus interesē labs kino.

"Atšķirībā no savas slavenās Oskaram nominētās filmas Cilvēks bez pagātnes varoņa somu režisors, rezignētu un stilīgu traģikomēdiju autors Aki Kaurismeki noteikti ir cilvēks ar pagātni. Aki Kaurismeki (1957) ir viens no tiem Eiropas režisoriem, kura filmas ir izpelnījušās gan starptautisku atzinību, gan kulta filmu statusu, kā arī perfekti atbilst savulaik Francijas kino teorētiķu radītajam autorkino jēdzienam. Tās ir filmas, kuras saista režisora rokraksts - intonācija, stils, aktieri, tēmas -, galu galā arī skatījums uz pasauli," stāsta D. Rietuma. Kritiķes raksturojumā autorkino pārstāvji būtībā visu mūžu veido "vienu filmu" - neskatoties uz nosaukumu un sižetu maiņu. "Aki Kaurismeki mūža filma nav sajaucama ne ar vienu citu - viņa rezignētās traģikomēdijas apdzīvo šķietami necili, nošņurkuši dzīves pabērni, nevis seksīgi, baltzobaini Holivudas skaistuļi. Filmu darbība notiek mūsdienu Somijā, lielākoties Helsinkos, pamatā bāros, taču tie ir Kaurismeki Helsinki - laiks tajos šķietami iesprūdis mūžīgajos XX gadsimta 60. gados - vismaz vides dizainā. (Tomēr vismaz puse no programmas filmām ir starptautiski projekti - Bohēmas dzīve un Havra ir filmētas Francijā, Ļeņingradas kovboji dodas uz Ameriku - ASV.) Kaurismeki varoņi maz runā un daudz smēķē, taču viņi mēdz arī nolīgt pasūtījuma slepkavas, iecerēt pamatīgas atriebes un spēlēt dullu rokenrolu."

Programma: www.splendidpalace.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja