Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Laikmetīgās mākslas centrs kim? trīs gadu jubileju atzīmēs ar trīs izstādēm

17. maijā plkst. 19 kim? laikmetīgās mākslas centra trīsgadu jubilejas vakarā tiks atklātas jaunā cikla izstādes: Indriķa Ģelža personālizstāde Aklās skaņas, Ivara Drulles personālizstāde ПО ЖИЗНИ un Andrē Sūza personālizstāde Satekpunkts (Vanishing Point/ Ponto de Fuga).

Ivars Drullis par gaidāmo izstādi saka: "Personālizstāde būs maijā. Tās dēļ jau tagad nakts vidū mostos un nevaru aizmigt, līdz sešiem rītā skatos video, kā palaiž kosmosa kuģus, kā atomsprādzienus izmēģina. Sešos piekūstu un aizeju gulēt, saprotot, ka nekur tālāk neesmu ticis, bet kosmosa kuģu palaišana ir ellīgi skaista!"

Indriķa Ģelža personālizstāde Aklās skaņas sastāv no četriem video klipiem, kuri veido vienotu ekspozīciju. Trīs atsevišķi cilvēki, ievietoti trīs dažādos mūzikas instrumentos – akordeonā, klavierēs un bungās –, uz tiem spēlē. Iepretim šīm trim projekcijām centrā novietots monitors ar ceturto video klipu, kurā redzams diriģents. Redzes attēls un dzirdamā skaņa ir divas dažādas uztveres.

Savukārt Andrē Sūzas izstāde ir īpaši kim? veidota instalācija, kas izstrādāta dialogā ar kuratori Margaridu Medesu. Reizē ar izstādi ir tapusi publikācija, balstīta ideju un attēlu apmaiņā, kas starp mākslinieku un kuratori norisinājās šogad ziemā un pavasarī.

Laikmetīgās mākslas centra kim? direktore Zane Onckule stāsta: "kim? nav sens, bet tam raksturīgā spītīgā centība un novērotāja dotības ļauj aktīvi domāt par darāmo, kā arī paredzēt un virzīt auditorijas noskaņojumu. Ir svarīgi no vienas epizodes pareizi nonākt pie nākošās; ir svarīgi, lai skatītājs un vide kopumā jūtas uzrunāta. Brīdī, kad varētu nodomāt - nez vai - saprotam, ka pieeja jākoriģē, lai caur to mērķis un metodes turpinātu viens otru "iesildīt" nu jau citā izpildījumā."

Trīs gadu darbības laikā kim? bijušas vairāk nekā 80 dažāda profila un mēroga izstādes, 332 pasākumi, laikmetīgās mākslas centru apmeklējuši vismaz 70 300 apmeklētāji. "kim? ir noteikta veida "baltā kuba" iemiesojums, kurā tiek uzturēta un publikai darīta pieejama versija par laikmetīgo mākslu. Citiem vārdiem, tā ir šodienas sajušana," saka Zane Onckule.

kim? laikmetīgās mākslas centrs par sniegto atbalstu paldies saka Kultūras ministrijai, Valsts Kultūrkapitāla fondam, VKN, Dardedze Hologrāfijai, Antalis AS, Kolonnai, Valmiermuižas alum, restorānam Kitchen, Latvijas Mākslas akadēmijai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja