Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Lielā dzintara kamersērijā Personīgi tiksies Gunārs Upatnieks un Lauma Skride

Svētdien, 3. oktobrī, plkst. 15.00 Liepājas koncertzāles Lielais dzintars kamersērijā Personīgi pirmoreiz savu muzikālo karjeru laikā uz skatuves vienosies divi spoži latviešu atskaņotājmākslinieki, kuri augstu novērtēti ārpus robežām - Berlīnes filharmoniķu kontrabasu grupas mūziķis Gunārs Upatnieks un ECHO Klassik laureāte, pianiste Lauma Skride, izpildot romantisma laikmeta iedvesmotu koncertprogrammu.

Kontrabass un klavieres ir duets, ko negadās dzirdēt bieži. Šāds instrumentālais duets ir retums vispirms jau tamdēļ, ka virtuozu kontrabasistu pasaulē nav pārpārēm. Taču latvietis Gunārs Upatnieks ne tikai sasniedzis šī instrumenta spēles virsotnes, iegūstot godalgas starptautiskos konkursos, bet par savu meistarību spējis pārliecināt arī vienu no pašiem spicākajiem Eiropas orķestriem – Berlīnes filharmoniķus, kur spēlē jau kopš 2011. gada.

Dueta izraudzītajā programmā būs vācu lirika, ar Roberta Šūmaņa izteikti dziedošo melodismu čellam komponētajās miniatūrās "tautiskā stilā", īstens itāļu kontrabasa repertuārs, ko radījis lombardietis, par itāļu kontrabasa spēles Paganīni dēvētais Džovanni Botezīni, kā arī vijīgi romantiskā franču kamermūzika labi atpazīstamajā Sezāra Franka Lamažora sonātē, kas oriģināli komponēta vijolei, bet koncertā skanēs stīgu grupas gruntīgākā un zemākā instrumenta solo sniegumā paša Upatnieka veidotā pārlikumā.

Personīgi ir mūsu klausītāju iemīļotā kamermūzikas sērija, kas ļauj ne tikai iepazīties ar dažādu žanru repertuāru no vairākām pasaules vietām, bet arī satikties personīgi ar māksliniekiem brīvās pēckoncerta sarunās pie dzirkstoša dzēriena glāzes vai kafijas tases. Esam ļoti lepni, ka arī šajā sarežģītajā laikā mūsu piedāvājums joprojām paliek daudzveidīgs un augstvērtīgs. Labākie no labākajiem tiek atlasīti, lai priecētu mūsu klausītājus aizraujošās koncertprogrammās ikmēneša svētdienas pēcpusdienās," gaidot koncertsērijas jauno sezonu, iezīmē Liepājas koncertzāles mākslinieciskā vadītāja Baiba Bartkeviča.

Gunārs Upatnieks studējis J. Vītola Latvijas mūzikas akadēmijā pie Sergeja Brīnuma, L. Janāčeka Mūzika akadēmijā Brno, Čehijā pie profesora Miloslava Jelineka un pašlaik papildina savas zināšanas doktorantūras studijās Mannheimas mūzikas un teātra augstskolā, Vācijā pie profesora Petru Jugas. Jau 22 gadu vecumā kļuvis par Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra kontrabasu grupas koncertmeistaru. 2010./2011. gada sezonā bijis Bergenas filharmoniskā orķestra kontrabasu grupas otrais koncertmeistars, kopš 2011. gada ir Berlīnes filharmoniķu mūziķis, bet kopš 2019. gada muzicē Berlīnes filharmoniķu veidotajā stīgu kvintetā. Paralēli orķestra darbam un kamermūzikas projektiem, sadarbojoties ar izciliem solistiem, Gunārs Upatnieks ir Hansa Eislera Berlīnes Mūzikas akadēmijas profesors kontrabasa spēlē. Karjeras laikā uzstājies visā Eiropā un ASV, spēlējis Marisa Jansona, Andra Nelsona, Lorensa Renesa, Olari Eltsa, Anu Tali, Mstislava Rostropoviča un citu meistaru vadībā.

Lauma Skride ir Eiropā un citviet pasaulē pieprasīta kamermūziķe un soliste. Lauma ir Bēthovena gredzena 2008. gada ieguvēja, un viņas spēle tiek augstu vērtēta jo īpaši vācu klasiskajā un romantisma mūzikā. Pianistes plašajā repertuārā līdzās Jozefam Haidnam un Robertam Šūmanim ir arī tādi retumi kā Fanijas Mendelszones un Klāras Šūmanes opusi. Mūziķe uzstājas ar Andri Nelsonu, Kristjanu Jervi, Anu Tali, Pēteru Ružičku, Jonu Stūrgordu, Janu Paskālu Torteljē, Kornēliusu Meisteru, kā arī ar vairākiem kamermūzikas partneriem, kuru vidū ir vijolniece Anna Sofija Mutere, čellisti Daniels Millers-Šots, Dzjina Džao, Sola Gabeta, Julians Štekelis, trio ar māsu Baibu Skridi un čellisti Harietu Kreigu, čelliste Anastasija Kobekina, klarnetists Davids Orlovskis un vēl virkne mūziķu Vācijā un Nīderlandē. Lauma Skride ieskaņojusi Fanijas Henzeles klavierciklu Gads (Das Jahr) skaņu ierakstu namā Sony 2007. gadā un par šo ierakstu saņēmusi ECHO Klassic balvu kā gada labākā jaunā mūziķe.

Koncertsērijas Personīgi 2021. gada rudens sezonas notikumi:

Svētdien, 3. oktobrī, plkst. 15.00 Gunārs Upatnieks & Lauma Skride. Romantisma atspulgi;

Svētdien, 24. oktobrī, plkst. 15.00 Carion Quintet. Venēcijas karnevāls;

Svētdien, 28.novembrī, plkst. 15.00 Trio Palladio. Kamermūzikas šedevri;

Svētdien, 12. decembrī, plkst. 15.00 Trio Ahlberg, Ek & Roswall. Zviedru folkmūzika

Lielā dzintara koncertsērijas Personīgi apmeklētājiem pēc koncerta 2. stāva galerijā būs iespēja tikties ar mūziķiem, lai baudītu nesteidzīgas sarunas neformālā gaisotnē. 

Biļetes pieejamas Biļešu paradīzes tīkla kasēs visā Latvijā, interneta vietnē www.bilesuparadize.lv un koncertzāles informācijas centrā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja