Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Sinfonietta Rīga jaunajā koncertsezonā izskanēs vairāki pirmatskaņojumi

Valsts kamerorķestris Sinfonietta Rīga izsludina 16. koncertsezonas pirmā pusgada programmu, aicinot klausītājus uz tikšanos ar spožiem ārvalstu solistiem un ievērojamiem diriģentiem. Ludvigs van Bēthovens, Jozefs Haidns, Francis Šūberts, Pēteris Vasks un Krists Auznieks – šie un daudzu citu redzamu skaņu mākslas meistaru vārdi veidos daudzveidīgu ceļojumu cauri muzikālajiem stiliem un laikmetiem.

Kā jau ierasts, sezonas atklāšanas koncertā 18. septembrī pie diriģenta pults stāsies orķestra mākslinieciskais vadītājs Normunds Šnē. Programmā pārstāvēti divi Vīnes Klasicisma skolas pārstāvji – Ludvigs van Bēthovens ar hrestomātisko Pirmo klavierkoncertu un Jozefs Haidns ar izsmalcināto 28. simfoniju. Koncerta viesis - Londonā dzīvojošais izcilais krievu pianists Jevgeņijs Sudbins. Pasaules pirmatskaņojumu koncertvakarā piedzīvos latviešu komponistes Agnetes Krilovas Otrā simfonija Uz jauno pasauli.

Klausītāju iecienītā Rudens Kamermūzikas festivāla noslēguma koncertā uz Lielās ģildes skatuves 9. oktobrī vēlreiz varēs tikties ar Brēmenes Vācu kamerfilharmonijas orķestra koncertmeistaru, vijolnieku Florianu Dondereru (Florian Donderer). Koncertā Haidna uvertīra un Šūberta 4. simfonija atzītais mūziķis orķestra priekšā stāsies solista un atskaņojuma vadītāja ampluā. Koncertā skanēs Esterhāzi pils kapelmeistara Jozefa Haidna graciozo uvertīru no operas Neapdzīvotā sala (L’isola Disabitata), bet piesātinātu melodisko krāsu mirdzumu piedzīvosim romantisma laikmetka dziesminieka Franča Šūberta Ceturtajā (Traģiskajā) simfonijā.

 Pārsteidzoši krāšņa un neparasta solās būt igauņu maestro Olari Eltsa sastādītā un Skotijai veltītā koncertprogramma Mendelszona simfonijas un skotu dūdas 12. novembrī. Sinfonietta Rīga ar Olari Eltsu pie diriģentas pults atskaņos mūsdienu skotu komponistes Tea Masgreivas cikla Gadalaiki fragmentus un divas vācu romantisma laikmeta ģēnija Fēliksa Mendelszona simfonijas - Pirmo un Trešo (Skotu). Impozants un latviešu klausītājam neierasts būs Pītera Maksvela Deivisa opuss dūdām un orķestrim Kāzas Orkneju salās, ar saullēktu atskaņojums, piedāvājot akadēmisku skaņurakstu un autentiskus etnomūzikas elementus. Solista godā - viens no redzamākajiem skotu koncertdūdiniekiem Roberts Džordans.

Kā parāds klausītājiem no iepriekšējās sezonas Sinfonietta Rīga 16. koncertsezonas programmā iekļauti divi klausītāju īpaši gaidīti notikumi. 3. decembrī koncertprogrammā Bēthovens, Vasks un Auznieka koncerts elektriskajai ģitārai pirmatskaņojumu beidzot piedzīvos Krista Auznieka koncerts elektriskajai ģitārai un kamerorķestrim Apvārsnis kamolā, kurā kā jau iepriekš gaidīts, ģitāras solo atskaņos filigrānā korejiešu izcelsmes amerikāņu ģitāras virtuoze Dži Dži (Jiji). Šajā vakarā varēs dzirdēt arī Pētera Vaska 2002. gadā komponēto opusu Musica Appassionata un Ludviga van Bēthovena Lielo fūgu. 

Savukārt festivālā Eiropas Ziemassvētki uz Lielās ģildes skatuves ievērojamā igauņu maestro Tenu Kaljustes (Tõnu Kaljuste) vadībā pulcēsies īpaši kupls mūziķu pulks - Valsts akadēmiskais koris Latvija, kamerorķestris Sinfonietta Rīga un izcili solisti - Jena Čoi (soprāns), Helēne Lepalāna (mecosoprāns), Lotārs Odīniuss (tenors) un Lisandro Abadī (bassbaritons). Mūziķu sniegumā Rīgas publikai tiks dāvāts viens no vērienīgākajiem pērnā gada jubilāra Ludviga van Bēthovena opusiem – Svinīgā Mesa (Missa Solemnis).

Koncertu apmeklētājiem tiek piedāvāta iespēja iegādāties biļetes gan uz katru notikumu atsevišķi, gan savā īpašumā iegūt īpaši izdevīgo piecu koncertu abenementu, kas tirdzniecībā Biļešu paradīzes kasēs un interneta veikalā pieejams vien līdz orķestra sezonas atklāšanas koncertam 18. septembrī.

Koncertu rīkotājs VSIA Latvijas koncerti lūdz arī ņemt vērā, ka 2020. gada 24. aprīlī izsludinātais koncerts Mocarta Mazā nakts mūzika un Haidna vijolkoncerts ir pārcelts uz šī gada 25. septembri. Klausītāji, kas uz šo programmu iegādājušies biļetes un abonementus, var tos izmantot koncerta apmeklējumam bez pārreģistrācijas. Tāpat kā visus citus Sinfonietta Rīga 16. sezonas koncertus, arī 25. septembra koncertu būs iespējams apmeklēt uzrādot sadarbspējīgu Covid - 19 vakcinācijas sertifikātu vai Covid-19 pārslimošanas sertifikātu un personu apliecinošu dokumentu (informācija attiecas arī uz visa vecuma bērniem). Personas, kuras nevarēs uzrādīt augšminēto sertifikātu, iepriekš iegādātās biļetes varēs nodot Biļešu paradīzes kasēs līdz šī gada. 6. septembrim. 

Plašāka informācija: www.sinfoniettariga.lv un www.latvijaskoncerti.lv

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja