Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Guntai Sproģei - JVLMA Gada balva par labo darbu aisberga virsotni

Mans darbs sakrīt ar manu vaļasprieku. Man sagādā gandarījumu studentu panākumi konkursos, labi noorganizēti starptautiski studentu kameransambļu festivāli un mūsu koncertu cikli, atzīst Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) profesore, Kameransambļa un klavierpavadījuma katedras vadītāja Gunta Sproģe. Viņu šovakar godinās ar JVLMA un Swedbank Gada balvu par izciliem sasniegumiem aizvadītajā gadā.

Svinīgais koncerts šovakar, 8. janvārī, plkst. 18 augstskolas lielajā zālē notiks vienlaikus ar JVLMA 94. dzimšanas dienas svinībām. Līdztekus profesorei, kurai balva piešķirta kategorijā Gada mācībspēks, ikgadējo Mūzikas akadēmijas un Swedbank balvu saņems arī divi jaunajie mūziķi - baritons, JVLMA 1. semestra maģistrants Rihards Millers un kontrabasists Oskars Bokanovs, kuram šis ir noslēdzošais bakalaura studiju gads. Līdzās viņiem koncertā uzstāsies arī iepriekšējie Gada balvas laureāti, studentu simfoniskais orķestris un koris, kā arī solisti Svetlana Okuņa, Inga Sunepa, Juris Žvikovs, diriģenti Viesturs Gailis un Andris Vecumnieks.

Kamermūzikas vēriens

Profesore Gunta Sproģe Mūzikas akadēmijā strādā jau kopš 1978. gada un nu jau 22 gadus ir Kameransambļa un klavierpavadījuma katedras vadītāja. Tikpat ilgi turpinās arī ikgadējais konkurss JVLMA labākais studentu kameransamblis, ko viņas vadītā katedra organizē jau 22. gadu. Balvu viņa saņems gan par izcilu pedagoģisko un metodisko darbu, gan nepagurstošo vietēja un starptautiska mēroga organizatorisko darbību.

Jau šķiet pašsaprotami, ka profesores audzēkņi sistemātiski gūst uzvaras starptautiskos konkursos un viņa ir garainis, ap kuru enerģiski un vērienīgi vārās kamermuzicēšanas process visās iespējamajās izpausmēs. Tieši pateicoties G. Sproģes uzņēmībai un neatlaidībai, pagājušā gada pavasarī izdevies īstenot pat teju vai neticama vēriena ieceri noorganizēt Baltijas valstu mūzikas augstskolu studentu kameransambļu festivālu Eiropas Kipras universitātē Nikozijā. Tas izdevās, turklāt piesaistot arī jaunas dalībvalstis - Poliju un Kipru. "Esmu ļoti iepriecināta, ka mani kolēģi tik augstu novērtējuši manu darbu. Es uzskatu, ka šī atzinība ir visai Kameransambļa un klavierpavadījuma katedrai par mūsu sasniegumiem, par akadēmijas vārda nešanu pasaulē. Viena pati, bez savu kolēģu atbalsta, es nebūtu varējusi sasniegt tādus rezultātus tik ilgā laika periodā," norāda Gunta Sproģe.

Kopš 1992. gada viņas vadītās kamermuzicēšanas klases beiguši jau 60 studentu un vairāk nekā 20 maģistrantu. "Viņu vidū ir pazīstamie mūziķi un mani darba kolēģi Antra un Normunds Vīksnes, Herta Hansena, Ilona Meija un Mārtiņš Zilberts, ar kuriem ir prieks kopā strādāt," teic G. Sproģe. Pateicoties viņai, jau sešpadsmito gadu notiek arī JVLMA mācībspēku, maģistrantu un studentu koncerti Rīgas Latviešu biedrības nama Zelta zālē. Šajā koncertciklā uzstājušies jau 350 mūziķu. Bet šī vēl ir tikai padarīto labo darbu aisberga virsotne.

Apliecināt Latviju

Pašai profesorei īpaši nozīmīga ir tieši starptautiskā sadarbība. "Piemēram, liels gandarījums par mūsu katedras padarīto bija Eiropas Kamermūzikas skolotāju asociācijas konferencē Romā (2011), kad pēc mana referāta par mūsu katedras aktivitātēm nāca klāt kolēģi no vairākām Eiropas mūzikas augstskolām un izteica apbrīnu par mūsu senajām kamermuzicēšanas tradīcijām, starptautiskajiem festivāliem un konkursiem, kā arī par sadarbību ar mūzikas skolām, no kā viņi varētu daudz ko pamācīties," Gunta Sproģe priecājas par rezonansi, kādu par mūzikas zemi gadsimtiem daudzinātajā Itālijā izraisījusi iepazīšanās ar Latvijas muzicēšanas tradīcijām.

Guntai Sproģei ir par ko priecāties. Aizvadītais gads bijis īpaši veiksmīgs viņas studentiem un maģistrantiem, kuri ar panākumiem piedalījušies gan starptautiskos, gan vietējos kameransambļu konkursos. Konkursā JVLMA Labākais studentu kameransamblis triumfējis trio - flautiste Zane Jurēvica, altiste Ineta Abakuka un pianiste Aija Bērziņa, bet duetu grupā - saksofoniste Santa Bukovska un pianiste Linda Laduse. Šis duets izcīnījis arī 2. vietu starptautiskā konkursā Kortemilijā Itālijā un 3. vietu XIII Starptautiskajā Lietuvas komponistu kamermūzikas atskaņotāju konkursā Viļņā. "Iepriecina maģistrantūras 2012. gada absolventes Rūtas Īzakas (duetā ar pianisti Ilzi Zvaigznekalni) panākumi - 2. vieta kameransambļu konkursā - festivālā MusicWithoutLimits Druskininkos un 2. vieta starptautiskajā konkursā Kjerī Itālijā," profesore dalās gluži mātišķā priekā. Diemžēl koncertēt viņai pašai vairs neļauj veselības problēmas ar roku. Uzstāšanās kopā ar vijolnieci Inesi Milzarāju profesora un G. Sproģes vadītās katedras pamatlicēja profesora Jāņa Ķepīša simtgadē 2008. gada ziemā tā arī palika pēdējā. Koncertā šovakar piedalīsies Guntas Sproģes kameransambļu klases 3. semestra maģistrante vijolniece Svetlana Okuņa kopā ar pašas profesores meitu, čellisti Ingu Sunepu un kolēģi, pianistu, docentu Juri Žvikovu, kuri jau duci gadu saspēlējušies Klavieru trio OPERA.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devusies aktrise Baiba Indriksone

92 gadu vecumā mūžībā devusies teātra un kino aktrise Baiba Indriksone (22.02.1932–14.05.2024), liecina Latvijas Nacionālā teātra mājaslapā publicētā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja