Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Mākslas festivālā Cēsis 2021 šosestdien Cēsu Sv. Jāņa baznīcā skanēs koncerts Debespulkstenis

Šosestdien, 31. jūlijā, plkst. 19 Cēsu Svētā Jāņa baznīcā mākslas festivālā Cēsis 2021 skanēs koncerts Debespulkstenis. Klausītājus priecēs saksofonists Aigars Raumanis, ērģelnieks Aigars Reinis un sitaminstrumentālists Ernests Mediņš. Viņi atskaņos Alfrēda Kalniņa, Artura Maskata, Andra Dzenīša, Platona Buravicka u. c. zināmu latviešu komponistu darbus, informēja mākslas festivāla organizatoru pārstāve Anna Babre.

Koncertā Debespulkstenis muzicēs divi Lielās mūzikas balvas 2019 laureāti: saksofonists Aigars Raumanis, kurš balvu saņēma kā gada jaunais mūziķis, un ērģelnieks Aigars Reinis, kas balvu saņēma par izcilu muzicēšanu ansamblī. Abi mūziķi kopā uzstājas jau astoņus gadus.

Saksofonists Aigars Raumanis ir viens no spožākajiem latviešu jaunākās paaudzes mūziķiem, vairāku starptautisku konkursu laureāts, saņēmis JVLMA un LMT gadabalvu jaunajam mūziķim 2018, kā arī vairākus citus apbalvojumus. Pirmatskaņojis Platona Buravicka koncertu Temperature of Plastics, Paula Dambja opusu Blaumanis brauc uz Brakiem saksofonam un orķestrim, Andra Dzenīša Pierrot saksofonam solo, kā arī daudzus jaunākās paaudzes komponistu skaņdarbus. 

Aigars Reinis kopš 2019. gada ir Rīgas Doma mūzikas direktors un katedrāles ērģelnieks. Ilgu laiku bijis Rīgas Vecās Sv. Ģertrūdes ev. lut. baznīcas ērģelnieks, Latvijas Radio kora un Rīgas kamerkora Ave Sol mākslinieks, vokālās grupas Schola cantorum Riga dziedātājs. Ar panākumiem piedalījies starptautiskos konkursos un sniedzis koncertus daudzās Eiropas valstīs.

Mākslas festivālā Cēsis 2021 vairāku darbu atskaņojumā Aigaram Raumanim un Aigaram Reinim pievienosies LNSO un Latvijas Nacionālās operas sitaminstrumentu grupas mūziķis Ernests Mediņš – komponists, aktīvs kamermūziķis un neakadēmisku projektu dalībnieks, pedagogs.

Koncertā Debespulkstenis klausītāji varēs baudīt vairāku Latvijā iemīļotu komponistu skaņdarbus. Alfrēda Kalniņa Prelūdija sasaucas ar koncerta norises vietu – Cēsu Svētā Jāņa baznīcu. Jau deviņu gadu vecumā Cēsīs dzimušais Kalniņš tika pie Cēsu Sv. Jāņa baznīcas ērģelēm. Komponista atmiņās lasāms: "Kāda lieliska sajūta spiest smagos taustiņus un pedāli un klausīties plašās draudzes dziesmā, ērģelēm līdzi dārdot!"

Alfrēda Kalniņa opusam līdzās likts Ata Stepiņa darbs Atspulgi (saksofonam, sitaminstrumentiem un ērģelēm), kurā izmantots Alfrēda Kalniņa Elēģijas motīvs.

Pirmatskaņojumu koncertā piedzīvos Selgas Mences 1996. gadā komponētās skaistās un enerģiskās Sonātes-fantāzijas altsaksofonam un klavierēm otrā versija saksofonam un ērģelēm.

Varēs dzirdēt arī pagājušajā gadā komponēto Andra Dzenīša skaņdarbu Vēlā roze ērģelēm un iegrimt pavisam nesen – vien šī gada pavasarī – tapušā Artura Maskata skaņdarbā soprānsaksofonam un ērģelēm Putns zilajās debesīs. Kā saka pats komponists: "Darbs radies pavisam nesen – 2021. gada pavasarī, un tas pirmatskaņots maijā Rīgas Domā. Uzrakstīju to pēc abu Aigaru aicinājuma. Tā ir kā brīva fantāzija, domāta atskaņojumam baznīcās – tā, lai skaņa lidotu kā putns, kā gaisīga vīzija. Gribējās rakstīt tieši soprānsaksofonam, kuru Aigars pārvalda, pat faktiski izdzied fantastiski."

Koncerta noslēgumā skanēs jaunā komponista Leo Lobreva skaņdarbs Indicum, kas tulkojumā no latīņu valodas nozīmē indigo, un koncerta titulskaņdarbs – debess ķermeņu skaņas un kustības iedvesmotais Platona Buravicka Debespulkstenis.

Koncertu būs iespēja apmeklēt vakcinētām vai Covid-19 pārslimojušām personām, pasākuma norises vietā uzrādot digitālo Covid-19 sertifikātu.

Mākslas festivāla Cēsis 2021 biļetes iespējams iegādāties Biļešu paradīzes kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv, kā arī festivāla norises vietās. 

Vairāk: www.cesufestivals.com.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja