Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Uzsākta Latvijas Nacionālā simfoniska nākamās sezonas koncertu biļešu tirdzniecība

Ar šodienu, 12.maiju sākta biļešu tirdzniecība uz Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) 2010./2011.gada sezonai, kas sāksies šā gada 22.oktobrī ar koncertu Lielajā ģildē, kurā LNSO sava galvenā diriģenta Karela Marka Šišona vadībā, kopā ar solistiem Kārenu Slaku (soprāns), Jeļenu Batukovu (mecosoprāns), Berlīnē dzīvojošo latviešu ērģelnieci Ivetu Apkalnu un Latvijas Nacionālās operas kori atskaņos Gustava Mālera 2.simfoniju.

Turpinot tradīciju, šajā koncertā būs arī latviešu mūzikas pirmatskaņojums — Ērika Ešenvalda kompozīcija Fanvaras. Lai klausītājiem koncertos nebūtu jānervozē, baidoties nokavēt pēdējo sabiedrisko transportu, mainīts koncertu laiks — tie sāksies pusstundu ātrāk, plkst.19, preses konferencē trešdien pavēstīja orķestra direktore Ilze Paidere-Staķe. Biļetes uz LNSO koncertiem nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs un tīklā, tostarp arī koncertzāles Lielā Ģilde kasēs.

«Nākamajā sezonā akcents būs uz ievērojamā austriešu komponista Gustava Mālera (1860.-1911.) daiļradi, līdzīgi kā visā pasaulē atzīmējot viņa apaļās jubilejas - dzimšanas 150 gadi un nāves simtgadi. Sezonu atklāsim ar viņa 2.simfoniju, savukārt sezonas noslēgumā 2011. gada 18. Un 19.maijā diriģēšu Mālera 1.simfoniju, šajā programmā kopā ar pianistu Vestardu Šimku atskaņojot L.van Bēthovena 3.klavierkoncertu,» preses konferencē stāstīja Karels Marks Šišons, kuram tā būs jau otrā sezona LNSO mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta amatā.

Šā gada rudenī arī apritēs 10 gadi, kopš K.M.Šišons un LNSO uzsākuši radošu sadarbību. Šo jubileju orķestris atzīmēs Latvijas valsts svētku koncertā (17.novembrī), kuram Šišons izraudzījies solistus un skaņdarbus, kas pēdējos sešos gados kopīgajā atskaņojumā nesuši orķestrim īpašus panākumus. Šī koncerta solisti būs Krievijas vijolnieks Sergejs Krilovs, austriešu soprāns Mišela Kraidere, mecosoprāns Jeļena Batukova, itāļu tenors Valters Borins, Latvijas opersolisti Krišjānis Norvelis, Rihards Mačanovskis u.c.

K.M.Šišons diriģēs arī publikas iemīļotos Vecgada koncertus (28., 29., 30.XII). Kā stāstīja diriģents, šoreiz tajos skanēs ne vairs spāņu operešu - sarsuēlu un Latīņamerikas mūzika, bet gan populārs Rietumeiropas mūzikas repertuārs. «Koncerti saucas «Vīnes Ziemassvētki Rīgā» un tajos klausītāji Rīgā saņems to, ko šādos koncertos saņem publika Vīnē,» sola K.M.Šišons, kurš pēdējos gados diriģējis arī ikgadējos, populāros Ziemassvētku koncertus Vīnē, pie dažādu Vīnes simfonisko orķestru diriģenta pults.

Būs arī operas koncertuzvedums — šoreiz Džakomo Pučīni «Bohēma» (2011.gada 30.III un 2.IV), kura solistus paziņos vēlāk.

2010./2011.gada ziemas koncertsezonā pie LNSO atkal atgriezīsies pasaulē atzītā latviešu vijolniece Baiba Skride. 2011.gada 14.janvāra vakars, kurā viņa kopā ar LNSO atskaņos Riharda Štrausa vijoļkoncertu ar Vīnes publikas iemīļotā spāņu diriģenta Giljermo Garsiju Kalvo pie diriģenta pults, LNSO mākslinieciskais vadītājs piesaka kā īpaši interesantu notikumu. Tiks turpināts arī publikas iemīļotais cikls «Krievu mūzikas pērles» (15.IV), kuru diriģēs bulgārs Rosens Milanovs, Filadelfijas simfoniskā orķestra pastāvīgais viesdiriģents. Savukārt programmu «Pasaules klasikas pērles» (18.II) diriģēs pats K.M.Šišons, un tā solisti būs paša LNSO vadošie mūziķi.

Jaunums LNSO piedāvājumā būs ikgadējie koncerti «Uzlecošās zvaigznes», kuros orķestris kā solistus aicinās spilgtākos jaunos, ārzemēs studējošos Latvijas mūziķus. Pirmo koncertu šajā ciklā diriģēs Latvijā labi pazīstamais diriģents Ūla Rūdners 2011.gada 6.maijā, solisti būs vijolniece Jana Ozoliņa, čellists Kristaps Bergs un klarnetists Mārtiņš Circenis. 

Pēc I.Paideres Staķes teiktā, atraktīvā formā tiek gatavots Marģera Zariņa simtgades koncerts, kuru 3.novembrī diriģēs Modests Pitrens (Lietuva). Programmā, kuras veidošanā iesaistīts Dailes teātra muzikālais vadītājs Juris Vaivods, skanot M.Zariņa kinomūzikai, paredzēti arī filmu fragmentu demonstrējumi.
Turpinot plaši pieprasīto abonementu vecākiem un bērniem, mainīsies šo koncertu norises forma. Jaunums būs LNSO kamermūzikas dienas (janvārī), kurās muzicēs orķestra kameransambļi.  

Kā jau iepriekš ziņots, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris šonedēļ noslēdz koncertsezonu ar koncertiem 13.maijā un 14.maijā Lielajā ģildē un 15.maijā Ventspils teātra namā “Jūras vārti”, muzicējot sava galvenā diriģenta Karela Marka Šišona vadībā un kopā ar talantīgo latviešu pianistu Vestardu Šimku. Šī pianista un diriģenta pirmā radošā sadarbība, par ko V.Šimkus pēc trīs stundu ilgā kopīgā darba mēģinājumā trešdien izteicās, ka «sastrādāties ar K.M.Šišonu man ir ļoti viegli, lai gan esmu noguris pēc mēģinājuma, kas ilga trīs stundas un likās, ka nekad nebeigsies. Ir lieliski, ka Šišons strādā pie katras detaļas bez jelkādiem kompromisiem pret mākslas kvalitāti. Tas ir ikviena izpildītājmākslinieka sapnis strādāt kopā ar šādu diriģentu,» teica V.Šimkus, piebilstot ka ar nepacietību gaidīs arī 2011.gada maiju, kad kopā ar LNSO un K.M.Šišonu atskaņos vēl vienu L.van Bēthovena klavierkoncertu — Nr.3.   

Kā vēsta jau norāde uz afišas, biļetes uz LNSO sezonas noslēguma koncertiem Rīgā ir izpārdotas. Koncerta programmā Rīgā un Ventspilī būs Romualda Kalsona skaņdarba "Aktuāla epizode" pirmatskaņojums, Ludviga van Bēthovena 5. klavierkoncerts Mibemol mažorā op. 73 un Pētera Čaikovska 5. simfonija mi minorā op. 64.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja