Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Valsts svētkos - pie diriģenta pults jaunības balss

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) valsts svētku koncerti Rīgā (Lielajā ģildē 16. novembrī plkst. 19) un Ventspilī (Teātra namā _Jūras vārti _18. novembrī plkst. 16) šogad būs jaunības balss - pie diriģenta pults stāsies LNSO klarnešu grupas koncertmeistars Guntis Kuzma un diriģents Jānis Liepiņš, kuru gaitas simfoniskajā pasaulē tikko sākušās. Kopā ar jaunajiem orķestra solistiem viņi gatavo latviešu mūzikas programmu.

"To, ka vēlos diriģēt, sapratu pirms pieciem gadiem, kad nolēmu atkal stāties J. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. Tagad jau studēju pēdējā kursā un, cerams, pavasarī būšu jau diplomēts bakalaurs," stāsta Guntis Kuzma - debitants pie LNSO diriģenta pults. Viņš jau ir diriģējis Liepājas simfonisko orķestri, kamerorķestri Sinfonietta Rīga, pūtēju orķestri Rīga un augstskolas studentu orķestri. "Neliela pieredze ir, taču šī būs īpaša reize, jo jāstājas kolēģu priekšā. Lai cik gatavotos, ir skaidrs, ka kļūdīšos. Ceru, ka kolēģi sapratīs," pirmo mēģinājumu Guntis sagaida paškritiskā noskaņā.

Diriģēšanu viņš apgūst Mārtiņa Ozoliņa klasē. Lai gan senāk, klarnetes spēlē, ir iegūts maģistra grāds, Guntis sācis atkal no sākuma, jo vēlējies iegūt laiku. "Ar diviem maģistrantūras vai četriem bakalaura studiju gadiem diriģenta profesijas apgūšanai noteikti būtu par maz" - klarnetists vēlas izmantot iespēju studēt sešus gadus. "Ja nekļūšu par diriģentu, kas arī ir iespējams, jo tirgus ir pārpildīts, vismaz būšu krietni papildinājis redzesloku. Negribu ātri "dabūt papīru", gribu iemācīties," mūziķis paskaidro. Viņaprāt, to vērts darīt Latvijā, jo "pēc Andra Nelsona, Aināra Rubiķa, Andra Pogas un Mārtiņa Ozoliņa pēdējo gadu starptautiskajiem panākumiem Latviju varam saukt par diriģentu lielvalsti. Domāju, ka ārzemniekiem jābrauc mācīties uz šejieni."

Guntim Kuzmam, vairāku starptautisku konkursu laureātam, šī jau ir klarnetista vienpadsmitā darba sezona LNSO, kopš 2008. gada viņš tur ir grupas koncertmeistars, vienlaikus - arī kamerorķestra Sinfonietta Rīga pirmā klarnete. "Gan laiks rādīs, cik ilgi spēlēšu klarneti. Mūzika ir viena, spēlēju vai rādu ar zizli," - tā G. Kuzma. Koncertu viņam īpašu darot iespēja sadarboties ar trim latviešu autoriem - Pēteri Plakidi, Ēriku Ešenvaldu un Juri Karlsonu, kura jaunības opuss Per i giovani/Jauniem cilvēkiem simboliski likts koncerta sākumā. Spēlēdams Ešenvalda Noktirnes pirmatskaņojumā 2008. gadā (Sinfonietta Rīga sastāvā), Kuzma iekšēji iegavilējies, tik ļoti tas uzrunājis. Lūgtam sadarboties ar LNSO jaunajiem solistiem, ilgi nav bijis jādomā: Plakida virtuozās, asprātīgās Vēl vienas Vēbera operas solists būs kolēģis un klasesbiedrs Mārtiņš Circenis, savukārt čellistei Ievai Upatniecei uzticēta simfonisma klasiķa Jāņa Ivanova čella koncerta lēnā daļa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja