Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 21. maijs
Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna

Zeme un mīlestība - stāsts par mums pašiem

Jau ceturtdien, 25.oktobrī, uz Nacionālā teātra Lielās zāles skatuves savu pirmizrādi piedzīvos izcilā igauņu režisora Elmo Niganena iestudētā Antona Tamsāres darba Zeme un mīlestība. Kārena. Indreks  dramatizējums.Pirmdien notikušajā preses konferencē Niganens pauda, ka nekad nebūtu domājis, ka iestudēs Tamsāri vai kāda citu igauņu autora darbu.

"Kad pats šo darbu pirms kāda laika pārlasīju, pieķēru, ka sen nebiju tik daudz smējies un tik bieži raudājis," atzīst režisors un turpina: "Ja man vaicātu, par ko ir stāsts, es teiktu – par mums pašiem. Jo, lai arī romānā darbība risinās pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados, skatītājiem neliksies, ka notikumi ir tik seni, jo lugā redzamie procesi ir mūsdienīgi, bet vīriešu un sieviešu raksturi – arhetipiski. Turklāt man liekas, ka tolaik, divdesmitajos un trīsdesmitajos gados, arī Latvijā norisinājās līdzīgi procesi: radās buržuāziskā sabiedrība, parādījās elite, visi tiecās uz Eiropu..."

Pats līdz domai, ka jāiestudē kāds Tamsāres darbs, režisors esot nonācis pamazām, un viņš ir pārliecināts, ka acīmredzot bija pienācis laiks iestudēt šo darbu, turklāt viņam beidzot esot gribējies iepazīties ar kaimiņiem, jo līdz šim citās Baltijas valstīs viņš izrādes nav iestudējis.

Vērtējot sadarbību ar Nacionālā teātra aktieriem, kuri režisoru jau paguvuši nodēvēt par "Freiberga un Jaunušana apvienojumu" , "enerģijas lodi, kas virzās pa skatuvi", "vienu no retajiem režisoriem, kurš domā par skatītāju" u.tml.,  Niganens ir ziemeļnieciski atturīgs, uzsverot – tā kā viņam ir pieredze tikai šajā teātrī, viņš nevarot spriest par latviešu aktieriem kopumā. "Mums vajadzēja laiku, lai saprastu, kā labāk strādāt un viens pie otra pierastu," smaida režisors, vien piebilstot, ka viņam patiktu, ja skatuves mēģinājumiem būtu piešķirts mazliet vairāk laika. "Taču es saprotu jūsu situāciju, ka ar Lielās zāles izrādēm teātrim ir jāpelna nauda…" vēl teic Niganens.

Aktrise Dita Lūriņa, kurai uzticēta Kārenas loma, par šo sadarbību ir ļoti priecīga un pacilāta. "Tagad esmu kā sasvilusi un katram, ko satieku, stāstu par Tamsāri. Pirms tam par viņu neko nezināju, taču pēc šā darba izlasīšanas man šķiet, ka Tamsāres darbus vajadzētu iekļaut obligātajā literatūrā, jo tas ir lieliski – sastapties ar šāda līmeņa darbiem!"  Aktrise neslēpj, ka pēc darba izlasīšanas gan viņai, gan kolēģiem šķitis – Kārena ir ārprāts, ne sieviete, turklāt viņai nav bijis skaidrs, no kura gala ķerties pie šīs lomas iestudēšanas. "Tad satiku Elmo un sapratu, ka viņš Kārenu mīl. Un tā viņš arī veido šo izrādi. Strādājot ar viņu, man ir radusies sajūta, ka Dievs ir iedevis Elmo šo talanta šķautni – prast šādi saprasties un strādāt ar aktieriem."

Izrādē, kuras scenogrāfiju veidojis Andris Freibergs, bet kostīmu māksliniece ir Kristīne Pasternaka, piedalās arī aktieri Jānis Skanis, Normunds Laizāns, Līga Liepiņa, Mārcis Maņjakovs, Daiga Kažociņa, Ainārs Ančevskis u.c.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja