Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Kādas sajūtas un domas jūsos raisa tukša skatuve?

*

Kas ir noticis?
Elīna Vāne
nominēta kā Gada aktrise par Raudupietes lomu izrādē Raudupiete un Esteres lomu izrādē Klaidoņa lūgšana Valmieras Drāmas teātrī
Variants A – vai es esmu atnākusi darbā brīvdienā? Variants B – kāpēc es esmu pirmā ieradusies uz mēģinājumu? Variants C – ja ir tukša skatuve, varētu to izmazgāt.

Galva no iekšpuses
Artūrs Skrastiņš

nominēts kā Gada aktieris par Podsekaļņikova lomu izrādē Finita la comedia! Dailes teātrī
Tukša skatuve – tā ir mana galva no iekšpuses. Es tur stāvu, un iespējams ir viss – gan laimes, neizskaidrojamas eiforijas mirkļi, gan beznosacījuma kritieni dziļā bezdibenī. Gribētos, lai man vienmēr pa rokai būtu mani iedvesmotāji Pēteris Krilovs un Andris Freibergs, bet, tā kā viņi lido paši savās orbītās, man tur jāstāv pašam uz savām kājām – droši un pārliecināti.

Vieta būvniecībai
Lauris Johansons

nominēts kā Gada gaismu un video mākslinieks par darbu izrādē Pirmie aplausi Jaunajā Rīgas teātrī
Trīs lietas, kas ienāk prātā: liels darbs vēl priekšā, nepiepildīta iekšējā sajūta un vieta, kur izpausties, – te ir tas tukšums, un tu vari būvēt savu telpu. Liels izaicinājums ir, ja nav nekādas scenogrāfijas un ir jāuztaisa telpa ar gaismām, jo izgaismot scenogrāfiju un iedot tai dzīvību ir daudz vienkāršāk.

Kā balta lapa
Kristīne Pasternaka

nominēta kā Gada kostīmu mākslinieks izrādēs Zeme un mīlestība un Venēcijas tirgotājs Latvijas Nacionālajā teātrī
Vislabākās – pirmkārt, tukšai skatuvei piemīt sava dīvaina mistika, un katrā teātrī šī tukšā skatuve tomēr ir citāda, otrkārt, es uztveru tukšu skatuvi kā nākamās izrādes priekšvēstnesi, tas ir apmēram tāpat, kā piesēsties pie tukšas lapas, un tu savās domās redzi nākamās izrādes vīziju (neviens vēl nav paspējis to sabojāt – I. A.), jā, sevi pašu ieskaitot.

Sākās teātra mīlestība
Ģirts Šolis

nominēts kategorijā Gada izrāde bērniem vai jauniešiem par izrādi Divas Lotiņas Latvijas Leļļu teātrī
Tas ir atkarīgs no gaismām, kādas tur valda: ja ir tumsa un tukša skatuve, tā ir kaut kāda maģija. Mana teātra mīlestība sākās tieši ar tukšu skatuvi Jelgavas Studentu teātrī. Es tur iekļuvu tādā brīdī, kad tur neviena nebija, vienkārši tāpēc, ka durvis bija palikušas vaļā. Tur bija atstātas ieslēgtas gan dažas gaismas, gan gaismas pults, ar kuru varēja "paspēlēties". Man tā ir brīnumaina pasaule.

Viss, kas tur ir dzīvojis
Lidija Pupure

nominēta kā Gada aktrise otrā plāna lomā par Serafimas Iļjiņičnas lomu izrādē Finita la comedia! Dailes teātrī
Tukša skatuve raisa noslēpumainas, gaidu un dažādu iespēju pilnas domas – aktierim ir gaistošs darbs, un tās vairāk saistās ar nākotni nekā ar kaut ko jau noietu. Atmiņas paliek, taču skatuve liek domāt par kaut ko jaunu. Turklāt skatuve nekad nav tukša – uz tās dzīvo viss, kas tur ir dzīvojis, un aura uz tās ir ļoti spēcīga un liela.

Tukšums nepastāv
Reinis Dzudzilo

nominēts kā Gada scenogrāfs izrādē Raudupiete Valmieras Drāmas teātrī
Uzreiz rodas jautājums – tukšas skatuves jau arī ir dažādas – jauna vai veca? Jaunai vēl nav vēsture gājusi cauri, veca noteikti būtu stāstošāka. Ja atceramies Vlada Nastavševa Makbetu, bija tukša skatuve Valmieras teātrī un tukša – Nacionālajā. Valmieras bija runātīgāka. Tukšums jau nepastāv – absolūtā klusumā tu sāc dzirdēt savu sirdi, kā tā pukst, tāpat arī vizuālajā mākslā: ja aizver acis, vienmēr kaut ko redzi.

Miers pirms kaujas
Uldis Anže

nominēts kā Gada aktieris par Indreka Pāsa lomu izrādē Zeme un mīlestība Latvijas Nacionālajā teātrī
Tukša skatuve ir miers – miers pirms kaujas, miers pirms vētras. Skatuve manī raisa pietāti pret sevi, jo tā ir mana kaujas arēna, kurā es ne vienmēr varu gūt uzvaras un kurā nākas piedzīvot arī sakāves, bet kurā brīžiem top brīnums. Naktī klusumā sajūtas reizēm ir diezgan mistiskas, agrāko laiku aktieri ir pat izteikušies, ka bieži vien tur staigā aizgājušo gari.

Mierīgāka un mīļāka
Alise Prudāne
nominēta kategorijā Gada sasniegums baleta mākslā par lomām izrādēs Gulbju ezers, Bajadēra, Otello un Mesija LNO
Man patīk pirms izrādēm aiziet uz skatuvi, kad tā tiešām ir tukša. Patīk iztēloties, kāda būs sajūta, kad tiks ieslēgtas gaismas un jau būs dekorācijas, kostīmi. Izdejot savu lomu nevis kustībās, bet galvā. Kaut vai pastaigāt, lai sajustu skatuves noskaņu. Ir dejots arī uz citām skatuvēm, bet tāda kā mūsējā – Operā – nav neviena. Tā ir mierīgāka un mīļāka.

Kā tai radībai ar mani
Andris Keišs

nominēts kā Gada aktieris otrā plāna lomā par Pētera Stokmaņa lomu izrādē Tautas ienaidnieks Jaunajā Rīgas teātrī
Es reiz sēdēju kafejnīcā un smēķēju. Es biju pilnīgi viens, un bija klusums. Kādas desmit minūtes. Pēkšņi no kaut kurienes parādījās pele, nedaudz pagrozījās un aizgāja. Manas attiecības ar tukšu skatuvi vienatnē ir līdzīgas kā tai radībai ar mani.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skandāli un brīnumi

16. maijā, kad iznāks šis KDi numurs, 77. Kannu kinofestivāls jau būs atklāts un uz Festivāla pils Limjēru zāles skatuves jau būs kāpusi festivāla goda viešņa amerikāņu aktrise Merila Strīpa

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja