Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

KM: finansējums JRT pagaidu telpām veicinās gan teātra ēkas rekonstrukciju, gan radošo industriju kvartāla attīstību

Otrdien, 11. jūnijā, Kultūras ministrijas (KM) iesniegtais Ministru kabinetu (MK) rīkojuma projekts un valdības piešķirtais finansējums dos iespēju nodrošināt valsts sabiedrībai ar ierobežotu atbildību Jaunais Rīgas teātris (JRT) pārcelšanos uz pagaidu telpām, veicinot teātra ēkas Lāčplēša ielā rekonstrukciju, kā arī jaunas kultūrtelpas izveidi - radošo industriju kvartāla attīstību Tabakas fabrikā, pavēstīja KM pārstāve Lolita Rūsiņa.

MK rīkojuma projekts paredz piešķirt finansējumu gan ēkas Miera ielā 58a (Tabakas fabrika) būvniecības projekta un nomas maksas izdevumu segšanai, gan arī teātra ēkas Lāčplēša ielā 25 rekonstrukcijas ietvaros veicamo pārcelšanās un aprīkojuma iegādes izdevumu segšanai JRT.

Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende uzver, ka ar šo projektu sabiedrība iegūs ne tikai atjaunotu vēsturiski nozīmīgo JRT ēku, bet arī pilsētai un visai radošai sabiedrībai nozīmīgu radošo industriju kvartālu – Tabakas fabriku. Tas ir ilgi gaidīts notikums teātra mīļotājiem, māksliniekiem un visai Latvijas sabiedrībai.

Līdz 2012. gada beigām tika meklēta gan no skatītāju, gan izrāžu kvalitātes nodrošinājuma viedokļa piemērotākā JRT pagaidu mājvieta. Potenciālo telpu izvērtēšanā piedalījās gan JRT un KM, gan VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) un citas atbildīgās institūcijas. Saskaņā ar sagatavoto MK rīkojuma projektu pārcelšanās izmaksu aprēķinu veica KM sadarbībā ar Finanšu ministriju (FM), attiecīgi to iestrādājot 2014. gada valsts budžeta ilgtermiņa saistībās.

Paredzēts, ka FM, sagatavojot priekšlikumus likumprojektam par valsts budžetu 2014. gadam, būs jāparedz ilgtermiņa saistības VNĪ ēkas Miera ielā 58a būvniecības projekta izdevumu segšanai 2014. gadā 1 981 120 latu apmērā. JRT pagaidu telpās Miera ielā 58a būvniecības darbi būs jāpabeidz līdz 2014. gada 31. oktobrim.

KM, sagatavojot un iesniedzot FM priekšlikumus likumprojektam par valsts budžetu 2014. gadam, ir arī jāparedz ilgtermiņa saistības ēkas Miera ielā 58a nomas maksas izdevumu segšanai VNĪ 2014. gadā - 25 486 lati, 2015. gadā - 152 918 lati un 2016.gadā - 76 459 lati, kā arī apkures izdevumu segšanai 2014.gadā - 23 614 lati, 2015.gadā - 79 357 lati un 2016.gadā - 45 292 lati.

Valdības rīkojumā ir paredzēta JRT pārcelšanās un aprīkojuma iegādes izdevumu segšana. Pārcelšanās izdevumu segšanai 2014. gadā paredzēts atvēlēt 21 472 latus un 2016. gadā - 21 472 latus, bet aprīkojuma iegādes izdevumu segšanai 2014. gadā  - 173 411 latus.

Ar teātra pārcelšanu uz pagaidu telpām un ēkas remontu Miera ielā 58a saskaņā ar Nacionālā attīstības plānu (NAP) pēc 2016. gada tiks radīts ilgtspējīgs pamats ēkas transformācijai par kultūras un radošo industriju kompetences centru jeb radošo kvartālu. Tabakas fabrikas stratēģiska attīstība tiek veidota saskaņā ar vienu no NAP prioritārajiem rīcības virzieniem, attīstot radošās industrijas, kultūrā bāzētas inovācijas, veicināt kultūras, zinātnes un uzņēmēju sadarbību.

Pašlaik topošais kultūrpolitikas dokuments Radošā Latvija 2014-2020 paredz Tabakas fabrikā radīt platformu starpdisciplinārajai sadarbībai nacionālā un starptautiskā līmenī, iesaistot augstākās izglītības iestādes, radošo industriju mazos un vidējos komersantus un nozari atbalstošo pakalpojumu sniedzējus. Ēka Miera ielā 58a nodrošinās telpas skatuves mākslai, mēģinājumu telpām, dizaina nozarei, radošai uzņēmējdarbībai, izstādēm, augstskolu sadarbībai, prototipēšanas laboratorijai un citām funkcijām.

Kā jau iepriekš ziņots, 2012. gada 31. jūlijā valdība lēma par 5,18 miljonu latu finansējuma piešķiršanu starptautiski novērtētā, Latvijas skatītāju iemīļotā JRT telpu rekonstrukcijai, paredzot, ka rekonstruētajā teātrī kolektīvs varētu atgriezties, sākot ar 2016. gada 1. jūliju. Rekonstrukcijas laikā plānots atjaunot teātra galveno ēku, kas ir vēstures piemineklis, savukārt sētas ēkā izveidot vēl 1 – 2 skatītāju zāles un atbilstošas tehniskās telpas. Šā gada 3. maijā VNĪ izsludināja metu konkursu JRT ēku kompleksa Lāčplēša ielā 25 rekonstrukcijai, kurā piedāvājumi jāiesniedz līdz 15.jūlijam.





Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja